Руїни замість архітектурних пам'яток: як окупанти нищать історичні будівлі Гуляйполя (ФОТО)

Руїни замість архітектурних пам'яток: як окупанти нищать історичні будівлі Гуляйполя (ФОТО)

Пошкоджений будинок легендарного Нестора Махна, зруйновані будівлі початку XX та навіть XIX століть, руїни замість міського спорткомплексу — це лише деякі з наслідків двох років обстрілів Гуляйполя російськими військами. Детальніше про нищення історичних пам'яток славетного міста розповідає у своєму репортажі видання «Відбудова. Запоріжжя».


До початку повномасштабного вторгнення у Гуляйполі мешкали близько 13 тисяч осіб. Зараз у місті лишається майже 2 тисячі мешканців. З перших місяців вторгнення росіян у місті відсутні світло, водо та газопостачання.
Від початку березня 2022 року Гуляйполе знаходиться під постійними обстрілами окупантів. Лінія фронту проходить за 4-8 кілометри від околиць міста. Наразі місто має серйозні руйнування не тільки житла та комерційної інфраструктури, а й історичних об’єктів.
В результаті обстрілів пошкоджена садиба родини Махнів, що напряму пов’язана з махновським рухом та його керівником Нестором Махном. Ця садиба була однією з обов’язкових локацій на туристичних маршрутах.

Музей-садиба родини Махнів


Колишній житловий будинок власників заводу сільськогосподарських знарядь Крігер, зведений у 1892 році. До початку повномасштабного вторгнення у ньому працював музей.


Будівля музею-садиби родини Крігер


Колишня будівля банку Товариства взаємного кредиту 1901 року, де знаходиться гуляйпільський краєзнавчий музей. У грудні 2022 будівля була пошкоджена російськими обстрілами.


Гуляйпільський краєзнавчий музей


В результаті минулорічних обстрілів ракетами С-300 було вщент зруйновано будівлю культурно-спортивного комплексу «Сучасник» збудованого в кінці 1980-х років. У цьому комплексі було зосереджене культурне, спортивне та мистецьке життя міста та громади.


Культурно-спортивний комплекс «Сучасник», який був центром культури, спорту та дозвілля гуляйпільців


Частково було зруйновано приміщення найвпізнаванішої споруди міста – парового млина «Надія», зведеного ще у 1894 році. Сам млин працював безперервно впродовж 130 років.




Паровий млин «Надія», зведений 1894 року


Найбільш відчутних та неповоротних руйнуваннь зазнає історичний ареал міста, в якому переважає цегляна забудова межі ХІХ-ХХ ст.








Житлова та комерційна забудова історичного центру Гуляйполя кінця ХІХ-початку ХХ століть
Добавлено: 22-02-2024, 12:40
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх