Європа стає ближчою: У Запоріжжі відкрито Почесне консульство Латвійської Республіки

У Запоріжжі урочисто відкрили Почесне консульство Латвійської Республіки. 

У церемонії відкриття взяли участь Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс, Надзвичайний та Повноважний Посла в Україні Юріса Пойканса, заступник керівника Офісу Міністра закордонних справ Андрейс Карповічс, другий секретар Департаменту Східної Європи та Центральної Азії МЗС Янис Калва. На відкритті були присутні голова Запорізької облдержадміністрації Віталій Туринок, голова обласної ради Григорій Самардак, перший заступник міського голови Сергій Мішок, почесний консул Австрії Борис Шестопалов, почесний консул Болгарії  Сергій Желєв, народний депутат Павло Мельник, а також  представники громадськості.

Міністр закордонних справ Латвійської Республіки Едгарс Рінкевичс представив Почесного консула Латвійської Республіки в м. Запоріжжя Юрія Підгорного, який доклав чимало зусиль, щоб саме в Запоріжжі відкрилося  Почесне консульство Латвійської Республіки.


- В нас відкривається п’яте Почесне консульство в Україні, тут буде наша частинка – завдяки зусиллям пана Підгорного – це дуже добре. В нас є конкретні ідеї і ми обговорювали багато можливостей. Не хочу нічого обіцяти, але можливості відкриття рейсу з Риги до Запоріжжя є. Адже є великий інтерес нашої національної авіакомпанії до таких перевезень. Буде багато роботи для почесного консула, для аеропорту, але є можливість для прямих бізнес та туристичних контактів. Буде це чи ні, залежить від нашої авіакомпанії також. Ми багато говорили про обмін досвідом, - розповів  міністр закордонних справ, говорячи про зустріч, яка  передувала церемонії. – Ми зацікавлені в розвитку стосунків не лише в цілому з Україною, але й з регіонами. Є багато цікавих перспектив – в сфері освіти, культури.


Віталій Туринок, вітаючи учасників церемонії, зазначив, що відкриття консульства - це значний крок до зближення наших країн та регіонів.

– Вітаю всіх із частинкою Латвії в Запоріжжі. Тепер не потрібно купувати квиток та рушати до столиці, щоб отримати необхідні послуги. Все це тепер є у нас. Заходьте до цього консульства з пропозиціями та ідеями. Ми стали на крок ближче. Під час ранкової зустрічі ми обговорили багато питань різного характеру, представили потенціал нашого краю. Я особисто зацікавлений, щоб наші ідеї втілилися в життя, бізнес почував себе тут спокійно. У першу чергу це авіасполучення Запоріжжя з Латвією. Зовсім скоро відкривається після ремонту аеропорт. Ми маємо всі можливості для цього, – підкреслив Віталій Туринок.


Григорій Самардак наголосив на тому, що відкриття у Запоріжжі Почесного консульства – це ознака нового розвитку в дружніх стосунках між нашими країнами.

- Для нас дуже важливий досвід, який отримала Латвійська Республіка у запровадженні реформ в освіті, медицині та самоврядуванні, адже в нашій країні сьогодні також відбуваються зміни, й дуже важливо аби у нас була можливість скористатися позитивним досвідом наших партнерів й отримати підтримку у реалізації реформ, - наголосив Григорій Самардак. – Запорізька область має потужний промисловий потенціал, свою самобутню історію, тож ми також прагнемо відкривати наш регіон для європейських партнерів.

За словами Надзвичайного та Повноважного Посла в Україні Юріса Пойканса, представництво Латвії у східній Україні є дуже важливим. Для більшості західних областей близькість європейського кордону дає більше переваг, у тому числі для налагодженні зв’язків.

Почесний консул Юрій Підгорний зазначив, що робота буде вестися в напрямку відкриття регулярного авіасполучення із Латвією, розвитку туризму та інших сферах. Він запевнив, що «непоспішаючи, будемо рухатися правильним шляхом»:

- Я зроблю все можливе, щоб Запорізький край пізнали по-новому.

Присутні подякували уряду та громадськості Латвії у наданні допомоги з реабілітації нашим військовим, дітям, постраждалим від військових дій, у реалізації цікавих проєктів з обміну культурними цінностями.

Добавлено: 8-10-2019, 15:56
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх