Співробітники СБУ затримали шістьох людей, які допомагали підключати Запорізьку АЕС до росатому

СБУ затримала у Харкові інженерів-проектувальників, які за гроші з рф допомагали підключити ЗАЕС до «росатома». Підозрюваним загрожує до 12 років тюрми. Про це повідомили в СБУ.

У результаті багатоетапної спецоперації у Харкові затримали шістьох колишніх посадовців проєктних інститутів України, які працювали на підсанкційний російський «росатом». На замовлення корпорації з рф вони розробляли науково-дослідну та проектну документацію для модернізації російських атомних станцій: Курську, Ростовську, Нововоронезьку та Балаковську АЕС.

Представники «росатома» планували залучити своїх поплічників до виконання високотехнологічних робіт на тимчасово захопленій частині території на півдні України. Там фігуранти мали допомогти окупантам повністю інтегрувати Запорізьку атомну електростанцію до енергетичної системи рф.

За даними слідства, основним фігурантом провадження є керівник проектної організації у Харкові. Посадовець налагодив контакт з рашистами через свого родича – власника російської компанії, яка виконує підряди «росатома». Контакт між собою підтримували через популярний месенджер та електронну пошту. До злочинної діяльності харків’янин залучив ще п’ятьох місцевих науковців у галузі атомної енергетики, йдеться в повідлмленні.

Як повідомляється, за співпрацю з окупантами фігуранти одержували з росії винагороду у криптовалюті. Кошти надходили на криптогаманці підставних осіб, які потім обготівковували отримані суми і передавали їх проєктантам.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили всім шістьом затриманим про підозру за ч. 1 ст. 111-2 КК України (пособництво державі-агресору).

Фото: СБУ | Telegram
ЗАЕС, окупація, злочин, СБУ
Добавлено: 8-04-2024, 13:18
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх