Дезінформація про забруднення повітря в Запоріжжі. Експерт прокоментував екологічне ІПСО

Локальне забруднення повітря у Запоріжжі стало приводом поширити ІПСО.

Експерт мережі «Довкола» Максим Сорока розказав про екологічне ІПСО, яке поширювалось у Запоріжжі під час масованих обстрілів міста у вересні 2022 року. 

Люди масово ширили фотознімки, відео, писали коментарі, що «Все палає», «Запоріжжя дуже забруднене». Це відбувалося після серії ракетних нападів у Запоріжжі у 2022 році. Про це знавець екологічної безпеки повідомив у випуску подкасту на Youtube-каналі «Ніде правди діти».

Повідомлення про забруднення підсилювали і так тривожні настрої мешканців Запоріжжя.
«Це була дезінформація, яка завершилася меседжами, що влада нічого не хоче та місто Запоріжжя готують під здачу ворогу», – коментує експерт мережі «Довкола».

Експерт вирізняє чотири етапи, за якими можна розпізнати, чи інформаційне повідомлення насправді ІПСО. По-перше, воно зазвичай викликає сильні емоції та спирається на страхи населення, по-друге – має нечітке посилання на джерело, за яким складно дійти до оригіналу, по-третє, підбурює недовіру до представників влади. Навіть після цього інформація може виявитися неІПСО, але є визначальний критерій поширеності.

У випадку з нагнітанням екологічної ситуації у Запоріжжі під час вересневих обстрілів, повідомлення з'являлися в будинкових чатах, фейсбук-групах та телеграм-каналах. Отож інформація розповсюдилася масово, а значить це стовідсотково була дія ІПСО, – заявив експерт.

Фото: Максим Сорока | Facebook
екологія, війна, ІПСО, Запоріжжя
Добавлено: 23-02-2024, 14:42
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх