Що буде з виплатами пенсій на території Запорізької області - відповідь Пенсійного фонду

Ілюстративне фото

У Запорізькій області на обліку перебуває 464 тисячі пенсіонерів, з яких близько 35 тисяч знаходяться на тимчасово окупованій частині регіону.

Про те як під час війни виплачуються пенсії, чи будуть якісь зміни та що потрібно зробити, аби отримувати виплати в окупації і за кордоном розповіла начальниця Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області Світлана Жмурко, передає Panoptikon.

За її словами, для мешканців регіону, що перебувають на підконтрольній Україні території, виплати пенсій продовжуються без змін. Наразі обслуговування діє не тільки в сервісних центрах, але й дистанційно, оскільки працює вебпортал Пенсійного фонду України.

"В кожному районі Запоріжжя працюють сервісні центри з 8:00 до 18:00. Якщо людина хоче зекономити свій час, то вона звертається до вебпорталу, або на гарячу телефонну лінію", - зазначає Жмурко.

Нарахування пенсій на тимчасово окупованих територіях

Загалом в Україні діє два способи виплат пенсій: через відділення поштового зв’язку та через банки.

Пенсіонери на тимчасово окупованій території, у яких способом виплати був банк, отримують пенсійні виплати на рахунки в банках. Однак є питання як і коли вони зможуть ними скористатися, проте виплати відбуваються.

Для тих, хто їх отримував через пошту, пенсія призупинена, оскільки Укрпошта зараз немає можливості її доставляти. В таких випадках довелося відкривати рахунки в Ощадбанку. Зауважується, що якщо люди так і не змогли вирішити це питання, то після деокупації їм буде виплачена і поточна пенсія, і заборгованість.

Що буде з виплатами пенсій на території Запорізької області - відповідь Пенсійного фонду

Начальниця ГУ Пенсійного фонду України в Запорізькій області Світлана Жмурко. Фото: Panoptikon

Щодо тих людей, які отримують виплати від України і від росії одночасно, будуть проведені в кожному випадки перерахунки пенсії.

Подати документи для поновлення пенсії можна також через портал електронних послуг Пенсійного фонду. Для цього потрібно мати кваліфікований електронний підпис, скановані документи, які визначають право на пенсію - паспорт, код, документи про стаж.

Виплати пенсій за межами країни

Як зауважує посадовиця, наразі є два способи нарахування пенсій за кордоном:

"Перший і основний спосіб - це вебпортал. Якщо немає такої можливості, людина може зібрати пакет документів та відправити поштою. Але до них додаються ще два основних документи, зокрема, про отримання статусу біженця та реєстрацію місця тимчасового проживання закордоном, засвідчені консульством".

Анастасія Чобліна
Добавлено: 19-07-2023, 14:51
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх