Запорізька політехніка готова формувати наукову платформу для прийняття владних рішень

Перший проректор вишу Едуард Гугнін ініціював широке залучення наукового потенціалу запорізьких університетів до розробки профільних програм обласної влади

Сьогодні, напередодні професійного свята працівників науки України, що відзначається у третю суботу травня, відбулась зустріч керівництва регіону з очільниками вищої школи області. Головне питання обговорення – співпраця місцевої влади та запорізьких університетів. Наразі співробітництво має здебільше ситуативний характер, лише тоді, коли у владних структур не вистачає власних сил та ресурсів.

Наприклад, Національний університет «Запорізька політехніка» регулярно проводив на прохання облдержадміністрації обстеження пасажироперевезень в регіоні. Інформація, що досліджувалась співробітниками та студентами вишу, потім використовувалась для створення мережі автобусних маршрутів та формування вартості проїзду. Водночас розробка такого великого та важливого документу, як «Стратегія регіонального розвитку Запорізької області на період до 2027 року» відбулась майже без місцевих вищих навчальних закладів. Саме тому перший проректор «Запорізької політехніки» Едуард Гугнін виступив за розширення співпраці місцевої влади та запорізьких університетів. Виші області мають та можуть стати розробниками наукового підґрунтя для прийняття управлінських рішень.

- Запорізька обласна державна адміністрація вже розробила стратегію розвитку області. Всі постійно цим вихваляються, це дійсно важливо. Коли пишуть стратегію, звісно, всі залучають науковців. Але науковці розуміють, що те, що вони написали в цю стратегію, фактично реалізовуватись не буде. Це більше обов’язок, лише декларація. На жаль, ми дійшли до того, що науковці наразі беруть лише формальну участь у написання цієї ж стратегії. А нам необхідно налагодити ефективну комунікацію між владою та наукою для створення стратегій та програм, що мають реальну перспективу виконання та практичну цінність. Наш виш, Національний університет «Запорізька політехніка», до цього готовий. Впевнений, що не користуватись таким науковим потенціалом недалекоглядно. Тим більше в Запорізькій області є виші за всіма напрямками: і аграрний, і технічний, і медичній, – наголосив перший проректор «машинки».

За словами науковця, зараз програми департаментів та управлінь обласної адміністрації пишуться та реалізовуються здебільше зусиллями власне самих співробітників ОДА. Тепер університети закликають долучати їх науковий потенціал, знання, досвід та навички для створення ефективних концепцій, що дійсно потрібні запорізькій громаді. Едуард Гугнін, який п’ять років працював в системі обласної влади та обіймав посаду заступника голови облдержадміністрації, запропонував створення наукової платформи, яка могла б стати дієвим інструментом співробітництва.

– На сьогодні ми повинні створити сучасну наукову платформу, яка б займалася системно залученням науки до державного управління. Наприклад, ця наукова платформа насамперед наддасть змогу подивись, куди треба вкладати зараз кошти, а де можна почекати. Це буде місце спільного прийняття ефективних, практичних рішень. Більш того, ця наукова платформа повинна стати центром прогнозуванням майбутніх підходів. Саме це може стати реальною стратегію розвитку краю. Якщо буде така системна робота, то буде гарантований результат. На жаль, сьогодні виші навчальні заклади розглядаються лише як надавачі освітніх послуг. Це неправильно. Ми виступаємо за те, аби виші стали займатися науковим розвитком області, – заявив Едуард Гугнін.

Ініціатива Національного університету «Запорізька політехніка» була підтримана учасниками зустрічі – керівниками більшості запорізьких вищих навчальних закладів. Голова облдержадміністрації Олександр Старух впевнений, що зважене наукове підґрунтя лише вдосконалить управлінський процес в області на всіх рівнях.



– Запорізькі вищі навчальні заклади ефективні кожен у своєму напрямку. Обласна влада бажала б розвитку співробітництва, аби наука стала справжнім рушієм регіонального розвитку. Ви – наш інтелект, ви – наш науковий потенціал. Світ сьогодні дуже конкурентний і нам доводиться щоденно конкурувати з іншими територіями. Вважаю, що система співробітництва повинна бути більш дієва, та виші мають бути залучені до підготовки різного роду програм, – висловив загальну впевненість запорізький губернатор.

Добавлено: 14-05-2021, 09:28
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх