3 експосадовцям ПриватБанку повідомили про підозру в розтраті понад 136 млн грн

Ексголові правління "ПриватБанку" Олександру Дубілету і ще двом колишнім високопосадовцям цього банку повідомили про підозри в розтраті чужого майна на суму 136 млн грн

«У грудні 2016 року вони за день до визнання «ПриватБанку» неплатоспроможним на підставі неправдивих документів виплатили коштом банку цю суму на користь страхової компанії, пов’язаної з кінцевими бенефіціарами «ПриватБанку», – йдеться в повідомленні

Національне антикорупційне бюро повідомляє, що разом зі Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою 22 лютого повідомило трьом експосадовцям «ПриватБанку» про підозру в розтраті понад 136,89 мільйона гривень, пише Радіо Свобода

«У грудні 2016 року вони за день до визнання «ПриватБанку» неплатоспроможним на підставі неправдивих документів виплатили коштом банку цю суму на користь страхової компанії, пов’язаної з кінцевими бенефіціарами «ПриватБанку», – йдеться в повідомленні.

У НАБУ уточнили, що серед підозрюваних:
  • колишній голова правління ПАТ КБ «ПриватБанк»;
  • колишній перший заступник голови правління ПАТ КБ «ПриватБанк»;
  • колишня керівниця одного з підрозділів ПАТ КБ «ПриватБанк», яка одночасно обіймала посаду першої заступниці голови правління у пов’язаній страховій компанії.
Імен цих осіб не називають.

Напередодні в НАБУ повідомили, що затримали колишнього першого заступника голови правління «ПриватБанку», який планував залишити Україну на приватному літаку у напрямку Відня, вилетівши з Дніпра. За даними ЗМІ, йдеться про Володимира Яценка.

«Завдяки зусиллям керівника групи детективів і директора НАБУ, які звернулися до Державіаслужби, літак здійснив посадку в аеропорту «Бориспіль», після чого правоохоронці розпочали слідчі дії — експосадовця затримали», – йдеться в повідомленні.

Водночас ексголові правління і посадовиці банку про підозру повідомлено поштою, оскільки місце перебування підозрюваних не встановлено, додали в НАБУ.

Щодо затриманого експосадовця, то наразі вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу.

Колишньому Голові правління банку та начальнику департаменту фінансового менеджменту, яка одночасно займала посаду першого заступника Голови правління пов’язаної з банком юридичної особи, повідомлено про підозру у спосіб, передбачений Кримінальним процесуальним кодексом України, пише Цензор.Нет

Відповідно до джерел "УП" йдеться про Олександра Дубілета.

Слідством встановлено, що у грудні 2016 року троє колишніх високопосадовців банку, усвідомлюючи, що ПАТ КБ "Приватбанк", з урахуванням позиції власників його істотної участі, у найближчий час буде визнаний неплатоспроможним та перейде під контроль держави, та розуміючи, що у зв’язку із цим з 19 грудня 2016 року вони втратять контроль над грошовими коштами банку, підготували та реалізували злочинний план розтрати грошових коштів фінустанови. Він полягав у протиправному нарахуванні і виплаті додаткової винагороди - індексованої комісії у зв’язку із ростом курсу гривні до долару США на користь пов’язаної з банком юридичної особи по наявним депозитним договорам з нею. При цьому виплата такої комісії цими депозитними договорами та додатковими угодами до них не передбачалась.

Окрім цього, нарахування і виплата винагороди були заплановані в порушення вимог статті 52 Закону України "Про банки і банківську діяльність", якою встановлено, що угоди, які здійснюються з пов’язаними з банком особами, не можуть передбачати умов, що не є поточними ринковими умовами.

Для прикриття розтрати грошових коштів "Приватбанку" троє ексвисокопосадовців вирішили надати цим банківським операціям вигляду законних, посилаючись на начебто заздалегідь прийняте і погоджене рішення кредитного комітету банку від 2014 року, насправді підроблене "заднім числом", та на рішення кредитного комітету банку від 16 грудня 2016 року, якими нібито ухвалено рішення про застосування нарахування і виплати індексованої комісії по депозитам на користь пов’язаної з банком юридичної особи в рамках розпорядження "Про реалізацію нового депозиту з виплатою винагороди у зв’язку з ростом курсу гривні до долару США" від 2013 року.

Таким чином, підозрювані спричинили збитки у сумі 136 млн гривень.

Добавлено: 23-02-2021, 13:30
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх