Як "розкачати" мирне місто за дві доби

Коли в Запоріжжя тільки почали прибувати біженці, городяни реагували миттєво. Менш ніж за добу було створено штаб допомоги переселенцям.

Люди везли на острів Хортиця в профілакторій продукти й одяг. Хтось навіть гроші. Всі були сповнені почуттів і намагалися розділити людське горе.

За три місяці змінилося дуже багато. Змінилося, боюся, безповоротно. Саме три місяці тому в Запоріжжя приїхала перша сім’я переселенців. За два дні їх буквально завалили продуктами… Тих, кому допомагали, ставало щодень більше і більше. Городяни все розуміли. І розуміють досі. Люди втратили, нехай навіть тимчасово, свою оселю.

Минулі вихідні могли стати точкою абсолютного неповернення у стосунках із біженцями. І є тому кілька епізодів, хочеться вірити, що ніяк не пов’язаних між собою.

Субота. На острові Хортиця запорізькі ультрас святкували тридцятиріччя свого руху. Неподалік від пляжу, на базі алюмінієвого комбінату. Само собою, висіли прапори клубу, прапори України і червоно-чорні стяги. Пісні лунали різні. Найчастіше - народний український хіт "Путін – х**ло".

Ці хлопці з часів Євромайдану здобули в місті велику прихильність. Виходили на мітинги, іноді цілеспрямовано охороняти спокій іще до створення Самооборони в області. Ці люди - мої друзі, багатьох я знаю особисто. Тому я й був там, аби привітати їх.

Ближче до вечора вперше підійшли дві панянки. Підійшли саме в той момент, коли після чергового "заряду" пісні про Путіна лунав тост за Збройні сили і добровольчі батальйони. Вони скаржилися, що їхнім дітям пісні заважають відпочивати, та й пісні про Путіна не місце в наметі, що розташований за 150 метрів від пляжу.

Коли в них запитали "Хто ви такі?", була відповідь, яка здивувала всіх: "Із Донецької області. Живемо тут". Утім скандалу не вийшло. Хтось одразу сказав, що це - провокація, на яку не варто реагувати.

За годину дівчата підійшли вдруге. А потім, іще через годину, втретє.

Після цього, в той момент, коли більшість фанатів були на пляжі, з-за намету вискочили хлопці у спортивному одязі й без речей. Сталася бійка. Після сутички, в якій постраждав і міліціонер, "спортсмени" зникли.

Наряд міліції, що прибув, не знайшов жодного з тих дивних "відпочивальників", але всі вони є на відеозаписі. І не встигли ще всі зробити висновків, як у ЗМІ вже була інформація, що біженці побили фанатів.

Неділя. ЗМІ повідомили, що біженці на автомобілях із донецькими номерами кричали "Смерть укропам" біля супермаркету, де активісти проводили акцію зі збору коштів на АТО.

Ввечері на новинних сайтах і форумах з’явилася інформація, що машину біженців із літерами АН і ВВ та наліпками російських прапорів розбили вщент. Повідомляли, що в машині були діти. Але жодного фото чи відео події не було.

Паралельно з цим мій колега-журналіст бачив, як у кафе чоловік на підпитку кричав "Слава ДНР", але оскільки він пішов із кафе, то чим та історія закінчилася, не знаю. Без сумніву, треба читати місцеві ЗМІ. Переконаний - там все буде.

В неділю ж в одному з дворів Хортицького району п’яна компанія кричала ті ж гасла, а користувачі мережі Facebook питали, в яке СБУ можна повідомити?

Понеділок. Солдатські матері під військкоматом. У когось горе - не можуть забрати тіло вбитого сина. У когось родич поранений під Маріуполем і не виходить на зв'язок. Більшість згадують 23-й батальйон, мовляв, у них немає бронежилетів і форми.

Волонтери ж говорять, що вчора - звідти, забезпечення на передовій є.

Місцеві активісти впізнають кількох жінок, котрих бачили на різних мітингах. Пропонують їм випросити у воєнкома автобус і відправитися у військову частину. Протестувальники відмовляються.

У частини людей під військкоматом справді трагедія. Але є такі, хто прийшли не вимагати виведення Путіним військ, а миру з… Донбасом. Вони переважно не з Запоріжжя, а з Акимівського і Мелітопольського районів. Вони зазначають, що головне - "Услышать Донбасс!". Десь ми таке вже чули, правда?

На третій день сутичку за участю ультрас активно обговорюють, вона обростає новими байками. Всі зазначають, що атакували фанатів саме біженці.

А от ультрас вирішили проявити спокій і розважливість. До бази профілакторію, де живуть переселенці, через пляж іти менш ніж кілометр, але ніхто не пішов. Адже засумнівалися, чи й справді в бійці були ті самі люди з Донецької області, котрі ними представлялися?

На базі вони живуть із дітьми. Дітей утричі більше, ніж дорослих, адже в основному - багатодітні родини… Словом, складається враження, що місцеве населення і біженців хочуть просто нацькувати одне на одного.

Ну, і на останок - у понеділок із посиланням на прес-службу облдержадміністрації з’явилася інформація, що в Запорізькій області 24 тисячі вимушених переселенців. У місті з них 2,5 тисячі чоловіків. До військової служби призвали… аж три людини. При цьому дітей біженців у першу чергу беруть у дитсадки, а студентів - в університети…

За два дні сталося дуже багато подій за участю переселенців. Події вихідних могли стати точкою неповернення. Нікого не захищаю і не звинувачую, просто сподіваюся, що городяни розберуться і зроблять свої висновки щодо біженців. Або, і я схильний до цієї версії, - щодо "біженців".

Інсайдер

Добавлено: 10-09-2014, 10:51
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх