Від пива «підрізка» до деколонізації назви запорізького порога: телеведуча Яна Брензей розказала про своє Запоріжжя

У Києві відбулася зустріч-дискусія корінних запоріжців: журналістки-новинарки Яни Брензей та сценариста «Телебачення Торонто» Макса Щербини «Розмова про дім. Запоріжжя». Вони обговорювали свої спогади про місто, в якому народилися, а з зали лунали питання й рефлексії. Модерувала дискусію журналістка Тетяна Терен, яка бувала в Запоріжжі ще до початку повномасштабного вторгнення. Ролик вийшов на Youtube книгарні Видавництво Старого Лева.

У книгарні ВСЛ ва започаткували розмови про тимчасово окуповані та прифронтові міста України. Першим містом стало Запоріжжя.

Яна Брензей поділилася спогадом про місточок біля БК «Дніпроспецсталь», на якому журналістка ходила в дитинстві, гуляючи з батьком. Телеведуча розмірковувала, що місто довгий час сприймалося нею як перехідна точка на шляху до Києва та кращої кар'єри, але з початком повномасштабного вторгнення вона відчула, що боїться його втратити, бо любить окремі місця та спогади в них.

«Мені розказували, що один з порогів Дніпра в Запоріжжі називається «кресло катеріни», на честь російської імператриці. Не знайшлося більше назв іншим порогам, але є кресло. Але люди в тому не винні. Це апогей колонізаторської політики, коли колонізовані самі радісно розповідають, що назвали свій символ на честь імператриці. Такі речі дуже впливають на самоусвідомлення та мислення про себе. Це відчувається, начебто, сидиш на краєчку історії, і то це історія якоїсь катерини. А дніпровські пороги в Запоріжжі могли би стати одним з основних найвідвідуваніших туристичних місць, бо козацький міф– один з ключових для Запоріжжя», – зауважує Яна Брензей.


Макс Щербина розказував, що стосунки з містом були непростими, бо жив на Кічкасі у Заводському районі. Журналіст жартівливо підкреслив про запах заводів та свої 10 років роботи в Запоріжжі. Також Максим зауважив, що любить бердянські бички і креветку, а Яна вважає пиво «підрізка» (суміш темного та світлого) локальним символом Запоріжжя, бо ви ніде такого не знайдете.

Також сьогодні Яна Брензей написала пост, де прорекламувала локальні запорізькі бізнеси з якісною продукцією, які їй порадили підписники.

До переліку увійшли:
* @slice.delice -пастила та джеркі. Журналістка вже замовила дегустаційний сет.
* @stlkatin - якісний повсякденний одяг. Кілька підписниць написали, що купували і дуже задоволені.
* @babytextil_olli - текстиль для найменших. Виглядає стильно та якісно.
* @kryhta_pekarnya - натуральне печиво. Апетитне, яскраве, є подарункові набори!
* @ilmio_ua - постіль, пледи та халати. Мають служити довше 5 років.

«Підтримуймо своїх! Лише разом ми дійдемо до того дня, коли з нами знову будуть мелітопольська черешня, бердянський бичок і азовська креветка. І коцик на пляжі, і бабусі з запашними пиріжками на вході до нього, і засмаглі хлопці з сумками-холодильниками. «Холооодне пиво, кревееетка, гаряча, соковита кукуруудза».. », – написала телеведуча.

Фото: Обкладинка відео від ВСЛ | Youtube
журналісти, Запоріжжя, культура, захід, ютуб
Добавлено: 24-04-2024, 21:55
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх