У Запоріжжі відбулось відкриття оновленої експозиції Музею історії ЗНУ

В Запорізькому національному університеті відбулося урочисте відкриття оновленої експозиції Музею історії вишу, родзинкою якої стало оригінальне доповнення кожної вітрини експозиції сучасними картинами корпусів ЗНУ, його коледжів, інженерного інституту, виконані в сучасних техніках digital art.

Про це повідомляє преслужба університету. 

У музеї ЗНУ зберігаються унікальні документи, аудіо-, кіно- і фото-матеріали, які ілюструють всі етапи життя цього закладу вищої освіти: його досягнення,  злети та проблеми. Оновлену музейну залу демонструватимуть молодим людям, які лише приходять на навчання. Абітурієнти матимуть змогу особисто доторкнуться до візуалізованої історії закладу, дізнатися більше про цікаві події в житті ЗНУ.

Ректор ЗНУ Микола Фролов наголосив, що це – велика подія в житті університету. «Університет пам’ятає свою історію, – наголосив він. – Про це свідчить, зокрема, й сьогоднішнє відкриття модерізованого приміщення музею. Із 1 вересня цього року планується відновлення давньої важливої традиції: у перший день навчання першокурсників водитимуть сюди на екскурсії, аби вони більше дізналися про славне минуле й сьогодення закладу вищої освіти».

«Цей музей буде цікавим не лише фахівцям, – наголосив проректор Юрій Каганов, – Він стане осереддям університету. Його експозиції присвячені розвитку закладу освіти від початку – із Олександрівської гімназії, модель якої на 3D-принтері надрукували на математичному факультеті, – й до сьогодні».

Крім того, подяками за підписом ректора ЗНУ Миколи Фролова нагородили низку осіб, які дієво допомагали в роботі над оновленням експозиції  в пошуку необхідних матеріалів, працювали над дизайном приміщення. Зокрема, родзинкою новітньої експозиції стало її оформлення картинами навчальних корпусів вишу, його коледжів та інженерного інституту, виконаними в унікальній техніці digital art відомою запорізькою мисткинею, викладачкою кафедри дизайну факультету соціальної педагогіки та психології Катериною Тарлінською. 

Почесним гостям вишу – голові Запорізької обласної ради Олені Жук, заступнику голови Запорізької обласної державної адміністрації, Руслану Шиханову та заступнику голови Запорізької обласної ради Геннадію Фуксу також вручили пам’ятні подарунки – примірники унікального наукового видання «Запорізький національний університет (1944-2000): бібліографічний покажчик». Це видання, підготовлене співробітниками наукової бібліотеки ЗНУ під керівництвом його директорки Ніни Чалої. 

Ніна Чала, розповідаючи про роботу над цим бібліографічним покажчиком, зазначила, що він містить близько 5000 джерел, у яких згадується про університет. Із багатьма з них можна ознайомитися в науковій бібліотеці вишу. «Під час другої світової війни бібліотечний фонд було знищено. Згодом тривало його відновлення. Колектив бібліотеки переглянув багато газет, часописів, збірників наукових праць, книг, які містили згадки про наш університет. На цих сторінках ми знайшли уривки про важливі події в історії вишу та про видатних осіб, які творили його історію. Запрошуємо всіх охочих завітати до бібліотеки, аби ознайомитися з цими матеріалами».
Добавлено: 27-05-2021, 09:15
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх