Від малозабезпечених до евакуації з гарячих точок: як війна змусила трансформуватися відомий Запорізький фонд (Фоторепортаж)

У цей нелегкий час, коли в країні триває повномасштабна війна допомогу потребують вже не тільки пенсіонери та люди з обмеженими можливостями. Підтримки потребують військові, що захищають країну від агресора та мирні люди, що залишились в окупації або потребують в евакуації. Волонтери благодійної організації БФ «УКРАЇНА В СЕРЦІ» кожного дня працюють, щоб забезпечити цивільних і військових всім необхідним, щоб прискорити нашу перемогу.

Благодійний фонд «УКРАЇНА В СЕРЦІ» було засновано у 2017 році. За словами голови Запорізької обласної федерації тенісу та засновника благодійного фонду «Україна в серці» Олега Панченка, ідея створення фонду спала на думку саме йому.Журналістам інформаційно-аналітичного порталу «Паноптикон» вдалось побачити, як працюють запорізькі волонтери, поспілкуватися с директором БФ та дізнатись, з якими небезпеками вони зіштовхуються у найгарячіших точках нашої країни.

Від малозабезпечених до евакуації з гарячих точок: як війна змусила трансформуватися відомий Запорізький фонд (Фоторепортаж)


Що стало передумовою створення фонду?

«Я коли побачив, як люди похилого віку там (показує на сміттєві баки за вікном – ред.) копошаться, і їм немає що їсти, це стало передумовою. Ми кожну середу протягом 6 років видаємо безкоштовний хліб понад 100 людей  і продукти харчування. Спочатку це була соціальна місія, а зараз вона трансформувалась під воєнний стан».




Чим зараз займається фонд та хто може отримати допомогу?

«Фонд займається евакуацією людей з району Бахмута. До цього, поки не закрили Василівку евакуювали понад 4000 тисячі людей з окупованих територій. Допомагаємо ВПО, переселенцям… Ми на початку війні годували десь 1000 – 1500 військових у день. Ми закупали продукти, готували, ми дуже багато робили. Передали 2-3 машини швидкої допомоги. Одну «Азову», другу до Комишувахи, тому що вони ближче знаходяться до бойових дій. Передали 4-5 автівок військовим».

Як вам вдається збирати кошти для допомоги, хто є вашими партнерами?

Олег Петрович зазначає, що в його фонді гроші не збирають, а з коштами допомагають небайдужі друзі зі всього світу. За його словами, вони самі телефонують і пропонують допомогу.

«Я передзвонюю і скажу що мені необхідно. Люди мене знають, знають, що я за людина… У мене не було такого: «давайте зберемо на БПЛА». Ми хочемо купити БПЛА. Ми покупаємо і передаємо якщо у нас є гроші чи у наших друзів. А так, кричати на весь світ, що «давайте зберемо і подаруємо, а я наддам звіт», ну, я вважаю, що це дурний тон. Це моя думка».

Які ваші враження від Бахмуту?

«Там дуже гучно. Дуже страшно. Сказати, там не дуже страшно і я не боюсь – такого немає. Коли туди тільки під'їжджаєш вже така обстановка і все що проходить там, ну таке».

Як часто, кому та чим ви допомагаєте там?

«Їздимо 2 рази в неділю. В останнє були там у суботу 12 лютого. Допомагаємо там, бо є люди, які там живуть, вони не хочуть виїжджати, не буду казати чому вони не хочуть, я вже від цього втомився. Живуть, не виїжджають, а значить необхідна допомога. Допомагаємо військовим які просять передати ті чи інші речі, не будемо конкретизувати. І на зворотному шляху вивозимо людей, які бажають поїхати. Ну а так, ми по 3-4 людини намагаємось вивозити до Запоріжжя і Дніпра».




Скільки людей залучені до фонду, хто вони і як потрапили до вас?

«Дуже багато. Волонтерів, думаю, десь до 50 чоловік. Це люди які прийшли самі. Деякі прийшли через фейсбук, деякі знайомі кажуть: «Олег, ми хочемо допомагати». З деякими ми вчились разом, деякі тренувались. Хтось тут з першого дня, хтось втік. Це поклик серця. Є люди, котрі ховаються, а є хто ні. Я в перший день пішов до військкомату, правда, я інвалід і не служив раніше, мені сказали: «Олег, тобі тут поки що не місце».

Саме так вже майже рік до команди «Україна в серці» приєднався Андрій. До війни він працював комірником, але від початку вторгнення втратив роботу. Саме тоді Олег Панченко запропонував йому стати частиною командою, і вже майже рік він допомагає формувати та комплектувати всі необхідні для людей речі.

«Спочатку ми відвантажили гуманітарну допомогу до Бердянська, Маріуполя та Приморська –  Приазовський регіон. Потім вже до Бахмуту та Харкова. Туди, де люди потребували допомоги», – говорить волонтер.

Він зазначає, що тип допомоги залежить саме від регіону. Якщо у Маріуполі та Бердянську люди найбільше потребували у їжі, дитячому харчуванні та підгузках, то в Бахмуті є потреба в одягу, ковдрах, подушках та мийних засобах. Майже всюди люди в першу чергу чекають воду й ліки – саме з цим існує найбільша потреба.



В пріоритеті залишають окуповані території, до яких важко дістатись. Волонтери фонду «Україна в серці» їздять у такі місця, до яких не наважуються їхати інші, зазначає волонтер.

Координація відбувається з місцевими, які добре розуміються на потребах населення. Вони надають волонтерам запит, які своєю чергою намагаються якомога швидше зібрати все необхідне, щоб передати нашим людям в окупації та у прифронтових зонах.
Добавлено: 16-02-2023, 16:35
5

Похожие публикации


Комментарии (5)

avatar
0
#1 Margot
Amazing! Its actually remarkable paragraph, I have got much clear idea regarding from this piece of writing. then stake it in Syrup Pools to earn more tokens! Win millions in prizes
avatar
0
#2 Flynn
It's hard to come by knowledgeable people on this topic, however, you sound like you know what you're talking about! Thanks Earn CAKE through yield farming or win it in the Lottery Win millions in prizes
avatar
0
#3 Ted
Howdy, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam comments? If so how do you reduce it, any plugin or anything you can advise? I get so much lately it's driving me insane so any support is very much appreciated. Earn CAKE through yield farming or win it in the Lottery Win millions in prizes
avatar
0
#4 Roscoe
Acquire the skills of trading and begin earning from $50 to $5000 a day. The more you make, the greater our mutual gains.Follow Expert Traders
avatar
0
#5 Vonnie
Become a pro trader and start generating profits of up to $5000 a day. The more you make, the greater our mutual rewards.Copy Professional Traders

Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх