Порошенко: "Трубу" віддав у власність Росії ще Кравчук 20 років тому, а нині вона у...(ВІДЕО)

в Коломойського і Сєчина – екс президент наголошує, що до 2014 року труба належала РФ.

Трубопровід "Самара – Західний напрямок" відійшов Росії ще за президентства Леоніда Кравчука під час розподілу майна колишнього СРСР, і тільки у 2014 році держава почала процес його повернення. Про це в інтерв’ю журналісту Валерію Калнишу нагадав п’ятий президент, лідер партії "Європейська Солідарність" Петро Порошенко.


Політик сказав, що попри гучні заяви щодо санкцій РНБО, наразі держава Україна через суд повертатиме трубопровід, а користуються ним зараз структури олігарха Коломойського та близького до Путіна власника "Роснєфті" Сєчіна.     

"Я не думаю, що всі розуміють, що труба перебуває у власності Росії більш як 20 років. Бо ще під час каденції Леоніда Макаровича Кравчука відбувався розподіл майна: що йде Росії, а що йде Україні. І ця труба, відповідно до цього розподілу, за рішенням тодішнього президента Кравчука потрапила до Росії. І весь цей час була російською власністю. І лише у 2014 році під час нашої каденції було поставлене питання щодо її повернення в українську власність. Це відомо? Відомо. Журналісти про це знали? Знали", – зазначив Порошенко. 

Також лідер "ЄС" наголосив: "Безумовно, питання енергетичної безпеки були принциповими і ключовими для української влади тоді. Бо і в питаннях газу, і в питаннях вугілля, і в питаннях нафти Україна була в шаленій кризі. І тому цьому було присвячено декілька засідань Ради національної безпеки і оборони. Я буду коментувати документи. Тут є 4 рішення Ради національної безпеки і оборони. Рішення від 4 листопада 2014 року. Рішення від 6 травня 2015 року. І контроль виконання цих рішень. І в усіх 4 рішеннях зазначено, а в 2017 році було чітко наголошено: вжити всіх заходів для того, щоб трубу повернути в українську власність або утримати в українській власності".

"І я можу наголосити, що в нас на сьогодні український уряд відповідно до цих рішень пішов у суд і аж до Верховного Суду захищав українську власність. У нас є третя гілка влади. Судова система. І боротьба продовжувалася", – розповів лідер "ЄС". 

Окрім того, за словами п'ятого президента, з цього приводу Фонд держмайна звернувся до суду.

"Відповідно до цього і зараз, після гучних реляцій Зеленського – врешті-решт, санкції-не санкції, а Фонд держмайна вирішив піти до суду, і це – правильне рішення. Якщо є нововиявлені обставини, а вони зараз з’явилися у зв’язку з аналізом експертизи, мені вони невідомі, – ідіть в суд, і в умовах верховенства права доводьте", – зазначив Порошенко.

Також політик наголосив: "Але я не розумію, чому до рішення суду святкується перемога, коли трубу віддали в управління Коломойському і сумновідомому Лазорку, який ховався від правосуддя під час моєї каденції в Лондоні. І постачаючи нафту компанії "Роснефть" Сєчіна – правої руки і "гаманця" Путіна, який зараз займається цими поставками. В мене питання: це – про український інтерес?".

"Тому, повернете трубу – я буду це вітати. Буде в нас законне рішення – я буду це вітати. Але не брешіть, бо є відповідні урядові документи, документи РНБО, на яких стоїть підпис Порошенка, де позиція Порошенка чітко викладена", – зазначив п’ятий президент.

Як повідомлялось, Петро Порошенко спростував кілька заяв із розслідування журналістів програми "Бігус.інфо".

За матеріалами: 5.UA
Добавлено: 11-06-2021, 09:30
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх