Хто з антикорупціонерів взяв хабар на користь рибних експортерів?

Запорізька громадськість, особливо ті, хто поділяє намір президента Володимира Зеленського прирівняти у військовий час корупцію до державної зради, вже достатньо обізнані про конфлікт, який виник між Головним управлінням Держпродспоживслужби у Запорізькій області та експортерами риби ТОВ «Альбакор» та ТОВ «Компанія Стінгрей». Тим не менше, нагадаємо суть справи.

Експортери вимагали від держслужбовців спрощеної (тобто незаконної) схеми видачі дозволів на експорт риби, а коли ті не погодились, почали тиснути на них в різні способи. Це були і гнівні листи вищим особам держави з безпідставними звинуваченнями керівництва служби в вимаганні хабаря, і залучення на свій бік громадських організацій на кшталт бізнес-союзу «Порада» та Асоціації українських імпортерів риби та морепродуктів, і кримінальні впровадження, відкриті за заявами різних суб'єктів господарської діяльності (зокрема громадянки Якубовської, що є представником сімейного ветеринарно-санітарного клану Занімонцевих), і навіть пропозиція неправомірної вигоди (від директора ТОВ «Альбакор» Сергія Кардаша керівництву ГУ Держпродспоживслужби у Запорізькій області), відомості про що внесені до ЄРДР. Тепер настала черга вмотивованих правоохоронців.

Нагадаємо, що за чутками, ще в травні стало відомо про турне анонімних ділків столичними офісами правоохоронних відомств, де вони пропонували чималі гроші за «результативне» розслідування кримінального провадження, відносно незговірливих очільників Держпродспоживслужби в Запорізькій області. Подейкують, що тоді, отримавши відмову в високих кабінетах, вони повернулись на свій регіональний рівень і вже в Запоріжжі таки знайшли нечистих на руку правоохоронців, які спокусились чималою сумою від 50 до 100 тис. доларів і почали старанно відпрацьовувати бізнес-замовлення, шукаючи неіснуючу чорну кішку в темній кімнаті.

29 серпня співробітники ДБР в кількості 15 осіб, спираючись на ухвалу слідчого судді Комунарського районного суду м. Запоріжжя, провели одночасно чотири обшуки в ГУ Держпродспоживслужби в Запорізькій області, а також здійснили незаконний обшук вдома у очільника служби.

Справа, за якою відбулись обшуки, дивним чином чекала уваги правоохоронців майже рік, з 14 вересня 2022 року, коли відомості про неї були внесені до ЄРДР. Це кримінальне провадження за фактом можливого вчинення правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

Насправді це провадження було відкрите за заявою громадян, невдоволених тим, що замість свідоцтва про реєстрацію сільськогосподарської техніки (машин) в ГУ Держпродспоживслужби в Запорізькій області їм видавали талони тимчасового обліку – хоча такий порядок дій регламентований Постановою Кабінету міністрів України №694 від 08.07.2009 року.

Невідповідність масштабу правопорушення кількості обшуків і співробітників ДБР, що їх проводили, а також майже річне запізнення з проведенням слідчих дій наводить на думку, що все це сталося саме сьогодні не випадково. І дійсно, туман розсіюється, якщо звернути увагу на дві наступні обставини.

Перше. 30 серпня минув рік з моменту попередньої перевірки ТОВ «Альбакор» та ТОВ «Компанія Стінгрей», яку ГУ Держпродспоживслужби в Запорізькій області має проводити на замовлення цих компаній. Чергове замовлення до цього часу не відбулось, а це означає, що дані експортери не можуть звертатись до служби за отриманням дозволів на експорт своєї продукції. То, можливо, експортери очікують на зміну позиції керівництва служби на більш толерантну до них, для чого й відбуваються масштабні обшуки за застарілою мізерною справою?

Друге. Фактично керували обшуками два співробітники Управління внутрішнього контролю ДБР Дмитро Абрикосов і Дмитро Кірсанов. І тут важливо зазначити, що мало того, що за своїми службовим призначенням, вони повинні розслідувати правопорушення всередині свого відомства, а не виконувати роботу рядових працівників бюро, так вони ще й під час обшуків постійно радились (а, можливо, й радили) з прокурором, який прибув до ГУ Держпродспоживслужби разом з 15 оперативниками ДБР.

І той факт, що два Дмитра виглядали якось дуже примітно, можна було б проігнорувати, якби не вкрай токсичний бекграунд цих двох правоохоронців. Далі просто цитуємо публікації в Інтернет-ЗМІ різного періоду:
«Очередной работник милиции, который подал исковое заявления в суд на восстановление, но получил положительный вердикт - заместитель начальника управления, начальник отдела противодействия взяточничеству и организованным формам преступности в сфере экономики ГУМВД в Запорожской области Дмитрий Абрикосов.

Согласно информации «Вести-Информ» он является фигурантом масштабной финансовой схемы. Дмитрий Абрикосов курировал конверт-центры…

Еще один факт: Дмитрий Абрикосов – бывший сотрудник УБОП. Он работал под руководством экс-начальника УБОП в Запорожской области Александра Степанова, заместителя начальника УБОП Евгения Сапрыкина и начальника отдела по борьбе с бандитизмов в УБОПе Руслана Канашко. Все они входили в ОПГ «Енакиевские».

Почему члены аттестационной комиссии не поинтересовались о не служебной деятельности Дмитрия Абрикосова - вопрос открытый. Также неизвестно прошел ли он полиграф и изучалось ли его досье, переданное внутренней безопасностью».

Детальніше за посиланням: https://ria-m.tv/news/76003/undefined

«Перший заступник міського голови Полтави Михайло Шевченко повідомив «Полтавщині» про факти тиску на підприємців Полтави, які за договорами із управліннями виконкому Полтавської міськради виконували та виконують підряди.

— До нас приходять ці підприємці і повідомляють про те, що керівництво управління захисту економіки ГУНП у Полтавській області, начальник Абрикосов та його заступник Кірсанов, викликають їх, показують якісь файли і говорять, що у нас є інформація про вас або про дружину, яка може стати проблемною — податки не заплатили і таке інше... Щоб не відкривати кримінального провадження вони пропонують цим підприємцям дати хабара керівництву міста — Олександру Мамаю або мені…

Детальніше за посиланням: https://poltava.to/news/43656/

Бессменный заместитель начальника управления БОП Дмитрий Абрикосов, постоянно заставляет своих подчиненных собирать информацию про журналистов информагентства IPnews.

Милиционеру не нравится позиция журналистов и общественных организаций «Комиссия по борьбе с коррупцией» и «Народный контроль» г. Киев, которые занимаются разоблачением оборотней в погонах и их причастность к коррупционным схемам, снабжающим деньгами сепаратистов области. В то время как Абрикосов заинтересован скрывать свои отношения с экс-спонсором Партии Регионов в области Евгением Анисимовым, и его депутатом Александром Валиковым.

Общественные организации и редакция IPnews, неоднократно указывали руководителям области на причастность их сотрудника к прошлой преступной власти и теневым схемам, но все проверки упираются в краеугольный камень коррупции, когда проверить сотрудника УБОП, поручают сотруднику УБОП, вполне понятно, чем заканчиваются все эти проверки. Для чего тогда нужна внутренняя безопасность (которая элементарно не способна задокументировать незаконное использование служебного авто в личных целях, и многое другое), службы техразведки способные пролить свет на истинное лицо Абрикосова, без которого Анисимов не смог бы оказывать преступное давление на бизнесменов области и рейдерским путем захватывать необходимые ПР предприятия.

Детальніше за посиланням: https://misto.zp.ua/article/partners17008.html

Дивно, що люди з таким «послужним» списком досі працюють у правоохоронній системі, хоча, власне, їх до неї не можна підпускати навіть на гарматний постріл.

Зрозуміло, що будь-які припущення є такими, доки не буде доведено протилежне, але коли збігів занадто багато, сам собою напрошується висновок у дусі середньовічного філософа Оккама: найпростіші пояснення найвірніші.

Що ж до рибних експортерів, інтереси яких дуже співпадають з тиском, котрий вчиняється на ГУ Держпродспоживслужби в Запорізькій області, то тут слід відзначити: в Запоріжжі є декілька потужних експортерів, зокрема, ТОВ «Оліс ЛТД», ТОВ «Натуральний мед», ПВП «Каскад-2001», ТОВ «ДЖИ ЕФ ЕС». І всі вони задоволені своїм співробітництвом зі службою – на відміну від ТОВ «Альбакор» та ТОВ «Компанія Стінгрей». Тому й не дивно, що коли риботорговці намагалися залучити їх до своїх демаршів та інших інсунуацій, вони відмовились.
Добавлено: 8-09-2023, 13:26
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх