"Метінвест" Ахметова оформляє контроль над Дніпровським меткомбінатом ІСД

Материнська компанія металургійного холдингу "Метінвест" - Metinvest B.V. - подала заявку на концентрацію у вигляді опосередкованого придбання у власність майнового комплексу ПАТ "Дніпровський металургійний комбінат".

Як повідомляє прес-служба Антимонопольного комітету (АМКУ), розгляд відповідної справи про концентрацію розпочато 10 лютого.

Як повідомлялося, лише 28 січня Антимонопольний комітет надав дозвіл ТОВ "Оптимал Трейд" на придбання майнового комплексу ПАТ "Дніпровський металургійний комбінат" (ДМК), який раніше входив до складу корпорації ІСД, а в 2017-2020 роки перебував під управлінням менеджерів Ріната Ахметова.

"Оптимал Трейд" - одна з найбільших компаній з торгівлі металами і металевими рудами, на ринку її також пов'язують з Ахметовим. Крім того, ПІБ її засновника збігається з даними одного з багаторічних топ-менеджерів олігарха.

Нагадаємо, в жовтні 2020 року Господарський суд Дніпропетровської області в рамках справи про банкрутство ДМК ввів процедуру санації, керуючим санацією призначений Олексій Сокіл. До цього ДМК з 2017 року очолював топ-менеджер з "Метінвесту" Олександр Подкоритов.

Кредитори заявили про вимоги до ДМК на суму близько 130 млрд грн, в тому числі вимоги ТОВ "Оптимал Трейд" - на 20,9 млрд грн, ТОВ "Метінвест Холдинг" - 20,7 млрд грн.

В травнем 2017 року співвласник ІСД Сергій Тарута заявляв, що процедура банкрутства "Дніпровського металургійного комбінату" неминуча через агресивних кредиторів. При цьому Тарута зазначив, що "Метінвест", в управлінні якого перебуває підприємство, не перешкоджатиме роботі комбінату.

В кінці того ж року нідерландська Metinvest BV, материнська компанія гірничо-металургійної групи "Метінвест", почала перепродаж частини металопродукції Дніпровського металургійного комбінату (ДМК), що входить в корпорацію "Індустріальний союз Донбасу" (ІСД), одержуваного в рахунок погашення заборгованості підприємства за залізорудну сировину.

В кінці 2016 року "Метінвест" Ріната Ахметова завив, що домігся судових рішень про стягнення з підприємств, що входять в ІСД заборгованості та штрафних санкцій на загальну суму понад 9,7 млрд грн.

Нагадаємо, контрольний пакет акцій ІСД належав пулу російських інвесторів, що включає одного з творців металургійної компанії "Євраз" Олександра Катуніна. Власниками ще 49,9% акцій ІСД вважаються українські підприємці Сергій Тарута і Олег Мкртчан, який був арештований в Москві і прігорворен до 9 років колонії за звинуваченням у розкраданні 85 млрд руб. при реалізації контракту з російським ЗЕБом.

При цьому, за словами Тарути, за російськими акціонерами групи ІСД стоїть російська держкорпорація "Внєшекономбанк", який також домігся арешту пакетів акцій міноритарних акціонерів.

Основними акціонерами "Метінвесту" є група "СКМ" Ріната Ахметова (71,24%) і "Смарт-холдинг" Вадима Новинського (23,76%), які спільно керують компанією. ТОВ "Метінвест

За матеріалами: Цензор.Нет
Добавлено: 12-02-2021, 10:21
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх