Запорізькими двигунами оснастять все турецькі ударні безпілотники

Про те, що при виробництві безпілотних літальних апаратів (БПЛА) турецька компанія Bayrak Makina використовує українські двигуни, відомо з повідомлень ЗМІ. Зокрема, авіадвигуни АІ-450 Запорізького машинобудівного конструкторського бюро «Прогрес» імені академіка Олександра Івченка [державне підприємство «Івченко-Прогрес»], що входить до складу концерну «Укроборонпром», турки застосовують на ударних безпілотники нового покоління Akinci.

Надалі ж вони планують встановлювати запорізькі двигуни на всю продукцію компанії. Про це в ефірі телеканалу «Дім» заявив генеральний директор компанії Baykar Makina Халюк Байрактар. За його словами, З сусідніх з Україною держав компанія Bayrak Makina - перша, хто звернув увагу на українські технології та запропонував повномасштабну співпрацю, яке і було укладено в 2018 році.

«У наших планах є виробництво модернізованої техніки, більш сучасних літальних апаратів. І ми маємо намір, підкреслив генеральний директор, на всю нашу техніку встановлювати двигуни українського виробника ».

Халюк Байрактар ​​продемонстрував також безпілотник останнього покоління Akinci, на який встановлюються двигуни АІ-450: «Це зараз одна з наших головних новинок - ударний безпілотний апарат, оснащений українським двигуном. Це технологія, якої зараз в світі володіють буквально лічені країни - дві-три країни. Це безпілотний апарат нового покоління, він здатний працювати на стратегічних дальніх маршрутах ».

*

Компанія Bayrak Makina знаменита своїми безпілотниками Bayraktar TB2 - ударними оперативно-тактичними средневисотнимі БПЛА з великою тривалістю польоту, більше 12 годин. Bayraktar TB2 може вести розвідувальні дії і вражати цілі високоточними ракетами і бомбами, так як здатний піднімати в повітря вантаж до 55 кг. Байрактара вже знаходяться на озброєнні ЗСУ і пройшли випробування в зоні бойових дій на Донбасі. Всього Україна має намір придбати 48 таких апаратів. Між іншим, раніше Халюк Байрактар ​​заявляв про ефективність безпілотних літальних апаратів Bayraktar TB2 в умовах протидії з боку російських РЕБ і ППО.

На минулому тижні в ЗМІ також з'явилися повідомлення про те, що турецька компанія Baykar Makina створила новий безпілотник MIUS. «Ми мріяли про наш проект безпілотного винищувача MIUS більше 12 років. Завдяки вдосконаленню виробництва та розвитку нашої компанії, робота над цим проектом останнім часом значно прискорилася », - оголосив співвласник компанії Baykar Makina Сельчук Байрактар ​​[і зять президента Туреччини Ердогана]. Перші дослідні зразки MIUS полетять на швидкості, близькій до швидкості звуку, а силовою установкою безпілотників стане запорізький двоконтурний турбореактивний двигун АІ-25. Перший політ безпілотника MIUS запланований на 2023 рік.

**

Як уточнення: назва авіадвигуна АІ розшифровується дуже просто. Це ініціали автора авіаційних турбогвинтових двигунів великого ресурсу, засновника Запорізького машинобудівного КБ «Прогрес» Олександра Івченка, який був родом з Великого Токмака, де йому, до речі, встановлено пам'ятник. Так що не тільки Запоріжжя бере участь в створенні новітніх зразків турецького повітряного озброєння, але і скромний, розташований в центрі Запорізької області, місто Токмак.

На фото з відкритих Інтернет-джерел: турецька безпілотник останнього покоління Akincі

За матеріалами: МИГ
Добавлено: 26-07-2021, 15:30
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх