Діти та війна: як сучасні реалії вплинули на маленьких українців

Фото: Getty Images

У Міжнародний день захисту дітей хочеться наголосити, що з початку повномасштабного вторгнення рф, на прицілі у ворога опинились й діти. Сьогоднішні реалії показують, що захищати їх доводиться не лише від соціального неблагополуччя, але й від жахіть війни.

Порушення прав дитини під час війни

Кожна без винятку українська дитина у будь-якому разі зазнала порушень своїх законодавчо закріплених прав, таких як:

● право на особисте життя та захист від посягання на нього;
● право на фізичний, духовний і моральний розвиток;
● право на охорону здоров'я;
● право на любов і турботу;
● право на відпочинок та дозвілля;
● право на освіту і родину.

Варто зауважити, що це, на жаль, не весь перелік порушених прав. Діти ростуть під звуки сирен та вибухів, внаслідок ворожих атак. Багато хто з них пережив сильний стрес через переїзд, руйнування власного дому, втрату когось із рідних та інших потрясінь.

Війна позбавляє дітей їхнього невід’ємного права на життя і здоровий розвиток. Крім цього, вони мають обмежені можливості нормально вчитися, чи отримувати медичну допомогу, внаслідок постійних обстрілів та руйнування медзакладів.

Евакуація дітей

Українська влада ще на початку березня ухвалила рішення про примусову евакуацію дітей із зон активних бойових дій. Однак наразі вона проводиться не на всіх прифронтових територіях, а тільки на тих, що підпадають під відповідні критерії.

Діти та війна: як сучасні реалії вплинули на маленьких українців

Фото: Getty Images

Що стосується Запорізької області, то на початку травня у коментарі "Радіо Свобода" голова Запорізької ОВА Юрій Малашко розповів, що в регіоні евакуація дітей є обов’язковою, але не примусовою. В разі відмови виїжджати, слід написати відповідну заяву, де вказується про персональну відповідальність людини за можливі події.

За даними ЗОВА, станом на травень цього року вдалося евакуювати 51 родину, які виховують 89 дітей. У небезпечній зоні залишаються 30 сімей з 46 дітьми.

Поранення, загибель та депортація дітей

Наразі на тлі російсько-української війни здоров'я і життя маленьких українців щодня знаходяться під загрозою.

За інформацією Офісу Генпрокурора, станом на 1 червня 2023 року в Україні загинули 484 дитини та понад 992 отримали поранення різного ступеня тяжкості.

Так, Запорізька область на п'ятому місці за кількістю дітей, постраждалих від війни. Мова йде про 91 дитину.


За підрахунками Національного інформаційного бюро, відомо про 19,5 тисяч українських дітей, які були примусово депортовані окупантами на територію рф. Загалом повернути вдалося поки що лише 371 дитину.

"Ці цифри не остаточні. Триває робота з їх встановлення в місцях ведення бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях", - йдеться у повідомленні Офісу Генпрокурора.

Задля цього була створена платформа "Діти війни", як інструмент пошуку дітей, їх порятунку та визволення з місць примусового переміщення чи депортації.


Анастасія Чобліна
Добавлено: 1-06-2023, 14:10
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх