У Запорізькій області росіяни пошкодили та зруйнували 38 пам'яток архітектури, зокрема Оріхівський районний будинок культури

З 24 лютого 2022 росія знищила чи пошкодила 1046 пам'яток культурної спадщини. У Запорізькій області таких будівель 38. Однією з них є Оріхівський районний будинок культури. Про це повідомили в  Міністерстві культури та інформаційної політики.

19 серпня 2023 року росіяни знищили Оріхівський районний будинок культури. У кінці 19 столітті він називався «Будинок торгових рядів». Його за свої кошти побудував купець Парфьонов на півночі Базарної площі Оріхова. Це виглядало як критий торговельний пасаж. Наразі в Оріхові майже не лишилося вцілілих будівель.

Мешканці Оріхова хотіли зберегти пам'ятку та готувалися документи на її реставрацію. У 2016 році в будинку культури зробили  наукове-технологічне обстеження Науководослідницьким інститутом пам’яткоохоронних досліджень м. Києва.

Оріхівський «Будинок торгових рядів» ХІХ:
Північним фасадом будівля виходила до скверу перед собором, південним – безпосередньо на площу, а західним торцем – на центральну вулицю міста – Покровську. Пасаж, за яким закріпилася назва «Торгові ряди», мав презентувати цивілізовану торгівлю на противагу стихійному гендлю, що зосереджувався у південній частині площі.

1 січня 1923 року у торговельному пасажі розмістили культурно-освітню установу – Оріхівський вітальний будинок. Пізніше в будівлі розміщувався Оріхівський районний будинок культури, який потім перейменували на Центр культури та дозвілля.

«Будинок торгових рядів» – приклад архітектури торговельного закладу періоду розквіту провінційного міста. У будинку було пластичне оздоблення інтер’єрів, особливі бра, люстри в концертному залі та фоє середини 19 століття.

У Запорізькій області 17 лютого 2024 року вночі в Гуляйполі російським ударом зруйнували паровий млин, що є візитною карткою міста. Пошкоджень зазнали також архітектурні об'єкти у Василівці, що тимчасово окупована з березня 2022 року. Там розташований історико-архітектурний музей-заповідник «Садиба Попова» XIX століття.

З усіх пошкоджених пам'яток, національне значення мають - 128 об'єктів, місцеве - 848. Серед виявлених нещодавно - 70 пошкоджених пам'яток. Найбільше страждають пам'ятки архітектури та містобудування - це загалом 606 зруйнованих або пошкоджених об'єктів.

Фото: Оріхівський районний будинок культури | ЗОДА
Оріхів, Запорізька область, знищене, культура, архітектура, пам'ятки архітектури, пам'ять
Добавлено: 12-04-2024, 05:34
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх