Розпочалася акція підтримки політв'язнів «Листи до вільного Криму»

Листи політв'язням можна надсилати листи на фізичну адресу або онлайн з 19 лютого до 19 травня включно.

В Україні стартувала акція «Листи до вільного Криму», у межах якої можна написати бранцям Кремля, яких незаконно утримує росія. Про це повідомляє ZMINA.

Організатори правозахисної ініціативи –  Представництво президента України в Автономній Республіці Крим, Український ПЕН, Центр прав людини ZMINA та Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Вони закликають писати листи бранцям Кремля, адже їх ув’язнено за проукраїнську позицію, активний спротив російській окупації та боротьбу за вільний Крим. Часто потерпілі громадяни України перебувають у нелюдських умовах тримання, де їм відмовляють навіть у медичній допомозі, через що вони помирають.

Менеджерка проєктів Центру прав людини ZMINA Вікторія Нестеренко говорить, що листи та листівки політв’язням є неймовірною підтримкою.
«Написати листа – це, мабуть, найпростіше, що ми можемо зробити для політвʼязнів… Нам усім відомо, у яких умовах перебувають політичні в’язні: у місцях несвободи їх катують та піддають нелюдському ставленню, щоб зламати їх. Бранців тримають у штрафних ізоляторах, одиночних камерах, вони обмежені телефонувати додому та бачитися з рідними. Але якщо вони хоч іноді можуть отримати листа, це є неймовірною підтримкою. Так вони розуміють, що їх чекають удома, а їхній спротив не був марним», – коментує правозахисниця.


Паноптикон писав, що незаконно ув'язненого в росії правозахисника Максима Буткевича навідав адвокат

Як розповіла головна консультантка Служби забезпечення діяльності Кримської платформи Представництва президента України в АР Крим Анна Ситнікова, протягом двох років повномасштабної війни кількість політв’язнів значно зросла завдяки громадянам України, викраденим росіянами з Херсонщини та Запоріжжя, яких після “підвалів” перевозили до окупованого Криму, а декого вже й до Росії. 

За даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, станом на 19 лютого 2024 року Росія тримає в неволі 208 кримських політв’язнів, 125 з них – кримські татари.

«Публічність створює додатковий захист бранців Кремля та важіль тиску на РФ, щоб вона звільнила наших громадян. Ми проводимо роботи з міжнародними організаціями, долучаємо інформацію про бранців Кремля до міжнародних доповідей та резолюцій, до всіх заходів на урядовому та президентському рівнях», – розповів Олексій Ільницький.

Алгоритм про те, як написати лист, доступний за посиланням:
https://zmina.info/instructions/branczi-kremlya-yak-napysaty-lysta-politvyaznyu/

Поштова адреса (надсилання за кошти відправника): Центр інформації про права людини, а/с В-539, м. Київ, 01001
Email: [email protected]

Фото: Zmina
права людини, політв'язні, злочин, незаконно
Добавлено: 4-03-2024, 09:15
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх