Запоріжцям розказали про протидію гендерно зумовленому насильству

За даними Міністерства соцполітики, кожна п'ята жінка в Україні зазнає тієї чи іншої форми насильства протягом життя.

28 лютого у Запоріжжі відбувся круглий стіл щодо протидії гендерно зумовленому насильству. У ньому взяли участь організації, які захищають жіночі права, представники і представниці Національної поліції та посадовці, які займаються правовими питаннями. За дискусією спостерігали студенти-психологи. Про це повідомляє Паноптикон.



Представники правозахисних організацій розказали про існування шелтерів, «зелених кімнат» для дітей, безпечних просторів та можливостей безкоштовних психологічних та юридичних послуг для постраждалих від насильства. Також люди дізналися про роботу бригад Патрульної поліції, які виїздять на виклики, пов'язані з гендерно зумовленим насильством.

Цей захід – це одна із подій у межах Міжсекторального форуму «Профілактика та протидія насильству», який реалізує ГО «Інтерньюз-Україна» у співпраці зі структурою ООН Жінки в Україні за підтримки уряду Норвегії. 

Крім цього, перед круглим столом відбулася лекція-дискусія від співзасновниць ГО «Українське жіноцтво» Інни Бойко та Олени Набокової для запорізьких студентів.

Тренерки пояснили термінологію про гендерно зумовлене насильство, розбирали поширені стереотипи про жінок і чоловіків та перераховували приклади дискримінації. На прикладах власних історій студенти обговорювали аспекти гендерно зумовленого насильства, розбиралися, що таке пряма і непряма дискримінація.



Студентка факультету психології ЗНУ Вікторія Лесів ділиться, що захід був корисним, бо дізналася про жіночі правозахисні організації та сподобалось, що зараз є багато уваги до теми.

«Інколи ти відчуваєш, що щось не так, але не можеш зрозуміти, що твої права зараз порушують», – розказує Вікторія. 


Одна із студенток поставила питання «Якщо батьки мене щось примушують, що я не хочу робити, це насильство?». Модераторки зауважили, що відповідь залежить від кожного окремого випадку, оскільки певні дії все ж можуть завдати шкоди людині та зазначили, що треба дивитися по ситуації:

«У нашій країні можна все, а все, що не можна, прописано в Кримінальному кодексі», – зауважила тренерка Олена Набокова.

Також студенти й студентки об'єдналися в групи та розказували про свої потреби й розмірковували, що можна покращити в Запоріжжі у сфері рівноправності. Таким чином їх  змогли почути представниці правозахисних організацій та подумати про практичні ініціативи. 


Публіка виявилася дуже гарячою та в кінці заходу люди щиро ділилися своїми рефлексіями: «Якщо мої батьки не розуміють важливості прав жінок, варто починати з себе», «Я хочу, щоб мені платили вище скляної стелі», «Ніколи не можна толерувати насильство»... 

Тренерки-модераторки підсумували, що гендерна рівність передбачає рівний правовий статус жінок і чоловіків та рівні можливості для його реалізації, що дозволяє брати рівну участь у суспільних процесах – саме це зазначено у профільній Резолюції Ради Безпеки ООН «Жінки, мир, безпека».

«Якщо люди маніпулюють тим, що жінка чи чоловік не може забити гвіздок – це навичка, якої можна навчитися. Так само як і завантажувати автівку чи мити посуд», – зазначила Інна Бойко.


Куди звертатися постраждалій людині від гендерно зумовленого насильства?


▪︎102 Національна поліція України для виклику патруля
0442878282 гаряча лінія
▪︎@police_helpbot ― чат-бот у Telegram від МВС
▪︎1547 Урядова гаряча лінія з питань запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі.
▪︎116-223 / 0800500335 Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства «Ла Страда»
▪︎Мобільні бригади соціально-психологічної допомоги у м. Запоріжжя
0507300972 / 0676105803 / 0662500462 / 0676105650
▪︎Національна гаряча лінія для дітей та молоді  116-111 / 0800500225
▪︎Служба «Телефон довіри» 228-15-84 
по Запоріжжю:  0675151584 / 0663131584 /0735151584
Можна написати у What'sApp/Viber/Telegram за номером 0675151584
▪︎Запорізький міський центр соціальних служб 0612282265

У Запоріжжі також можна подзвонити у відділи соціальної роботи, які є в 7 районах міста.


Фото: Люди дискусують про гендерно зумовлене насильство | Паноптикон
Запоріжжя, ГЗН, насильство, тренінг, гендерна рівність, права людини
Добавлено: 7-03-2024, 18:11
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх