На Марсі зняли гігантські смерчі

Марсіанські смерчі можуть досягати восьми кілометрів у висоту, залишаючи після себе сліди шириною від десятків до сотень кілометрів.

Російсько-європейський космічний апарат Trace Gas Orbiter місії ExoMars 2016 сфотографував на Марсі величезні смерчі. Фото опублікував Роскосмос в суботу, 27 лютого.

"На цих двох фотографіях, зроблених з різницею в 45 секунд 27 лютого 2021 року камерою CaSSIS на борту апарату Trace Gas Orbiter російсько-європейської місії ExoMars 2016, видно два рухомих смерчу. Вони постійно з'являються на Марсі", - йдеться в повідомленні.

Згідно фото, яскраві плями рухаються по дну 70-кілометрового кратера в південній півкулі Марса. За ними залишаються темні смуги. Також на фото видно тіні від двох пилових стовпів. Швидкість одного вихору - чотири метри в секунду, іншого - вісім метрів в секунду.

Часті пилові смерчі здувають верхній шар пилу, залишаючи на поверхні своєрідну павутину слідів. Марсіанські пилові вихори формуються багато в чому так само, як і на Землі: коли поверхня стає гаряче повітря над нею, потоки гарячого повітря переміщаються в більш холодному і щільному повітрі, створюючи висхідний перебіг. Холодне повітря при цьому опускається, створюючи вертикальну циркуляцію. Розкручується ж цей потік в результаті горизонтального пориву вітру. Набравши достатню швидкість, вихор може втягувати пил і переносити її по поверхні.

Марсіанські смерчі можуть досягати восьми кілометрів у висоту, залишаючи після себе сліди шириною від десятків до сотень кілометрів. Їх величезні розміри дозволяють вкрай ефективно піднімати пил високо в марсіанську атмосферу.


Нагадаємо, минулого тижня марсохід Perseverance успішно сів на поверхню Марса. Основною метою його місії на планеті є пошук слідів життя. Також він вивчить геологію Марса, історію зміни клімату і підготує зразки грунту для майбутньої доставки на Землю.

За матеріалами: Корреспондент.net
Добавлено: 1-03-2021, 15:00
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх