ГУР тричі намагалися звільняти ЗАЕС, — Буданов

Головне управління розвідки Міністерства оборони України тричі намагалося звільнити ЗАЕС, але безуспішно.



Про це повідомив начальник ГУР МО Кирило Буданов та група українських розвідників в інтерв’ю NV.

У серпні 2022 року спецназівці ГУР перетнули на човнах тоді ще повноводне Каховське водосховище в районі Енергодару. Командир особливого підрозділу ГУР Шаман, який брав участь в операції, розповів, що їхньою метою було створення на лівому березі плацдарму, придатного для подальшого звільнення міста та прилеглої до нього ЗАЕС.

На момент операції ГУР окупанти хотіли увімкнути ЗАЕС до своєї енергосистеми. Тоді Кремль міг би забезпечити електроенергією тимчасово окупований Південь України та Крим. Це допомогло б Москві закріпитися у регіоні.

Декілька десятків бійців ГУР рухалися на цивільних швидкохідних човнах – тоді вони ще не мали спеціальних військових плавзасобів. Досвіду проведення таких операцій спецназівці військової розвідки теж не мали.

Під час першої операції бійці висадилися біля Енергодару, але не змогли закріпитись. На думку командира підрозділу Шамана, їм забракло артилерійської підтримки. Пробувши на лівому березі Дніпра півдня, спецназівці вимушено відступили під тиском переважаючих сил противника.

Проте ГУР не залишало спроб звільнення Енергодару та ЗАЕС. Бійці ще двічі намагалися висадитись на лівому березі Дніпра. В останній з цих спроб брали участь кілька сотень людей.

Буданов зазначив, що успіху трьох енергодарських операцій завадили як управлінські, так і виконавчі недоліки.

Проте надзавдання спецпризначенці таки виконали – росіяни так і не наважилися під’єднати ЗАЕС до своєї енергосистеми. Щоправда, сприяли цьому не лише дії бійців, а й робота таємної агентури ГУР.

Якщо Ви ще не підписані на наш новий Telegram-канал, скоріше переходьте за посиланням - Паноптикон
Добавлено: 9-10-2023, 09:45
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх