Попри війну в Запоріжжі стартує друга дитячо-юнацька першість з гандболу

Відкрита першість Запорізької області з ганболу 2021/2022

Голова Федерації гандболу Запорізької області Геннадій Касай ініціював проведення вже другої відкритої першості Запорізької області з гандболу. Попередню першість перед фінальним етапом перервало повномасштабне вторгнення.

Восени 2021 року в Запоріжжі та Мелітополі стартувала Відкрита першість Запорізької області з гандболу серед юнаків та дівчат різного віку (від 2005 до 2010 років народження). Попри свою нібито «регіональну» спрямованість, турнір став своєрідною альтернативою національного чемпіонату — адже Федерація гандболу України суттєво «урізала» дитячо-юнацькі змагання через карантинні обмеження.

Попри війну в Запоріжжі стартує друга дитячо-юнацька першість з гандболу

Відкрита першість Запорізької області з ганболу 2021/2022

«Дефіцит матчів погано психологічно впливає на спортсменів. На дітей — особливо, — розповів у інтерв’ю «Паноптикону» Павло Гурковський, екс-гравець ZTR, «Мотора» та національної збірної України, сьогодні — заступник директора запорізької ДЮСШ № 3 з гандболу. — Адже ніхто не приходить у спорт, щоб лише постійно тренуватися та ніколи не виходити на гру. Навпаки: запеклий матч, реальна конкуренція, змагання на повну силу — ось що мотивує тренуватися краще. Тоді у президента Федерації гандболу Запорізької області Геннадія Олександровича Касая виникла ідея провести не просто обласну першість, а відкриту — із запрошенням команд з інших регіонів. Він же очолив організацію турніру та взяв на себе витрати, пов’язані зі змаганнями. Ідея великої першості прийшлася до душі багатьом! Подивіться лише на географію команд, які взяли участь у чемпіонаті: Пологи, Оріхів, Мелітополь; Роздільна, Южне та Чорноморськ Одеської області; Миколаїв, Херсон, Полтава та Конотоп. Запоріжжя представляли вихованці всіх трьох спортивних шкіл».

Загалом у змаганнях взяли участь 36 команд та близько 400 юних спортсменів. Окрім того, що Відкрита першість стала найбільшим дитячо-юнацьким турніром країни, вона мала й декілька цікавих «фішок»: ігри транслювалися онлайн, як у «дорослому» гандболі; до обслуговування матчів запросили суддів Суперліги; а фінальний етап турніру навесні 2022 року мав пройти у палаці спорту «Юність». Однак ці плани зруйнувало повномасштабне вторгнення. Турнір довелося зупинити достроково.


Відкрита першість Запорізької області з ганболу 2021/2022

На жаль, через безпекову ситуацію та від’їзд багатьох спортсменів, цьогорічний турнір не буде таким масштабним, як минулий, але дасть можливість відчути дух змагань юнакам гандбольної столиці та спортсменам, які виїхали до Запоріжжя з тимчасово окупованих територій області.

«Матчі першості відбудуться у квітні та травні, — каже Павло Гурковський, який долучився до організації ще минулого турніру. — А у фінальному етапі ми виконаємо свою минулорічну обіцянку: юнаки та дівчата зіграють ключові матчі першості на майданчику палацу спорту «Юність»!

Раніше ми писали, що для Запоріжжя гандбол став масовим та найбільш успішним видом спорту ще понад півстоліття тому — у 1960-х, а у часи Незалежності запорізькі гандбольні команди жодного року не сходили з національного п'єдесталу.
Добавлено: 30-03-2023, 13:50
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх