У Запорізькій області 166 родовищ корисних копалин: розробляють менше половини

Керівництво Запорізької області підписала Меморандум про співробітництво з Державною службою геології та надр України, що дозволить значно покращити якість взаємодії в галузі геологічного вивчення та видобування корисних копалин.

Про це повідомляє Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ЗОДА.

- Запорізький регіон щедро наділений розмаїттям геологічних споруд та потужними мінеральними ресурсами. За різноманітністю та багатством мінерально-сировинних ресурсів область займає одне з провідних місць в Україні. Ці ресурси можна використовувати задля розвитку та процвітання кожної громади. І сьогодні до нас завітав керівник Державної служби геології та надр України, щоб презентувати територіям новий механізм отримання спецдозволів та розповісти, як ефективно можна використовувати надра, - звернувся до присутніх на початку зустрічі голова Запорізької ОДА Олександр Старух.

Керівник Державної служби геології та надр України Роман Опімах розповів, що державі відомо про 166 родовищ корисних копалин у Запорізькій області. Однак із них розробляється лише 69 ділянок. Причини різні, але одна з них раніше полягала у складності отримання відповідних дозвільних документів. І цю процедуру спростили.

Так, за новими законодавчими змінами спецдозволи на користування надрами та розробку родовищ місцевого значення надаються на підставі заяви та після відповідного погодження з органом місцевого самоврядування. Все, що потрібно, - це подати заявку до Держгеонадр, пройти е-аукціон та погодити використання надр з місцевою радою..

Разом з тим, держава бореться з незаконним видобутком надр. Зокрема, збільшено відповідальність - штраф до 170 тисяч гривень та кримінальне покарання у вигляді позбавлення волі до 8 років.

Головний меседж мого виступу - сфера надрокористування не є ексклюзивною. Ці ресурси доступні для всіх. Користуватися ними сьогодні значно зручніше, а процедури отримання дозволів стали прозорішими, - наголосив керівник Держгеонадр.

Презентуючи нові можливості для громад у сфері надрокористування, керівник Державної служби геології та надр України Роман Опімах зауважив також, що вже запущено Державний геологічний портал України. Зайшовши на онлайн-платформу, кожен зможе переглянути інтерактивні геологічні карти, перелік спецдозволів, реєстр нафтових, газових та артезіанських свердловин, обсяги видобутку та запаси корисних копалин, межі природно-заповідного фонду. Також громади можуть через електронні ресурси Державної податкової служби відслідковувати, скільки і яких податків за користування надрами надійшло до їх бюджетів.

Кожна громада має всі перспективи ефективно використовувати власні надра для розвитку своєї території, залучати інвесторів та отримувати вагомі податки до бюджету, які потім спрямовувати на розбудову інфраструктури території.

Підсумовуючи результати зустрічі та підписання Меморандуму, голова Запорізької ОДА Олександр Старух висловив сподівання, що громади звернуть увагу на ці можливості та з розумом їх використовуватимуть задля власного зростання.

Добавлено: 6-10-2021, 08:12
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх