Розвідувальні літаки як запорука ефективного ведення бойових дій – в інтерв’ю із запорізьким волонтером Максимом Терещенко

Фото: Максим Терещенко

З березня 2022 року в Україні розпочались роботи по виробництву розвідувальних літаків FALCO для потреб українських військ. Це спільна праця волонтерів Запоріжжя, Києва, а також Польщі, Нідерландів та США.

Про забезпечення наших військових безпілотниками та інші напрями своєї волонтерської діяльності раніше в інтерв’ю нам розповів запорізький волонтер Максим Терещенко. На цей раз журналісти новинного видання "Panoptikon" з’ясовували переваги цих БПЛА, а також основні труднощі у їх виготовленні.

Розкажіть про виробництво й забезпечення наших військових БПЛА. Які їх основні характеристики?

Якщо порівняти дрони та розвідувальні літаки, то перші літають не більше часу, приблизно 5-7 км. Натомість другі – це безпілотники, що можуть літати 30-50 км, як по лінії фронту, так і в тил до ворога. Відповідно, розвідувати цілі, які потім відпрацьовуються артилерією. Їх швидкість до 120 км. Час у небі - приблизно три години. У комплекс входить два літаки та станція керування.

В яких кількостях вдається їх виготовляти?

Скажімо так: це десятки, а не сотні. І скільки б їх не виробляли все одно буде недостатньо, бо один літак може зробити тільки 2 місії і його швидко зіб’ють.

"Зараз війна дронів, війна літаків і війна артилерії"

Наразі вони дуже необхідні, бо в нас наявні лише 20-30% літаків, що потрібні на фронті. Я думаю, що ми ніколи не зможемо придбати, або зробити в Україні стільки літаків, щоб на 100% задовольнити весь попит. Зараз війна дронів, війна літаків і війна артилерії.

Наразі в нас певна кількість літаків вже готова, інша частина - на складанні та іспитах. Після них вже передавання у війська.

Як справляються із тестуванням?

Все довго. Коли заганяємо літаки в якісь нестандартні ситуації, вони просто розбиваються. За цей час аналізуємо, чому це відбулося і перероблюємо, постійно співпрацюючи з експертами. Іншого шляху немає.

Як виходить по термінах та які основні складнощі у виготовленні?

Комплекст із двух літаків виробляється десь один місяць по технології, якщо є запчастини. Якщо немає, то просто чекаємо їх приходу, після чого процес складання. Тому труднощі бувають саме із запчастинами. Європейські країни набагато ускладнюють процес їх отримання. Наприклад, деякі з них ми сплачували у грудні, але тільки через три місяці нам їх відправили із США.

Яка ситуація з фінансуванням їх виготовлення?

Ми робимо це або на власні кошти, або на кошти наших друзів, знайомих, різних підприємців та бізнесменів. Прямих донатів як таких немає, тому що багатьом це незрозуміло і суми дуже великі. Наприклад, один комплекс із двох літаків коштує приблизно 800 тис. грн.

Розвідувальні літаки як запорука ефективного ведення бойових дій – в інтерв’ю із запорізьким волонтером Максимом Терещенко

Фото: Максим Терещенко

Це наш вклад в перемогу. Ми робимо складні речі, які дуже круто допомагають. Один безпілотний літак може сильно нашкодити.
Анастасія Чобліна
Добавлено: 21-03-2023, 15:08
1

Похожие публикации


Комментарии (1)

avatar
0
#1 Glenna
Master the art of trading and make up to $5000 a day. The more you earn, the more we both benefit.Copy Binary Options Trades

Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх