Росія позвалась проти України в ЄСПЛ: в чому звинувачує

Росія поскаржилася в ЄСПЛ на Україну: намагається перекласти відповідальність за злочини в Криму і Донбасі. Звинувачує в обстрілах своєї території, збитті "Боїнга" та ще по 8 статтях. У скарзі РФ знайшлося місце власникам російських паспортів в ОРДЛО. Обстріли житлових кварталів бойовиками укладачі скарги подають як «злочини проти російських громадян».

В російській генпрокуратурі заявили, що скарга стосується 10 груп порушень, серед яких "загибель мирного населення, придушення свободи слова і водна блокада Криму"

Про це пише "Європейська правда" з посиланням на Генпрокуратуру РФ.

Як зазначають російські ЗМІ, - це перша в історії міждержавна скарга до Європейського суду з прав людини.

"Російська Федерація звернулася до Європейського Суду з прав людини з міждержавною скаргою проти України на підставі статті 33 Конвенції про захист прав людини і основних свобод", - заявили журналістам в Генпрокуратурі РФ.

У скарзі РФ відзначає, що влада України відповідальна "за загибель мирного населення, незаконне позбавлення волі і жорстоке поводження з людьми, в тому числі мали місце на Майдані Незалежності в Києві і в Будинку профспілок в Одесі в 2014 році, а також в Донбасі в ході проведення так званої антитерористичної операції".

Москва також заявляє про "практику придушення свободи слова і переслідування інакомислячих шляхом заборони роботи ЗМІ та інтернет-платформ, переслідування журналістів (російських, українських та інших держав), політиків і пересічних громадян".

Читайте також: "Наші історичні території": Путін написав статтю про "єдність росіян та українців"

Крім того, РФ звинувачує Україну у блокуванні "Північно-Кримського каналу як основного джерела прісної води для жителів Кримського півострова".

У скарзі також згадується про "політику дискримінації російськомовного населення, витіснення використання російської мови з громадської сфери, перш за все, зі сфери середньої та вищої освіти і системи обслуговування споживачів", політику дискримінації російських компаній і підприємців, загибель людей, заподіяння шкоди здоров'ю і знищення майна в внаслідок обстрілу Збройними силами України суміжній території РФ.

РФ також звертає увагу ЄСПЛ на позбавлення жителів окремих територій південного сходу України можливості участі у виборах до центральних органів влади. Також в скарзі йдеться про напади на дипломатичні, консульські та інші представництва РФ в країні.

"Скарга Російської Федерації містить докладний опис процесу неконституційної зміни влади на Україні і просування в українські державні органи націоналістичних сил, що стало основною причиною наступних масових порушень Конвенції (про права людини - ред.) і протоколів до неї", - заявили в Генпрокуратурі.

За матеріалами: Еспресо, ZN,UA
Добавлено: 22-07-2021, 11:15
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх