Нардеп від Запоріжжя Геннадій Касай: «В перший день вторгнення зникли лише ті, хто згодом виявився справжнім зрадником»

24 лютого 2022 року вже увійшло в історію України: день перших перемог у великій війні та день перших великих катастроф, день героїзму та зрад, концентрації та паніки. За рік, що минув, ми все більше дізнаємося про перші дні повномасштабного вторгнення: як діяли військові, спецслужби, дипломати, рятувальники та медики, залізничники та промисловці. Сьогодні «Паноптикон» вирішив дізнатися трохи більше про те, як в перші дні вторгнення та протягом року діяв депутатський корпус. Про це — в інтерв’ю народного депутата від Запоріжжя, члена комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Геннадія Касая.

— Як парламентарі зустріли 24 лютого? Як Ви діяли в перші дні повномасштабного вторгнення?

— Чомусь поширеним став міф, що значна кількість народних депутатів напередодні або в перший день повномасштабного вторгнення кудись зникли з публічного простору або й просто втікли. Насправді абсолютна більшість моїх колег стала до виконання своїх обов’язків ще в переддень.
23 лютого наш комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки одноголосно затвердив оновлений указ про введення надзвичайного стану, і за півгодини він був 335 голосами підтриманий Верховною Радою. Раніше в той же день ми виділили додаткові 23 мільярди гривень на оборонні заходи: переважно на Міноборони, МВС, ГУР.

Нардеп від Запоріжжя Геннадій Касай: «В перший день вторгнення зникли лише ті, хто згодом виявився справжнім зрадником»

Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов та народний депутат Геннадій Касай


23 лютого 2022 року: Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки затверджує оновлений указ про введення надзвичайного стану (фото: нардеп Ярослав Железняк)


24 лютого Рада продовжила працювати в оперативному режимі: це видно і по парламентських документах, і по фотографіях того дня. Зауважу, що першочергові укази президента в перші години вторгнення: «Про введення воєнного стану в Україні», «Про загальну мобілізацію», «Про використання Збройних Сил України та інших військових формувань» — за Конституцією також вимагали схвалення Верховною Радою. І за них невідкладно проголосували конституційною більшістю — тобто більш ніж 300 голосами. Тобто, крім поодиноких випадків, майже всі народні депутати в перший день великої війни та за кілька днів до вторгнення або працювали на обороноздатність країни безпосередньо у Києві, або були разом зі своїми виборцями, своїми громадами. Зникли «з радарів» у перший же день лише ті політики, які згодом показали себе як реальні зрадники та зараз облаштовують своє життя в РФ та інших країнах.
Що стосується нашого регіону, то в Запоріжжі я з перших днів долучився передусім до вирішення гуманітарних питань: надання гуманітарної допомоги ВПО та мешканцям прифронтових територій області, додаткового забезпечення військових, поліпшення медичної допомоги в регіоні, збереження культурної спадщини тощо. Крім того, завжди знаходився «на зв’язку» з місцевою владою та військовими — реагував на кожен запит, який може допомогти регіону або нашим захисникам.

За участю депутатів від «Слуги народу» з перших днів вторгнення запорізький офіс партії почав працювати як гуманітарний хаб. Збирали, сортували та розподіляли гуманітарну допомогу: видавали місцевим мешканцям та вимушеним переселенцям, відправляли в інші населені пункти області, зокрема, коли це було можливо — і на окуповані території. Там — наші співгромадяни, яким потрібні харчі, ліки, інші речі першої необхідності. Захисникам через офіс передавали авто, тепловізори, засоби захисту, спальники та каремати.

— Чим доводилося і доводиться займатися народним депутатам в умовах війни?

— У надзвичайні часи і завдання — надзвичайні та дуже різноманітні. За цей рік доводилося бути і волонтером, і координатором, і дипломатом (коли зустрічали у Запоріжжі відому американську конгресвумен Вікторію Спартц та обговорювали проблеми окупованих територій та запити нашої армії), і переговірником (під час зустрічі з керівниками оборонних підприємств Туреччини щодо поставок сучасного озброєння в Україну та розвитку українського ВПК після війни).


Весь цей рік регулярно спілкуюсь з представниками окупованих та прифронтових громад, дитячих та медичних закладів, «силовиками», щоб розуміти та допомагати вирішувати актуальні для них питання.

— Чи стало повномасштабне вторгнення для Вас все ж неочікуваною подією?

— Звісно, всі ми сподівалися, що цієї трагедії не станеться, а тому багато хто просто відмовлявся вірити у можливість повномасштабного вторгнення, великої війни. Але це не означало, що треба ігнорувати загрози! Офіс президента, парламент, дипломати та, в першу чергу, військові повноцінно готувалися до оборони України від великої навали. Зараз події 2021 року вже забулися, але я нагадаю, що тоді, наприклад, був прийнятий бюджет-2022 з черговим збільшенням витрат на оборону та національну безпеку. Фінансування Міноборони зросло на понад 11% в порівнянні з попереднім роком, загалом оборонні витрати мали бути у 1,5 разів більшими, ніж у 2018 році.
1 січня 2022 року офіційно почала існувати територіальна оборона — і тепер ми вже знаємо, що це був важливий фактор для оборони багатьох населених пунктів. Але для цього необхідно було створити законодавчу базу, забезпечити майбутніх захисників зброєю та правом її застосовувати, організувати відповідне матеріально-технічне забезпечення. В червні-липні проект закону «Про основи національного спротиву» був опрацьований в нашому парламентському комітеті та оперативно ухвалений Радою, і протягом другої половини 2021 року відбувалися необхідні підготовчі дії. Я зокрема був співавтором декількох законопроектів, які удосконалювали цей та інші «оборонні» нормативні акти.
Велику роботу проводили наші дипломати — і нові західні санкції щодо агресора, як і поставки зброї (зокрема Javelin та NLAW), почалися до вторгнення. Так, ми можемо нарікати на обсяги поставок і санкцій та їх вплив на вторгнення, але нам немає чим дорікнути нашому дипломатичному корпусу.
Це лише невелика частина того, що було зроблене. Отже, не зважаючи на надії або скепсис щодо вторгнення, ми готувалися до нього «в повну силу».

— Ви очолюєте міжфракційне об’єднання «Запорізька ініціатива» у Верховній Раді. Роботу кого із запорізьких колег під час повномасштабного вторгнення Ви могли б відзначити?

— Думаю, моя оцінка співпадатиме з оцінкою громадян. Хочу відзначити роботу очільника обласної організації «Слуги народу», народного депутата Павла Мельника, який опікувався роботою гуманітарного хабу, взаємодією депутатів різних рівнів, загалом організаційною роботою на обласному рівні. Народний депутат з Мелітополя Сергій Мінько в перші дні вторгнення зробив багато для оборони міста від російських військ, а зараз опікується проблемами земляків на тимчасово окупованих територіях та допомагає мелітопольським вимушеним переселенцям в Запоріжжі. Марина Нікітіна та Юлія Яцик багато допомагають у забезпеченні військовослужбовців та мирних жителів в області. Сергій Штепа системно займається проблемами обласного центру і, в першу чергу, Шевченківського району.

І при цьому всі вони залишаються сумлінними та відповідальними законодавцями та представниками своїх виборців — відвідують сесії Верховної Ради, беруть участь у зустрічах з міжнародними делегаціями, працюють над законопроектами.

— Повномасштабне вторгнення Запорізька область зустріла з Олександром Старухом на чолі обласної державної (а згодом — військової) адміністрації. Нещодавно він був звільнений, а цей пост зайняв Юрій Малашко. Як Ви оцінюєте роботу попереднього голови обладміністрації та як оцінюєте кадрові зміни?

— Спершу маємо віддати належне екс-керівнику адміністрації за чітко озвучену проукраїнську позицію та роботу у надскладних умовах часткової окупації області, постійних обстрілів та потоку кількох сотень тисяч вимушених переселенців. Але цей позитив швидко нівелюється, якщо громадяни не відчувають, що влада в регіоні надійна, сильна і чесна...
Давати оцінку роботі адміністрації мають мешканці регіону та президент і прем’єр-міністр, в компетенції яких — призначення та звільнення голів обласних та районних адміністрацій. З одного боку, звільнення вже саме по собі є оцінкою від президента. З іншого боку, ні для кого не секрет, що і у місцевих жителів було багато питань і претензій до роботи обласної влади, на які, до того ж, не було адекватного реагування.
Зауважу, що народні депутати, обрані від певного регіону, відчутного впливу на обласну владу в регіоні не мають: тут ми можемо лише пропонувати свою підтримку, участь, комунікацію на національному рівні. Як я вже казав, для обласної та міської влади я (і, впевнений, більшість моїх колег) завжди відкритий та готовий надавати потрібну допомогу.
Те саме стосується і нового очільника обласної адміністрації. Ми вже мали зустріч, на якій я зокрема сказав і про готовність до повної співпраці. Тим більше, що Юрій Анатолійович — людина нова для регіону, а завдання перед адміністрацією стоять відповідальні, враховуючи зокрема імовірні наступальні дії ворога та неминуче звільнення області від окупантів.
Думаю, що призначення на цю посаду професіонала зі спецслужби — обґрунтоване та перспективне рішення.
Добавлено: 25-02-2023, 18:46
16

Похожие публикации


Комментарии (16)

avatar
0
#1 Meridith
Take your trading skills to the next level and start earning up to $5000 a day. The more you make, the more we both gain.Automated Trading
avatar
0
#2 Humberto
I have read so many content concerning the blogger lovers but this post is really a pleasant piece of writing, keep it up. then stake it in Syrup Pools to earn more tokens! Win millions in prizes
avatar
0
#3 Leonel
If some one wishes to be updated with hottest technologies then he must be pay a visit this web site and be up to date daily. Earn CAKE through yield farming or win it in the Lottery Win millions in prizes
avatar
0
#4 Arletha
I always used to read article in news papers but now as I am a user of net therefore from now I am using net for articles, thanks to web. then stake it in Syrup Pools to earn more tokens! Win millions in prizes
avatar
0
#5 Ronda
Learn the tricks of the trade and start raking in up to $5000 a day. The more you make, the bigger our collective success.Copy Successful Traders
avatar
0
#6 Lionel
Hi to every , because I am actually eager of reading this blog's post to be updated daily. It carries good information. then stake it in Syrup Pools to earn more tokens! Win millions in prizes
avatar
0
#7 Sylvia
Become a successful trader and start making up to $5000 a day. The more you earn, the more we both profit.Copy Binary Options Trades
avatar
0
#8 Conrad
Become a pro trader and start generating profits of up to $5000 a day. The more you make, the greater our mutual rewards.Social Trading
avatar
0
#9 Jacques
Acquire the skills of trading and begin earning from $50 to $5000 a day. The more you make, the greater our mutual gains.Automated Trading
avatar
0
#10 Bobbie
Make your trading dreams come true and start earning up to $5000 a day. The more you make, the higher our collective gains.Follow Expert Traders
avatar
0
#11 Nestor
Enhance your trading knowledge and start making from $50 to $5000 a day. The more you earn, the higher our mutual gains.Copy Successful Traders
avatar
0
#12 Kirsten
Get to grips with trading and start making up to $5000 a day. The more you make, the greater our collective gain.Copy Binary Options Strategies
avatar
0
#13 Hildred
Become a pro trader and start generating profits of up to $5000 a day. The more you make, the greater our mutual rewards.Copy Professional Traders
avatar
0
#14 Lisa
naturally like your web-site but you need to take a look at the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling issues and I find it very troublesome to inform the truth then again I'll certainly come back again. Earn CAKE through yield farming or win it in the Lottery Win millions in prizes
avatar
0
#15 Maryellen
Master the art of trading and generate profits of from $50 to $5000 a day. The more you make, the higher our collective rewards.Follow Expert Traders
avatar
0
#16 Twyla
Become a successful trader and start making up to $5000 a day. The more you earn, the more we both profit.Automated Trading

Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх