Абромавичус купує великий агрохолдинг в Україні

Гендиректорка української групи компаній Agro Region – Катерина Рибаченко, дружина ексміністра торгівлі та розвитку України, інвестора Айвараса Абромавичуса.

Антимонопольний комітет України від 16 березня дозволив шведській компанії Lobiu Sala AB, яка належить інвестору Айварасу Абромавичусу, купити акції шведської Agro Region Stockholm Holding, яка керує в Україні групою компаній Agro Region. Про це 18 березня повідомили на сайті АМКУ.

Комітет дозволив Lobiu Sala AB купити пакет акцій Agro Region Stockholm Holding, який дасть їй більше ніж 75% голосів у вищому органі управління. У своїх деклараціях Абромавичус вказував, що йому належить тисяча акцій зареєстрованої у Стокгольмі компанії Lobiu Sala AB.

За даними "Ліга.Бізнес", бенефіціаром компанії Agro Region є швед Ларс Пітер Елам Гоканссон, один із засновників міжнародного інвестфонду East Capital. Абромавичус працював у цьому інвестфонді до переходу у виконавчу владу України наприкінці 2014 року. Гоканссон володіє акціями Agro Region через компанії Agro Region Stockholm Holding AB, Karde Invest SA і Rytu Invest AB.

За даними Clarity Project, гендиректорка Agro Region – дружина Абромавичуса Катерина Рибаченко.

Як заявляв сам Абромавичус два роки тому в інтерв'ю "Економічній правді", Agro Region орендує 38 тис. га землі. Тоді він володів у ній 20%.

Компанія Agro Region займається рослинництвом і молочним тваринництвом. До її складу входить 11 компаній, об'єднаних у чотири рослинницькі кластери в Київській, Чернігівській, Житомирській та Хмельницькій областях. Щорічний врожай зернових і олійних культур Agro Region становить до 200 тис. тонн.

Литовець за походженням, Абромавичус виїхав із Литви 1993 року. Після цього він жив і працював у Естонії, Швеції, Росії, 2008 року переїхав до Києва.

2 грудня 2014 року тодішній президент України Петро Порошенко підписав указ про надання йому українського громадянства. Цього же дня Верховна Рада призначила його на посаду міністра економічного розвитку і торгівлі України в новому Кабінеті Міністрів.

Абромавичус подав у відставку 3 лютого 2016 року, причиною він назвав "різку активізацію блокування будь-яких системних і важливих реформ у країні".

Нинішній президент Володимир Зеленський призначив Абромавичуса гендиректором "Укроборонпрому" 30 серпня 2019 року. 6 жовтня 2020 року президент звільнив його з посади. Абромавичус сказав, що хоче продовжити інвестиційні проєкти, якими займався до того, як очолив "Укроборонпром".

4 листопада 2020 року Кабінет Міністрів України призначив Абромавичуса представником держави в наглядовій раді "Ощадбанку". Але вже 9 лютого 2021 року Кабмін відкликав його. Абромавичус пояснив свою відставку конфліктом інтересів.

"Я, як приватний інвестор, зробив інвестиції в низку компаній із сектору фінансових технологій, які планують конкурувати з традиційними банками. Це робить мою участь у наглядовій раді державного банку неможливою", – сказав він.

За матеріалами: Гордон
Добавлено: 20-03-2021, 12:00
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх