Росія відмовилася звільнити тяжкохворих українців, утримуваних в ОРДЛО (ВІДЕО)

Росія відмовилася віддати Україні чотирьох важкохворих українців, яких тримають на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Про це 10 червня в передачі "Право на владу" сказав речник української делегації у тристоронній контактній групі Олексій Арестович. Відео опубліковано у Facebook.


Арестович підкреслив, що голова української делегації у ТКГ Леонід Кравчук пропонував повернути Україні полонених, "які знаходяться на порозі реанімації".

За інформацією речника ТКГ, до списку на найближчий обмін входить 90 осіб, це військовослужбовці та співробітники спецслужб України, що потрапили в полон під час виконання бойових завдань.

"Україна може віддати практично майже 90 осіб, кого вони попросять. Але з цими списками є така цікава річ. Вони подають списки на 90 осіб, реально СБУ встановила 16. Подають фейкових осіб, яких не існує. Вони крутять цю волинку, тому що росіяни привчені торгувати головами. Чечня навчила, потім Сирія додала", – заявив Арестович.

Він зазначив, що обмін затягується, тому що Росія намагається підштовхнути Україну до прямих переговорів із бойовиками "ЛДНР".

Контекст:
  • Одразу після анексії Криму 2014 року Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, попри надані Україною факти й докази. За даними ООН, за час конфлікту загинуло приблизно 13 тис. осіб.
  • Переговори щодо врегулювання конфлікту ведуть у межах тристоронньої контактної групи (ТКГ, Україна – ОБСЄ – Росія) і "Нормандської четвірки" (Україна – Німеччина – Франція – Росія).
  • Останній обмін утримуваними особами відбувся 16 квітня 2020 року. Бойовики звільнили 20 осіб, українська влада передала їм 14.
  • У грудні представник Донецької області в українській делегації у ТКГ з урегулювання конфлікту на Донбасі, журналіст Сергій Гармаш розповідав, що окупанти блокують обмін. За словами уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, переговори щодо обміну утримуваними особами практично заморожено через позицію РФ.
  • Наприкінці квітня 2021 року Денісова повідомила, що на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей незаконно тримають 280 громадян України.
  • У травні бойовики "ЛДНР" передали свої списки на обмін утримуваними особами.
  • Арестович 13 травня заявив, що в межах наступного обміну утримуваними особами з бойовиками "ДНР" і "ЛНР" Україна планує повернути приблизно 100 осіб.

За матеріалами: Гордон

Добавлено: 11-06-2021, 16:30
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх