Запорізький нардеп розповів, які гарантії безпеки від НАТО потрібні для України

Зараз вступ до НАТО є ключовим пріоритетом для безпеки України, але є й інші формати, які гарантують безпеку для нашої країни не на словах, а на ділі.

Про це на своїй сторінці у Facebook розповів запорізький народний депутат, член парламенського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Геннадій Касай, коментуючи саміт НАТО, який розпочинається у Вільнюсі.

Як зазначає нардеп, зараз вступ до оборонного союзу підтримує абсолютна більшість українців і запоріжців (нагадаємо, за даними опитування соціологічної групи «Рейтинг», у Запоріжжі вступ до НАТО підтримали 75% респондентів!). Така підтримка цілком зрозуміла, адже за 70 років існування НАТО довело свою спроможність захищати своїх членів від зовнішньої агресії. Навіть РФ, яка багатьом країнам погрожувала «радіоактивним попелом», насмілювалася нападати лише на держави, які до НАТО не входять.

Геннадій Касай підкреслив, що керівництво країни системно працює над приєднанням України до Альянсу.

«Володимир Зеленський особисто докладає титанічні зусилля для цього. Зокрема й здійснивши цілу низку візитів до європейських країн у ці тижні напередодні саміту у Вільнюсі. Результати красномовні: так чи інакше підтримку Україні на шляху до Альянсу висловили вже понад 20 країн-членів НАТО», – зазначив нардеп.


Народний обранець відзначив також і фактори, що сповільнюють вхід України до Півночноатлантичного Альянсу, а саме: війна, окупація територій, недостатня стійкість деяких західних партнерів, вплив російської агентури на Заході та інше.

На думку нардепа, варто звернути увагу на можливу співпрацю з союзниками України без входження в НАТО:

«З іншого боку, ми знаємо про країни, які отримують потужні гарантії безпеки та реальну військову допомогу від західних партнерів, навіть не перебуваючи у НАТО. Ізраїль, Японія, Південна Корея тощо. І для України аналогічне рішення було б гідною альтернативою. Замість багаторічної бюрократичної тяганини — реальні безпекові заходи вже тут і зараз», — відзначає Касай.


За словами Касая, майбутні гарантії безпеки для України не повинні стати новим «Будапештським меморандумом», який «залишився лише на папері».

«Для забезпечення миру та стабільності міжнародні гарантії мають бути підсилені реальними діями наших партнерів: регулярним постачанням зброї, постійними спільними військовими навчаннями, безперервною підготовкою наших військових…», — акцентував народний обранець.


Він заявив, що західні країни (США, Велика Британія, Польща, Литва, Латвія, Естонія та багато інших), які вже є лідерами у допомозі Україні, зможуть стати ядром майбутнього безпекового союзу за участю України.

«Але найголовнішою запорукою для міжнародних безпекових гарантій є наша власна сила: потужна армія, сучасний ВПК, ефективна економіка. Світ захищатиме того, хто здатен захистити себе!», — підсумував Геннадій Касай.
Добавлено: 10-07-2023, 17:37
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх