Запорізька АЕС повністю знеструмлена через російські обстріли

Сьогодні, 9 березня, близько 4 години ночі внаслідок російських ракетних обстрілів відключилась остання лінія зв’язку окупованої Запорізької АЕС з українською енергосистемою. Про це повідомляє пресслужба "Енергоатому".

Наразі станція знеструмлена і перейшла в режим блекауту вшосте за час окупації, 5-й та 6-й енергоблоки переводяться в холодний стан, увімкнулись 18 дизель-генераторів для живлення власних потреб ЗАЕС.

"Пального для їхньої роботи залишається на 10 діб. Розпочався зворотний відлік часу", - зазначають в "Енергоатомі".

В разі неможливості поновлення зовнішнього живлення станції протягом цього часу може статись аварія з радіаційними наслідками для всього світу.

Вказується, що через окупацію станції та втручання представників росатома в її роботу можливості української сторони щодо підтримання ЗАЕС у безпековому режимі значно обмежені.

"Наразі терміново необхідні дії усієї міжнародної спільноти задля виведення рашистських терористичних угрупувань з території Запорізької АЕС", - вкотре зауважують в "Енергоатомі".

Також наголошується на передачі АЕС під повний контроль компетентного легітимного оператора – українського "Енергоатома", та відновлення умов збереження ядерної, радіаційної і фізичної безпеки ядерного об'єкта.
Добавлено: 9-03-2023, 08:45
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх