Модульні укриття у Запоріжжі: де знайти та що з ними не так

Після численних ударів російських ракет по цивільній інфраструктурі в Україні розпочали встановлювати модульні укриття. Такі захисні споруди мають захистити людей, яких повітряна тривога заскочила просто на вулиці.

Наприкінці минулого року Запорізька міська рада відзвітувала про встановлення перших модульних укриттів у місті, однак запоріжці роботу місцевої влади та її результати «не оцінили». Чому? Розбирались журналісти «Паноптикону».

Як виглядають модульні укриття у Запоріжжі?

Начальниця виробничого відділу КП «Титан» Ольга Сліпченко розповіла муніципальному телеканалу, що всього у Запоріжжі для цивільного населення встановлено 5 захисних споруд у яких одночасно можуть знаходитись до 15 людей.

Такі укриття виготовленні з залізобетону товщиною 100 мм, що мають захистити людей від ракетних та артилерійських обстрілів. Як зазначили у міській раді, в них передбачена вентиляція, теплі ковдри, лавки та запаси води.

Знайти ці нові укриття запоріжці вже можуть в центральному парку культури та відпочинку «Дубовий Гай», у парку Перемоги, в ландшафтному парку вздовж Набережної автомагістралі, на Центральному міському пляжі та на території КП «Титан».

Що обурило запоріжців?

Появу модульних укриттів у Запоріжжі чекали ще з літа, як тільки вони почали з’являтись в інших прифронтових містах країни. Однак довгоочікувана поява укриттів у Запоріжжі викликала шквал невдоволення у містян через ряд певних причин.

Розташування. Практично всі нові укриття знаходяться у центральній частині міста безпосередньо у місцях для відпочинку. На цю ситуацію звернула увагу зокрема і запорізька активістка Наталя Заболотна. У своєму дописі вона ставить слушне питання: «Скільки людей травмували С-300, коли вони гуляли парками?». У коментарях Наталя додає: «В Херсон завезли і встановлюють на зупинках укриття. Товщина стінок 350 мм. Вартість – біля 500 тис. грн. У нас за тією ж ціною товщина 100 мм». Думку активістки активно підтримали її підписники та у місцевих групах.





Кількість укриттів. Варто звернути увагу, що навіть за офіційними розрахунками така кількість модульних укриттів може забезпечити захист менш ніж сотні мешканців. Що вочевидь замало для міста з кількома сотнями тисяч мешканців. Тим більше, якщо знову ж врахувати доцільність встановлення таких споруд в паркових зонах та на пляжі.

Недоступність. Всі нові укриття знаходяться у публічних місцях, однак, не зважаючи на звіт міської ради про встановлення цих захисних споруд, скористатись ними за призначенням можна не завжди. Мешканці міста Запоріжжя вже неодноразово намагалися потрапити до укриттів, проте вони були зачиненні та не обладнані для громадян. Відео з соцмереж можна подивитись нижче:





Вартість. Публічне невдоволення містян змусило замислитися й про ефективність розподілу бюджетних коштів. Керівник управління Східного Офісу Держаудитслужби у Запорізькій області Геннадій Ващенко повідомляв, що фінансові аудитори вже розпочали перевірку стосовно цієї справи. Як стало відомо з розслідування Запорізького центру розслідувань, комунальне підприємство «Титан» замовило 5 укриттів на суму 2,08 мільйона грн – три укриттям з заглибленням у ґрунт по 420 тисяч і 2 без заглиблення за 410 тисяч грн. Зазначимо, що спочатку «Титан» уклав угоду на 3,7 мільйона грн на 9 модулів, однак об’єм закупівель зменшили та з плану прибрали укриття у Дніпровському, Заводському та Шевченківському районах міста.

Звідки взялась ідея встановлювати модульні укриття?

Ситуація у якій знаходиться Україна, багато в чому знайома мешканцям Ізраїля, які від самого заснування держави знаходилися під постійною загрозою авіаційних, а потім - ракетних ударів. Сьогодні в цій країні громадяни часто мають всього 10-15 секунд, щоб потрапити до укриттів. Це той час, за який із Сектора Гази долітають ракети. Враховуючи це, відомо що на 2017 рік, країна забезпечила понад мільйон сховищ, які розраховані на більше ніж 8 мільйонів мешканців. Тисячі з цих укриттів – зупинки громадського транспорту, які одночасно можуть захистити перехожих під час ракетного удару.

В ефірі телеканалу FREEДОМ майор резерву армії оборони Ізраїлю «ЦАХАЛ» Віктор Верцнер відзначив ефективність укриттів біля зупинок громадського транспорту:

«Основна частина уражень, я маю на увазі саме те, що стосується життя людей, здоров’я людей, під час ракетних чи інших ударів це — уламкові ушкодження. Ці укриття дають 100-відсотковий захист від уламків».

Україна переймає досвід по збереженню життя своїх громадян в Ізраїлю, і після обстрілів зупинок громадського транспорту в Україні місцева влада в різних населених пунктах країни розпочала встановлення там укриттів.

Яка ситуація з модульними укриттями в інших регіонах країни?

Першими в Україні модульні укриття встановили у Харкові. Міський голова Ігор Терехов ще у червні 2022 року повідомив про 25 залізобетонних конструкцій на зупинці міського транспорту, що у разі обстрілів захистять харків’ян. У серпні телеканал «Суспільне» показав першу зупинку-укриття, яка розрахована на 12 місць, обладнана екраном з відеоспостереженням та містить 100 кг піску для гасіння займання.

Модульні укриття у Запоріжжі: де знайти та що з ними не так

Фото: Суспільне Харків

Голова Миколаївської ОДА Віталій Кім у вересні повідомив про встановлення у місті першої зупинки-укриття, виготовленої за ізраїльським зразком. Вже у лютому Миколаївська міська рада відзвітувала про ще 14 захисних зупинок з двома окремими виходами. В такому укритті вміщується до 20 осіб. У міській раді зазначають, що такі укриття є інклюзивними. Вони обладнані кнопками тривоги та сучасними камерами відеоспостереження, які підключені до системи «Безпечне місто».


Фото: Миколаївська міська рада

Зазначимо, що окрім обласного центру, перші 2 зупинки-укриття встановили і в Очакові Миколаївської області. Заступник міського голови Очакова Олексій Васьков розповів Суспільному, що у місті планується придбати ще шість бетонних укриттів коштом місцевого бюджету.


Фото: Віталій Кім/Telegram

Перша зупинка-укриття у Кропивницькому з’явилась у жовтні. Це підвальне приміщення, побудоване із залізобетону. Всередині такого укриття є місця на 20 осіб, вентиляція та світло.


Фото: Суспільне Кропивницький

У Херсоні поки що встановлено лише 6 захисних зупинок, однак керівник Херсонської ОВА Олександр Прокудін в ефірі загальнонаціонального марафону заявив, що в планах міста встановлення ще 66 таких укриттів.


Фото: Суспільне Херсон

Про встановлення бетонних укриттів повідомили й в Департаменті парків та рекреації Дніпровської міської ради. Зазначається, що укриття розмістили біля зупинок громадського транспорту і, як у Запоріжжі, частину укриттів було встановлено у скверах та парках міста. Загалом у міській раді планують встановлення 28 подібних укриттів.



Отже, наразі спостерігається зацікавленість влади на місцях щодо встановлення захисних споруд модульного типу, але, на жаль, таких укриттів і досі недостатньо в Україні та зокрема у Запоріжжі.
Добавлено: 2-03-2023, 12:00
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх