У Запоріжжі термомодернізують низку дитсадків та шкіл за проєктом «Енергоефективність у громадах»

У Києві підписано угоду щодо реалізації проєкту KfW «Енергоефективність у громадах» про кредит та грант між Кабінетом Міністрів України, Кредитною установою для відбудови (банк KfW), Житомирською та Запорізькою міськими радами.

Про це повідомляється на сайті Запорізької міської ради.

Проєкт «Енергоефективність у громадах» є частиною Програми співпраці між урядами України та Федеративної Республіки Німеччина за пріоритетним напрямком «Енергоефективність». За результатами декількох етапів відбору з 40 українських міст, які подали документи для участі в проєкті, було визначено лише два міста-переможця. Це Житомир та Запоріжжя.

- Завдяки реалізації цього проєкту в нашому місті буде проведена термомодернізація низки шкіл та дитячих садочків, а отже - запорізькі діти навчатимуться в комфортних умовах. У рамках проєкту в навчальних закладах проведуть утеплення огороджувальних конструкцій: стін, вікон, дверей, дахів, цоколів, підвалів, енергомодернізацію системи теплозабезпечення та вентиляції, а також заміну старих світильників на лед-освітлення, - зазначив Анатолій Куртєв, секретар міської ради Запоріжжя.

Вартість проєкту складає близько 17,7 млн євро. З них місто отримає 12,75 млн євро кредитних коштів. З бюджету міста буде виділено 2,9 млн євро. Грант спеціального фонду KfW – складає 2,05 млн євро.

Кошти будуть отримані на досить вигідних умовах з відсотковою ставкою 2% річних та зі ставкою за обслуговування 0,25% річних. Угода розрахована на 30 років з пільговим періодом 10 років. Тобто повернення тіла кредиту розпочнеться з 2032 року. На цей час місто вже отримає економічний ефект та почне економити бюджетні кошти на опаленні. При цьому проєкт реалізується під державні гарантії. У міста немає необхідності внесення будь-яких об’єктів під заставу.

Наразі визначено 39 об’єктів, які можуть взяти участь у цьому проєкті. Остаточно їх кількість та перелік визначать після оформлення необхідної документації та проходження всіх передбачених законодавством процедур.

У результаті місто зможе у подальшому зекономити кошти на опаленні навчальних закладів, адже після термомодернізації для цього буде потрібно майже вдвічі менше енергоресурсів, зокрема природного газу, для забезпечення централізованого опалення.
Добавлено: 1-12-2021, 10:00
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх