Як війна вплинула на навчання в запорізьких школах: основні проблеми й виклики

Ілюстративне фото

В умовах воєнного стану перед усіма освітніми закладами постало завдання прилаштуватись до складних обставин, щоб забезпечити якісне навчання. Дослідження Державної служби якості освіти України показало, що основними факторами, які впливають на результати навчання є обмежений доступ до освітнього процесу, втрати у навчальному часі та зміни у складі вчителів та учнів.

Директорка Запорізької школи-інтернат «Козацький ліцей» Оксана Губіна розповіла журналістам "Panoptikon" про специфіку навчального процесу в Запоріжжі та основні складнощі з якими зіштовхнулись учні та вчителі під час війни.

Як працюють заклади освіти в умовах воєнного стану


Станом на початок 2023 року в Україні лише 15% закладів освіти навчаються очно, 33% - дистанційно та 51% працює у змішаному режимі. У Запоріжжі освітній процес організовано в дистанційному та змішаному форматі.

Як війна вплинула на навчання в запорізьких школах: основні проблеми й виклики

Фото: Panoptikon

"У нашій школі навчання проходить в дистанційному форматі, як і в більшості закладах. Як виняток є 2-3 заклади освіти інтернатного типу, яким дозволили змішану форму навчання", - розповіла директорка Козацького ліцею Оксана Губіна.

Півтора місяця тому адміністрація школи вже подала заявку про організацію дистанційного навчання зі змішаною формою, але поки що відповіді немає. Вони чекають погодження від Ради оборони Запорізької області.

Зміни у педагогічному складі та навантаження працівників


У 45% українських закладів освіти не було змін у педагогічному складі у зв’язку з війною. Загалом, керівники шкіл стверджують, що у них забезпечено викладання усіх предметів. Лише 5% директорів зазначили все ж таки про брак вчителів-предметників.


Дослідження Державної служби якості освіти України у період з грудня 2022р. по січень 2023р.

Керівниця Козацького ліцею розповіла, що їм вдалося зберегти колектив майже в повному складі. Так, зі школи звільнилась лише одна вчителька, яка повністю змінила свій напрямок роботи. Також ще двоє педагогів наразі воюють. Один з них був вчителем фізкультури, другий - керівник гуртка Самбо.

Вона зазначає, що навантаженість педагогів також значно збільшилась:

"Вчителі сьогодні працюють дійсно 24/7. Важче в тому, що треба бути максимально гнучкими в організації роботи й враховувати безліч факторів. Це і різниця у часі, і обставини учнів, і ті умови, в яких вони самі перебувають".

Директорка додає, що всі вчителі працюють із закладу освіти. За її словами, потрібна жива комунікація й дисципліна. Однак за певних умов вони можуть перебувати вдома, зокрема, у період сильних обстрілів. Наразі лише 4 педагоги школи працюють дистанційно, але ті знаходяться за кордоном.

Зміни в контингенті учнів/учениць


У Запоріжжі відтік школярів відбувся насамперед через вимушений переїзд за кордон, або в інший регіон України. Водночас є й та частина учнів, що наразі змушена навчатися на тимчасово окупованій території. Невеликий баланс може спостерігатись, зокрема, за рахунок дітей внутрішньо переміщених осіб.

Оксана Губіна зазначає, що серед учнів їхньої школи небагато дітей перебувають в окупації. Більшість все ж таки знаходиться на підконтрольній Україні території:

"В окупації дітей мало: двоє в Кам'янці, які більш-менш підтримують зв’язок зі школою. Сподіваємося все ж таки на те, що все буде в порядку, і ми зможемо їх забрати. Також учениця 11 класу знаходиться в окупації, але на заняття вона виходить. Нещодавно допомагали їй із реєстрацією на мультимедійний тест".

На початок року у закладі інтернатного типу навчалося 434 дитини, зараз – 400. Приблизно 15 учнів забрали документи зі школи у зв'язку з переїздом за кордон та навчанням у місцевій школі. Однак є діти, які й сьогодні продовжують навчатись на дві школи:

"Ми намагаємось йти назустріч таким дітям, організовуючи віддалене навчання: чи це будуть якісь додаткові години спілкування, чи самостійне опанування матеріалу та написання контрольних робіт. На жаль, є поодинокі випадки, коли ми вже всі форми навчання запропонували, але жодна з них не підійшла через певні умови".


Дослідження Державної служби якості освіти України у період з грудня 2022р. по січень 2023р.

Основні складнощі з організацією навчання в умовах війни


Період карантину в Україні вже дав можливість навчальним закладам та учасникам освітнього процесу адаптуватись до дистанційного формату. Однак в умовах війни постали нові труднощі, зокрема з тими, хто виїхав з країни. Наразі школярі, які перебувають за кордоном, обов'язково повинні відвідувати місцеві школи. І тоді їм доводиться або обирати, або комбінувати навчання.

Адміністрація Козацького ліцею розповіла, що з дітьми, які знаходяться сьогодні за кордоном і мають навчатись у двох школах, виникають проблеми:

"У вересні-жовтні ми працювали над тим, щоб визначити тих, хто поїхав за кордон і планує там залишатись. Ми пояснювали батькам, що дві школи – це надзвичайно важко. До 15-16 години знаходитись в школі за місцем проживання, а потім виконувати всі завдання віддалено в нашій школі. Ми ж так не даємо можливості дітям жити".

Натомість якщо батьки планують повернути дитину в українську школу після навчання за кордоном, то важливо отримати у ній документи з інформацією про те, що дитина вивчала та як оцінили результати її навчання.

У методичних рекомендаціях МОН вказується, що результати навчання школярів за кордоном можуть бути зараховані і в українських школах. Однак наразі існує проблема з тим, що українських учнів за кордоном можуть зараховувати на клас нижче від того, який мав бути в Україні. Або ж момент, коли навчальні програми закладів освіти взагалі не збігаються. В цьому випадку керівництво українських шкіл має дивитися за які саме вивчені теми дитина отримала оцінки. З цим зіштовхнулись і у Козацькому ліцеї.

"Ми не знаємо, яка програма в тій країні, де перебуває дитина. Ми не розуміємо, як вона оцінюється. І найголовніше - це система переводу балів. Так, із того переліку предметів, які нам надіслала мама учня, що навчається за кордоном, ми знайшли тільки математику, яка переплітається із нашою програмою. І знову ж таки, щодо програми, ми не знаємо за який клас вони її проходять", - ділиться історією керівниця школи.

За її словами, механізм цього процесу не відпрацьований. Внаслідок чого починають виникати конфліктні ситуації з батьками.
Заступник директора з навчальної роботи, Володимир Ушатий зауважує, що важливою проблемою сьогодні залишається все ж таки комунікація між педагогами та дітьми:

"Коли навчання відбувається в класі, ми можемо поспілкуватись з дитиною, дізнатися як вона зрозуміла матеріал та які в неї емоції. Дуже складно це побачити в екрані. Під час дистанційного навчання увімкнені камери - це постійна боротьба. Можна сказати, що 80% наших дітей зараз працюють з камерами. Ми постійно це проговорюємо, зокрема, на батьківських зборах. Однак є поодинокі випадки".

Обов'язковим елементом у період віддаленого навчання є призупинення онлайн-уроків під час повітряних тривог, або сильних обстрілів. Це стосується як учнів, так і педагогів незалежно від місця їхнього перебування, в тому числі й за межами країни.

Втрати в навчальному часі та результати учнів


Згідно з дослідженням якості освіти, найбільше проведенню уроків перешкоджали повітряні тривоги та відключення світла. Ще однією поширеною причиною було відсутність інтернету.


Дослідження Державної служби якості освіти України у період з грудня 2022р. по січень 2023р.

Втрати часу компенсуються переважно наданням навчальних матеріалів (презентація, відео, аналогічні навчальні заняття онлайн) та завдань для самостійного опрацювання. Рідше проводяться групові та індивідуальні консультації.

"В нас спеціалізований заклад освіти з поглибленим вивченням предметів, - нам вчитися важко, коли ми просто вчимося, а тут ще й дистанційно. Учням треба себе дуже сильно дисциплінувати, але це не кожному дається. Не можна сказати, що їх результати значно погіршились, бо кожна дитина була під нашим контролем. За кожним класом закріплений вихователь, який контролює успішність учнів", - зазначає Оксана Губіна.

Волонтерство та національно-патріотичні заходи


Окрім нестабільних умов навчання, ключовими викликами для шкіл стала обмеженість організації навчально-пізнавальної діяльності.

Адміністрація Козацького ліцею розповіла, що і далі продовжують залучати учнів брати участь у різних заходах в очному режимі:

"Ми проводимо невеликі заходи, що не займають багато часу. Збираємо дітей, що живуть неподалік, маленькими групами, адже їм цього дуже не вистачає. Ми звикли, що ми тут всі як одна сім’я. Коли готувались до якихось цікавих змагань чи проєктів, то просто одразу проводили дітей в укриття. Дуже важливо, щоб у них була можливість соціалізуватися".


Фото: Panoptikon

Учні та учениці запорізького ліцею волонтерять в підтримку української армії ще з 2014 року. З перших днів повномасштабного вторгнення все це значно активізувалось. Вони займаються плетінням маскувальних сіток, виготовляють окопні свічки, печуть патріотичні смаколики, створюють малюнки-листівки та обереги для захисників. А також активно долучаються до обласних та Всеукраїнських акцій в підтримку ЗСУ.


Анастасія Чобліна
Добавлено: 27-04-2023, 13:00
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх