Фахівець Greenpeace розказав, що іноземці не розуміють небезпеку росатому для ЗАЕС

Спеціаліст з питань ядерної енергетики проєкту Greenpeace «Зелене відновлення України» Шон Берні вдруге приїхав у Запоріжжя та розказав про небезпеку росатому на Запорізькій АЕС, зв'язки Greenpeace та МАГАТЕ та про реакцію на окупацію ЗАЕС у світових медіа. Про це фахівець з ядерної енергетики говорив у випуску радіо «На дотик».

Шон Берні – фахівець з ядерної енергетики, представник Greenpeace, який має 30 річний досвід роботи та обізнаність щодо вразливостей ядерних об'єктів світу, зокрема і Запорізької атомної електростанції. Наразі експерт намагається впливати на ситуацію на ЗАЕС, вивчати і моніторити стан справ на електростанції і постійно інформувати світову спільноту, аби врешті добитися необхідного тиску на росію і змусити її відповісти за скоєні злочини.

Як повідомляє Шон Берні, фахівці Greenpeace багато років до окупації ЗАЕС та заїду росатому на станцію, намагалися вплинути на МАГАТЕ та змінити засади, на яких вони функціонують. Експерт зазначає, що МАГАТЕ, як організація, базується на двох стовпах. Один з них – це просування ядерної енергетики, у той час інший – убезпечення ядерних відходів, щоб їх не використовували як зброю. У Greenpeace вважали, що ці речі суперечать одна одній, оскільки держави, які опановують ядерну енергетику, отримують ще й доступ для розвитку ядерної зброї.

У березні 2022 року Greenpeace написав лист-звернення на голову МАГАТЕ Рафаеля Гроссі з вимогою звільнити його заступника, який є росіянином. Вони в певній мірі залежні від росатому та росії, повідомив Шон Берні.

«Якщо ми говоримо про експертів МАГАТЕ, які приїздять на станцію – це їхня ініціатива. Їх ніхто не змушує, співробітники мають вибір відмовитись, але наражають себе на небезпеку. До людей маю лише повагу. Стосовно організації, їм бракує чесності у звітності в тому, що головна причина всієї загрози – це війна, яку розпочав путін», – каже експерт з ядерної енергії.

За освітою Шон Берні військовий історик з ядерної зброї. Працював передусім у східній Азії, Китаї, Кореї та Японії. Спеціаліст з ядерної енергетики пояснює, що потенційно складні ситуації можуть виникнути на будь-якому ядерному об'єкті світу отож треба моніторити кожен. До 24 лютого спеціаліст Greenpeace не вірив у повномасштабне вторгнення, оскільки в цьому не було жодних перспектив для росіян.

«Я став розбиратися з історією росії і України і зрозумів для чого путін це робив і ми маємо визнати, що ми не надали цьому достатньо уваги», – говорить спеціаліст з ядерної енергії.

Експерт зауважив, що він та його колеги-дослідники пропустили загрозу довкола окупації Запорізької АЕС та появи на ній росатому. Коли ситуація розвивалася – на неї не звернули достатньо уваги – і зараз отримали наслідки, але ціну за них платять українці.

«У той час, як захоплювали станцію в Енергодарі, всі могли спостерігати обстріли та танки, оскільки все транслювалося, цей жах. Про події писали європейські, світові медіа і паралельно ті самі канали інформації транслювали меседжі про те, що ядерна енергія є шляхом вирішення кліматичної кризи», – заявив Берні та додав, що зараз у світі так само є проблема нерозуміння зв'язку росатома та небезпеки для ЗАЕС.

Також 4 березня на пресконференції «Безпекова ситуація на Запорізькій АЕС: огляд, дослідження та рекомендації від Greenpeace» Шон Берні застеріг, що росіяни можуть спробувати запустити один чи більше реакторів на ЗАЕС, написали на сайті Укрінформ.

Нагадаємо, Паноптикон повідомляв, що на ЗАЕС відновили підключення до однієї з ліній живлення після російських ранкових масованих обстрілів 22 березня.

Фото: RADIO NA DOTYK | Youtube
ЗАЕС, росатом, МАГАТЕ, Енергодар, Запорізька область, окупація, експерт
Добавлено: 23-03-2024, 13:59
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх