Планова вакцинація дітей від поліомієліту: коли почнуть щеплювати?

На Запоріжжі готується масштабна планова вакцинація дітей від поліомієліту.

Шести доз вакцини достатньо, щоби сформувався імунітет до поліомієліту на все життя.

У 2 та 4 місяці від дня народження — інактивованою поліомієлітною вакциною (ІПВ);

у 6 та 18 місяців, а також

у 6 та 14 років — оральною поліомієлітною вакциною (ОПВ).

Обидві вакцини, ІПВ і ОПВ, формують імунітет до поліомієліту. ІПВ запобігає потраплянню дикого поліовірусу до центральної нервової системи, таким чином захищаючи від паралічу. ОПВ формує імунітет в кишківнику й у такий спосіб захищає від зараження і запобігає передачі вірусу.



Нагадаємо, що поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше — через брудні руки, інфіковану їжу та воду. Поліо загрожує невиліковним паралічем і навіть смертю протягом кількох годин. Найбільш вразливі до цього захворювання – діти віком до п’яти років.

Найближчим часом в Україні передбачено проведення 4 турів імунізації. З 1 лютого розпочнеться перший раунд вакцинації, у тому числі й у медичних та дошкільних навчальних закладах Запорізької області.

Перший тур триватиме три тижні, планується щеплювати інактивованою поліомієлітною вакциною всіх дітей від 6 місяців до 6 років, які вчасно не отримали щеплення за календарем вакцинації – взагалі не щеплені або мають одну дозу.

Надалі з інтервалом в 1 місяць між раундами проводитимуться додаткові щеплення оральною поліомієлітною вакциною всім дітям цієї вікової категорії.

Також буде підготовлено роботу мобільних бригад, які щеплюватимуть дітей, які не відвідують ДНЗ та проживають у віддалених місцях проживання.

Кожна дитина отримує щеплення від поліо безоплатно. Потрібно лише звернутися до вашого педіатра або сімейного лікаря. Якщо ви пропустили якісь дози щеплення - негайно зверніться до лікаря.

За матеріалами: zoda.gov.ua
Добавлено: 27-01-2022, 11:00
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх