Олександр Старух розповів про символізм Державного прапора

У своєму виступі на Кургані Єдності під час урочистої церемонії підняття Державного Прапора України, голова облдержадміністрації Олександр Старух зосередився на символізмі кольорової гами головного національного символа України.

Про це повідомляє Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ЗОДА.

Історики виводять традицію використання жовто-синіх кольорів на теренах України ще з язичницьких часів. Далі вона перейшла в християнську релігію, і до сьогодні в православ'ї найбільші святості нашого народу, - Вогонь і Вода, - відображаються через жовту і блакитну барви.

Як наголосив очільник області, в середньовічні часи і в добу козацтва синій і жовтий кольори використовувались як на заході, так і на сході України.

В княжі часи місту Львову вперше було подаровано герб, де лев був зображений золотий на лазуровому тлі і під цим прапором далі воювали наші полки під час Грюнвальдської битви. На сході ж країни, на Запорізькій Січі козацька символіка з XVIII століття теж включала в себе жовтий та синій кольори. Вперше ж на політичному тлі жовто-блакитний прапор було піднято у 1848 році під час “Весни народів” у Відні, коли почалось відродження поневолених народів Південно-Східної Європи. А вже на наших теренах, на наддніпрянщині, синьо-жовті кольори почали панувати з 1905 року, - зазначив Олександр Старух.

Також голова облдержадміністрації нагадав, що навесні 1918 року Українська центральна рада вперше на центральному рівні затвердила жовто-синій прапор, а під час Гетьманату Скоропадського ці кольори поміняли місцями. Нарешті у новітні часи, у 1992 році Верховна Рада України затвердила синьо-жовте полотнище як найвищий державний символ України. А за два роки до цього, коли ще існував Радянський Союз, у Запоріжжі вперше група молодих патріотів вперше підняла синьо-жовтий прапор, за що їх заарештувала міліція. Серед цих молодих людей був і нинішній директор Національного Заповідника “Хортиця” Максим Остапенко.

За останні три десятиліття для нас особливої ваги були події 2014 року. Наш Державний Прапор - це символ, під яким наші герої захищали Донецький аеропорт, і сьогодні продовжують боронити наш мир і спокій. Це прапор, під яким виступають наші олімпійці, представляючи Україну на міжнародній арені. Там, де синьо-жовтий прапор – там свої, там наші. І сьогодні у Запорізькій області у трьохсот різних місцях зібрались українці, щоб віддати шану нашому державному символу. Дякую усім жителям області, які пам'ятають, що громадянство - це активна позиція і активна дія. Слава українцям і слава Україні!, - підсумував Олександр Старух.

Добавлено: 23-08-2021, 18:00
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх