Загроза для Китаю: чому Байден вирішив довідатися правду про походження COVID-19

Визначення справжніх причини початку епідемії коронавірусу може вплинути не тільки на майбутнє ВООЗ чи політичні інтриги в США. У випадку, якщо буде доведено провину Китаю, це стане економічним і політичним ударом по Пекіну – і залізним аргументом проти китайської доктрини про "переваги одноосібно керованої держави над демократією"

Вчорашня заява президента США Джо Байдена про те, що він "посилить зусилля", спрямовані на те, щоби визначити походження COVID-19, могла видатися дивною. Як і озвучене в тій самій промові доручення розвідувальному співтовариству США впродовж трьох місяців підготувати звіт, в якому буде зібрана вся доступна нова інформація на цю тему.

Із загального контексту зрозуміло, що йдеться, звичайно, не про відверто конспірологічні теорії стосовно "штучного вірусу" – тим паче, що подібні припущення були достатньо переконливо спростовані вченими. Мова йде, радше, про випадковий витік вірусу із лабораторії в Ухані – і, щонайголовніше, про поведінку китайської влади. Чиє бажання приховати інцидент і могло стати причиною епідемії, яка, за найскромнішим підрахунками, забрала життя 3.5 мільйонів людей по всьому світу.

І для проведення подібного розслідування є чимало причин. Починаючи від фактичної відмови Китаю надати справді безперешкодний доступ до Уханя іноземним фахівцям, внаслідок якого розслідування ВООЗ перетворилося на фарс. І завершуючи інформацією про те, що як мінімум троє співробітників Уханського інституту вірусології захворіли чимось, схожим на коронавірусну хворобу, і були госпіталізовані ще в листопаді 2019 року. Власне, на ймовірну "втечу" коронавірусу з лабораторії в Ухані неодноразово натякав іще держсекретар Помпео, але тоді, на тлі безкінечних інформаційних витівок адміністрації Трампа, на ці натяки ніхто особливої уваги не звернув.

Тому навіть якщо розслідування підтвердить правоту представників попередньої адміністрації, скористатися цим у політичних цілях Трампу та його прихильникам навряд чи вдасться.

Подібне розслідування не буде ані легким, ані простим –оскільки вся тоталітарно-репресивна система Китаю робитиме все можливе й неможливе, аби його заблокувати. При тому зібрані докази мають бути достатньо переконливими для наступної міжнародної демонстрації. Втім, навіть якщо розслідування здійснити не вдасться, чи його результати просто підтвердять версію про передачу вірусу від тварин до людини – то адміністрація Байдена, як мінімум, зможе в черговий раз згадати своїх попередників у якості творців безпідставних фейків.

Але якщо здійснити таке розслідування вдасться, і результати його вкажуть на провину Китаю в приховуванні нової хвороби, яке призвело до епідемії планетарного масштабу, то наслідки будуть, звичайно, колосальними.

Першою – і найбільш очевидною жертвою результатів такого розслідування може стати ВООЗ. Яка, намагаючись зберегти добрі стосунки з китайською адміністрацією, спочатку крізь пальці дивилася на приховування масштабів епідемії. А потім так і не відважилась публічно і жорстко сказати, що Китай спочатку заборонив, а потім, по мірі сил, саботував міжнародне розслідування з цього приводу.

Вочевидь, припускаючи ймовірність подібних результатів, гендиректор ВООЗ Тедрос Гебреєсус в останні місяці публічно заявляє, що необхідне додаткове дослідження походження вірусу, і що розглядати потрібно "всі версії". Якось не акцентуючи той факт, що наприкінці зими дослідження його організацією було здійснено. При тому було озвучено вигідні для Китаю версії розвитку подій, і сам очільник ВООЗ схвалив отримані результати.

Але доля ВООЗ та її керівництва – це лише мала частина ймовірних наслідків. Бо якщо буде достатньо переконливо доведено провину Китаю в початку епідемії – для помітної частини мешканців планети, бо в Пекіні провину все рівно не визнають – для Піднебесної можуть настати непрості часи.

Які будуть супроводжуватися міжнародними вимогами компенсації колосальних коштів, бойкотом китайських товарів у випадку відмови ці компенсації сплачувати, хвилею критики і недовіри до чинного керівництва Китаю – яке, втім, від влади не відмовиться. Що неминуче підірве і рівень внутрішньої лояльності китайських громадян. Історія біологічної катастрофи, в якій китайське керівництво поводилося, як Радянський Союз після Чорнобиля – себто приховувало, переслідувало лікарів, які говорили правду про поширення COVID-19, нагромаджувало одну неправду на іншу, може, у середньостроковій перспективі, призвести теперішній китайський режим до того ж фіналу, який спіткав радянський.

За матеріалами:  Depo.ua
Добавлено: 27-05-2021, 15:30
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх