Залишились без даху над головою: як у Запоріжжі допомагають мешканцям зруйнованого будинку

В ніч на 2 березня війська рф поцілили ракетою С-300 у 5-поверховий будинок на вулиці Незалежної України №67 у Запоріжжі. В наслідок трагедії загинуло 13 мирних мешканці, серед яких 8-місячна дитина. 

Це вже не перший випадок влучання по житловій інфраструктурі у Запоріжжі. На сьогодні відомо про 8 подібних випадків, в яких 146 квартир зруйновано повністю, а 139 стали непридатними для життя. 

Однак, не зважаючи на минулий досвід, міською владою з невідомих причин досі не сформовано чіткого алгоритму дії та комунікації із потерпілими. Через що, люди не відчуваючи себе захищеними, намагаються самостійно розв'язувати свої проблеми, а інші обурені байдужістю чиновників і вимагають від них адекватної реакції. Чому існує така проблема та які дії приймаються місцевою владою, розбирались журналісти «Паноптикону».

Місія: «достукатися» до міської влади


На 4-й день після трагедії, одразу по завершенню пошуково-рятувальних робіт, постраждала мешканка зруйнованого будинку Анна Прус, записала резонансне відео у якому зокрема розповіла, що міська влада не надає житла потерпілим. Вона зазначає, що людям порадили шукати житло у знайомих, а причиною назвали те, що нібито місто переповнене переселенцями.



Після розголосу та серії відео від потерпілої, увечорі 5 березня виконуючий обов’язки міського голови Анатолій Куртєв анонсував на своїй сторінці у телеграмі зустріч у міськраді з мешканцями постраждалого будинку та виказав обурення стосовно слів пані Анни. Він стверджував, що ніколи її не бачив і не казав тих слів стосовно розселення постраждалих. Однак позицію жінки підтримали її сусіди, мешканці будинку та спільнота у соцмережі.



Залишились без даху над головою: як у Запоріжжі допомагають мешканцям зруйнованого будинку


Фото: @anatolii_kurtiev/instagram

Вже на зустрічі із в.о. міського голови та його заступниками, потерпілі дізнались про подальші кроки, які вони мають зробити та яка ситуація з їх будинком на сьогодні. Вони обговорили питання стосовно подальшої долі будівлі, дізнались як оформити грошову допомогу та як їм отримати тимчасовий прихисток. Зазначимо, що лише на цій зустрічі більшість мешканців вперше дізналися про зазначений алгоритми дій. 

Із запитанням до Куртєва звернулась представниця ініціативної групи будинку Незалежної України №67 Катерина Тарасова, квартира якої наразі частково зруйнована. Вона допустила, що у випадку зносу будинку відбудова нового може затягнутись, а тому запропонувала як альтернативу надати постраждалим мешканцям житло, що є у власності держави, з подальшою можливістю їх приватизації у випадку, якщо відбудова не буде вкладатись у зазначений термін. 


Фото: "Паноптикон"


У відповіді на це запитання, Куртєв відповів, що депутати внесли цей будинок до проєктно-кошторисної документації і на нього вже виділені кошти:

«На рівні держави створене агентство по відновленню будинків і міська влада надає проєктно-кошторисну документацію, а держава залучає свої та кошти міжнародних партнерів для відбудови будинків».

Під час розмови з в.о міського голови, Анна Прус наголосила, що основна причина гніву людей в їхньому випадку полягала у відсутності інформації та недостатньому розголосі події:

«Коли трагедія сталась у Дніпрі, всі згуртувались - та у людей тепер є житло і відшкодування. Ми такі самі люди, як і дніпряни або мешканці будь-якого міста в нашій країні. Запоріжжя не прокажене. Ми хочемо жити тут».


Тим часом, з допомогою постраждалим мешканцям зруйнованих будинків намагаються розібратися не лише на міському, але й на обласному рівні. 6 березня це питання розглядали на нараді начальника Запорізької обласної військової адміністрації Юрія Малашка з керівниками структурних підрозділів та голів районних військових адміністрацій. Він зокрема пообіцяв, що запоріжці не відчуватимуть себе покинутими напризволяще:

«Дякуємо міжнародним організаціям, які долучаються до розв’язання проблемних питань. Вони безпосередньо виїжджали на місце ракетного удару та все побачили на власні очі. Окрім цього, сьогодні провів зустріч з делегацією ООН. Обговорили пріоритетні напрямки роботи та алгоритми надання гуманітарної підтримки постраждалим. Наголошую, що буде докладено максимально зусиль, аби наші мешканці отримали всю необхідну допомогу та не відчували себе покинутими».

Народний депутат від Запоріжжя Геннадій Касай, який брав участь у обговоренні цієї проблеми на обласному рівні, так прокоментував «Паноптикону» дії міської та обласної влади:


«В першу чергу, можу запевнити, що питання допомоги громадянам, постраждалим від ракетного терору, є наразі одним з першорядних для запорізьких народних депутатів та обласної військової адміністрації на чолі з Юрієм Малашком. З початку війни діє механізм відшкодувань з резервного фонду Державного бюджету, а нещодавно ми у Верховній Раді ухвалили новий законопроект про механізм компенсації за зруйноване житло.

Однак є проблема у часовому "розриві" між самою трагедією та нарахуванням компенсацій. У цей період, який може тривати далеко не один тиждень, постраждалі опиняються у вкрай скрутному становищі, залишаються без уваги та належної допомоги, до того ж мають збирати пакет документів для оформлення відшкодувань. Зараз обласна влада працює над тим, щоб до допомоги постраждалим невідкладно долучались міжнародні гуманітарні організації. Також доволі результативно проведені переговори з місцевим бізнесом щодо тимчасового розселення постраждалих містян. І, за моєю інформацією, вже почалася робота зі злагодження дій комісій, які почнуть працювати згідно із зазначеним вище законом про механізм компенсацій.

Що стосується дій міської влади, то, на мою думку, саме вона, як "найближча" до постраждалих, мала б реагувати на проблеми та труднощі містян найбільш оперативно та системно. Проте, як визнали самі її представники, чіткого алгоритму допомоги та підтримки вони не мають. Цього тижня я офіційно звернувся до в.о. міського голови Анатолія Куртєва із запитом вичерпної інформації щодо того, яка допомога надавалася та буде надаватися мешканцям не лише будинку по вул. Незалежної України, але й інших багатоповерхівок, які були зруйновані ракетними ударами. Також у зверненні я запросив повідомити про наявний механізм компенсацій постраждалим та про можливість будівництва містечка для тимчасового розміщення людей, які залишились без даху над головою. Сподіваюсь, отримати від в.о. віського голови відповідь на цей запит якнайшвидше та з повною інформацією, якою поділюся з громадою».


Погані «традиції»


Зазначимо, що і раніше реакція місцевої влади була найбільш повною лише після масового обурення містян у соцмережах. Так, наприклад, 24 січня під керівництвом тодішнього очільника Запорізької обласної військової адміністрації Олександра Старуха та за участю представників міської влади пройшла нарада стосовно зруйнованого житла та компенсації потерпілим. Причиною зустрічі посадовців ймовірно теж став тиск з боку громадськості, яка зокрема почала порівнювати ситуацію з допомогою постраждалим в Запоріжжі з реакцією міської влади Дніпра на аналогічну нещодавню трагедію. Нагадаємо, 14 січня російська ракета просто посеред дня знищила під’їзд у багатоповерховому будинку у місті Дніпро, тоді загинуло 46 осіб, серед яких 3 дитини. Менш ніж за два тижня після того вже було відомо про виділення постраждалим дніпрянам з міського та обласного бюджету сумарно до 2 млн грн матераільної допомоги.

Запорізькі посадовці тим часом заявили, що 7 зруйнованих багатоповерхівок у Запоріжжі можна відновити. Але за висновками експертизи будинок по вулиці Зестафонській №8 відновленню не підлягає. Нагадаємо, вночі 9 жовтня внаслідок ракетного удару в цьому будинку був повністю зруйнований 9-поверховий під'їзд, а життя втратили 12 людей, серед яких - 6 дітей. 

Через 40 днів після трагедії в.о. мера Анатолій Куртєв повідомив на своїй сторінці у телеграмі про факт проведення зустрічі із потерпілими на Зестафонській №8. Але й тоді люди також скаржились на погану комунікацію з боку влади і відсутність алгоритму дії потерпілих.



Ніна Симоненко, мешканка цього будинку з вцілілого під’їзду скаржиться, що виплати компенсації отримали не всі, а влада штучно унеможливлює процес отримання допомоги:

«Була сім’я з 4-х осіб, які тоді загинули, 3-е з яких — вимушені переселенці. Виплати на поховання отримали лише на 1 людину, яка була прописана. Люди самостійно збирали кошти на поховання. Люди у яких загинули близькі мають вступити у спадок і поки вони цього не зроблять вони не можуть отримати грошову допомогу від міського бюджету. Мене з сім’єю оформили як ВПО і ми отримали одноразову допомогу 2 тис. грн на людину. Але у мене донька вже рік у Швейцарії і мені сказали, що я не маю права на відшкодування, тому що вся сім’я повинна прийти з документами до ЦНАПу».


Що маємо зараз?


Основними проблемами у цій ситуації потерпілі вважають байдужість та недостатній розголос трагедії від публічних осіб із Запоріжжя, а також недостатня інформованість людей, які у стресі після пережитого не змогли зорієнтуватися та діяти за певним алгоритмом.

Місцева влада запевняє, що вони забезпечили постраждалих всім необхідним на місці трагедії, у тому числі розмістили намети комунальних служб, у котрих мешканці будинку могли б дізнатись необхідну інформацію. Проте місцеві мешканці заперечують це та стверджують, що у наметах їм не надали необхідної консультації та не запропонували житло.

Крім того, залишаються люди з інших зруйнованих будинків, котрі досі не отримали фінансової допомоги та інформації стосовно відшкодування за втрачене майно за весь час з початку збройної агресії рф. 

Дмитро Єгоров
Добавлено: 9-03-2023, 21:37
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх