Єпископ Запорізький і Мелітопольський Фотій відстоює інтереси єпархії у суді

31 березня відбулася прес-конференція єпископа Запорізького і Мелітопольського УПЦ КП Фотія. Причина, із якої владика Фотій зібрав журналістів, була, на жаль, неприємною.

Йшлося на ній про судову тяганину, яку ось уже майже рік Запорізька єпархія веде з колишнім керуючим єпархією архієпископом Григорієм та його рідними з приводу незаконного продажу приміщення єпархіального управління приватній особі.

У 2007 році Запорізький механічний завод подарував Запорізькій єпархії Української Православної церкви Київського патріархату третину колишнього дитячого садка за адресою: вул. Калініна, 92 (тепер – Святоволодимирівська) в Комунарському районі Запоріжжя, поруч з Кафедральним Собором Святої Трійці. Це двоповерхова будівля з великою територією навколо. У договорі дарування було написано наступне: “Пожертвування передається для здійснення права на свободу віросповідання та Поширення православної християнської віри”. Також в договорі було прописано, що використання даної будівлі не за призначенням неможливо без схвалення з боку дарувальника. Це приміщення було оцінено в 170 тисяч гривень. Його планувалося використовувати в церковних цілях, а також як резиденцію правлячого архієрея.

Уже в березні 2008 року владика Григорій, що був тоді архієпископом Запорізьким і Мелітопольським, продав дане майно церкви своєму синові. Про цей факт не знав ні Священний Синод, якому підконтрольні всі обласні єпархії, ні запорізьке духовенство, ні парафіяни. Більш того, нерухомість була продана за ціною 140 тисяч гривень.(Станом на 2008 рік це приблизно 28 тис. американських доларів, тоді як однокімнатна квартира у Запоріжжі коштувала понад 30 тис. американських доларів.) Гроші на рахунок єпархії, хоча в договорі купівлі-продажу про це прямо говориться, так і не надійшли – про це свідчать банківські виписки.

Владика Фотій: «Весь цей час після продажу, в даному приміщенні велися ремонтні та будівельні роботи, в яких брали участь і священики, і студенти духовного училища. Багато парафіян жертвували свої гроші для облаштування приміщення. Також були звернення від імені єпархії до різних організацій допомогти – фінансово чи будівельними матеріалами – на проведення ремонтних робіт. Ніхто ні сном ні духом не відав, що приміщення вже не належить єпархії. Архієпископ Григорій факт продажу приховував від усіх. Виходить, що люди працювали на благо приватної особи, облаштовуючи йому будинок і територію».

Правда спливла тільки в грудні 2014 року, перед засіданням Священного Синоду. І 13 грудня архієпископ Григорій був знятий з поста керуючого єпархією. У журналі засідання Священного Синоду з приводу звільнення архієпископа було написано наступне: «У зв’язку з тривалою хворобою, яка не дозволяє належним чином виконувати архіпастирські обов’язки, і з огляду на факт приватизації приміщення єпархіального управління на близького родича, що є грубим порушенням канонів, Статуту церкви і архієрейської присяги».

Владика Фотій: «Беручи до уваги вік і хворобу Григорія, було вирішено не роздувати цю справу. Синод визначив йому місце проживання і служіння в одному з Київських монастирів. Також на засіданні Священного Синоду було прийняте рішення висвятити мене на єпископа та призначити керуючим Запорізькою єпархією».

Але Григорій рішення Синоду просто проігнорував. Він продовжував проживати в спірному приміщенні. І лукавив, розповідаючи, що воно було подароване йому особисто, хоча договір дарування вказував на, м’яко скажемо, недостовірність таких даних.

Мало того, його син, який на той час був «власником», вже через чотири дні після Священного Синоду, 17 грудня 2014 року, продав приміщення своїй племінниці, яка є онукою екс-керуючого архієпископа Григорія.

Владика Фотій: «Після свого звільнення Григорій, крім того, що заволодів приміщенням єпархії, ще й забрав із собору всі фінанси і навіть товари з церковної лавки. Так що 1 січня 2015 року парафіяни для своїх релігійних потреб не могли нічого придбати. Плюс комунальні послуги під час всіх продажів не були переоформлені на приватну особу – юридично, їх платником є Запорізька Єпархія. І, природньо, під час чергового перепродажу подарованого для церковних потреб приміщення договору на надання комунальних послуг теж ніхто не переоформлював».

У квітні 2015 владика Фотій від імені єпархіального управління, захищаючи його інтереси, вирішив звернутися в Комунарський районний суд, щоб повернути майно, що належить Запорізькій Єпархії. Тоді він ще не знав, що судові засідання затягнуться майже на рік.

Владика Фотій: «Складалося враження, що представники Григорія спеціально затягували розгляд цієї справи. То не з’являлися на засідання суду, то заявили велику кількість свідків, так, що на багатьох судових засіданнях ми просто слухали їхні свідчення. Деякі зі свідків взагалі не мали відношення до даного питання. Але і це ще не все. У вересні 2015 року, майже через півроку після початку судових розглядів, спірне приміщення орендує громадське об’єднання «Прометей», яке допомагає дітям з особливими потребами. Я зустрічався з керівництвом «Прометею», пояснював їм, що за приміщення ведеться суд, пропонував співпрацю. Але відповіддю мені було мовчання».

Для суду ми надали всі документи, які необхідні для доказу нашої правоти. Це і виписка з засідання Священного Синоду, який прямо заявив про порушення Статуту Церкви, це і сам Статут, в якому говориться, що єпархіальний архієрей не має права самостійно продавати церковне майно, це і відповідь Предстоятеля нашої Церкви з тлумаченням положень Статуту про права єпископа і єпархіальної ради, де він прямо вказує, що архієпископ Григорій перевищив свої повноваження (втім, за це його і зняли з посади). Це і банківська виписка за 2008 рік, де видно, що гроші на рахунок єпархії не надходили, це і податковий звіт, де не вказана стаття прибутку від продажу майна.

З їхнього боку було заявлено, що будівля продана згідно рішення так званої єпархіальної ради, на що ми теж надали документи, що люди, які себе називали єпархіальною радою, по суті, такою не були. І, згідно Статуту, єпархіальна рада не має повноважень давати згоду або приймати рішення про продаж майна єпархії.

Ми надали в суді і докази того, що архієпископ Григорій приховував від усіх факт продажу єпархіального майна. Про це в своїй відповіді говорить Святійший Патріарх Філарет. У єпархіальних щорічних звітах не сказано про продаж майна і немає відомостей про отримання єпархією грошей від цього продажу.

Після продажу архієпископ Григорій продовжував всіх запевняти, що ремонти ведуться в приміщенні єпархіального управління. Про це в суді дали свідчення священнослужителі єпархії».

Останнє засідання Комунарського районного суду пройшло 29 березня. На ньому суддя Андрій Ярошенко виніс рішення – Запорізькій Єпархії в задоволенні позову відмовити.

Владика Фотій: «Для нас це рішення було шоком. Суддя просто оголосив, що в задоволенні позовної вимоги Управлінню Запорізької Єпархії УПЦ КП суд відмовляє, а повний текст вироку ми можемо отримати в канцелярії суду через п’ять днів. На підставі чого нам було відмовлено, суддя Ярошенко не оголосив, просто покинувши приміщення, де проходило судове засідання. Тонкощі полягають у тому, що на подання апеляції по закону відводиться десять днів. Десять мінус п’ять – і у нас всього п’ять днів для ознайомлення з повним рішенням суду і подачі апеляції. Плюс п’ятий день припадає на суботу, коли суд не працює. Додаємо ще недільний день – на все у нас залишається чотири дні. Чи навмисне судом затягується час, вирішуйте самі. Коли ми вийшли із приміщення суду, у мене і у адвоката було нерозуміння того, що відбувається.

Але хочу вас запевнити, що ми не зупинимося доти, поки правда не переможе. Адже дуже хочеться вірити, що після Революції Гідності ми живемо – чи хоча б вчимося жити – в правовій країні».

Василь Андрійченко

Добавлено: 1-04-2016, 09:35
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх