Росіяни відмовилися повертати висланих чеських дипломатів (ВІДЕО)

Підтримку Чехії оголосили у ЄС та НАТО.

Словаччина вислала трьох російських дипломатів у відповідь на організацію росіянами вибуху у Чехії. Тим часом, Прага вимагає радикально скоротити кількість співробітників російського посольства. Потенційно повернення до Москви загрожує 22-м дипломатам і ще майже півсотні працівників амбасади. Таке рішення у Чехії ухвалили, бо росіяни відмовилися повертати усіх раніше висланих чеських дипломатів.

Часу до опівдня дала офіційна Прага Москві аби повернути своїх дипломатів назад. Кремль на ультиматум не відреагував, натомість заявив, що ульматуми Чехії краще залишити для спілкування усередині НАТО.

Рішення про ультиматум ухвалив новий міністр закордонних справ Чехії після вчорашнього засідання сенату. На засіданні визнали вибухи у Врбетице у 2014 році, до яких, за даними чеської влади, причетні російські спецслужби, актом державного тероризму проти однієї держави-члена Європейського союзу, а отже і проти всього ЄС. Сенатори закликали уряд Чехії розірвати договір про дружні відносини і співробітництво з Росією, а також скоротити до одного число співробітників російського посольства в Празі.

Росія ж у зв’язку з цим викликала на розмову посла Чехії в Федерації Вітезслава Півоньку. Непропорційні дипломатичні дії Росії засудили і у ЄС. Зокрема Жозеп Боррель заявив, що засуджує незаконну діяльність російських агентів на території Чехії, яка спричинила вибухи на складі боєприпасів та призвела до смерті двох чеських громадян.

Підтримку Чехії оголосили і у Північноатлантичному альянсі. У заяві НАТО йдеться про глибоку стурбованість ситуацією, однак про потенційну відповідь на дії Росії на рівні НАТО не згадано. Чехія ж, нагадаємо, одна із членкинь Альянсу.

Новий поворот дипломатичного скандалу. Ультиматум Праги не подіяв, росіяни відмовилися повертати усіх раніше висланих чеських дипломатів. Чеські сенатори напередодні закликали взагалі розірвати з Росією угоду про дружбу і спровадити з Праги усіх росіян, крім посла. Докладніше – далі.    

  • 17 квітня Чехія звинуватила Росію в організації вибуху 60 т вибухівки, який стався 16 жовтня 2014 року на складах озброєння і привів до загибелі двох місцевих жителів. У зв'язку з цим Чехія вислала 18 російських дипломатів.
  • У відповідь Росія оголосила 20 співробітників посольства Чехії в Москві персонами нон грата.
  • Глава МВС Чехії Ян Гамачек 20 квітня закликав союзників Праги по ЄС і НАТО вислати російських дипломатів в знак солідарності. 

За матеріалами: ТСН.

Добавлено: 23-04-2021, 09:15
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх