У Запоріжжі відбулась відкрита лекція з ПТСР для цивільних

Вчора, 25 липня, у Запорізькій обласній бібліотеці відбулась лекція на тему: «Навички само- і взаємопідтримки під час війни» від психологічної консультантки та інструкторки з попередження ПТСР Людмили Черненко. Захід відбувся за підтримки LnD Group та БО БФ "Волонтерський центр "Паляниця".

Чому і що саме важливо знати про ПТСР мешканцям прифронтового міста, дізнались журналісти "Panoptikon".

Зазначимо, що посттравматичний стресовий розлад (ПТСР) ― це набір симптомів, які виникають після катастрофічних чи травматичних подій, за умов якщо людина не отримує відповідно необхідного їй рівня підтримки чи лікування. Зазвичай, у людини яка пережила сильний стрес, ПТСР може розвитися через 6 місяців.

«Ми тільки у форматі повномасштабного вторгнення знаходимось вже понад півтора року. Будь-які ресурси нашої нервової системи ― вичерпні, якщо їх не відтворювати. Зараз ми всі знаходимось на рівні нижче, далеко нижче норми. Тому я вважаю це одним з найгостріших питань, бо крім безпосередньо практичних порад, важливо щоб люди усвідомлювали, що вони не завжди відстежувати у якому вони стані. Є така приказка, божевілля не приходить в один день. Так само ПТСР не приходить в один день», ― зазначила інструкторка з попередження ПТСР Людмила Черненко.

У Запоріжжі відбулась відкрита лекція з ПТСР для цивільних

Психологічна консультантка та інструкторка з попередження ПТСР у військових та цивільних Людмила Черненко Фото: Panoptikon

За словами психологічної консультантки та спікера заходу Людмили Черненко, рік тому, у Запоріжжі вже проходив подібний захід для військових. Цього разу вперше увага зосереджена на попередженні посттравматичного стресового розладу у цивільних. А саме, як людям надавати допомогу собі та оточенню, з точки зору попередження та лікування симптоматики ПТСР та наслідків тривалого стресу взагалі.

«Сьогодні ми вирішили більше акцентувати саме на тому, яким є життя з точки зору нормальної людини і як повернутися до норм здоров’я. Сьогодні багато уваги ми приділяємо саме симптомам того, що не так, не "окей". Мені хотілось більше направити увагу ― куди ми прагнемо і що є реальним. Яка норма здоров’я є реальною у наших обставинах», ― зазначила Людмили Черненко.


Інструкторка з попередження ПТСР наголосила, що люди, зазвичай, намагаються впоратись зі своїми проблемами самотужки, а коли не виходить ― запізно звертаються по допомогу.

«Дуже багато людей самостійно намагаються "вигрібати". Зазвичай, коли в них не вистачає сил ― тільки тоді вони задумаються над собою, а це не дуже хороша тенденція, бо вона призведе до такого вигорання, з якого ми рано чи пізно разом не випливемо. Потрібен осередок людей, які вже зараз будуть підіймати себе до рівня вище середнього і важливо, щоб це набувало більш масштабного характеру», ― наголошує психологиня.

Загалом, за інформації від організаторів, захід зголосилось відвідати понад 85 запоріжців та гостей міста. Людмили Черненко сподівається, що інтерес людей та бажання дізнатись про проблему та шляхи її вирішення нікуди не дінеться, а тому цей захід для Запоріжжя буде не останнім.


Добавлено: 26-07-2023, 17:32
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх