Перепрофілювання шкіл у Дніпрі: Що ухвалили міські депутати і чого бояться батьки (ДОКУМЕНТ)

У Дніпрі ухвалили рішення про перепрофілювання навчальних закладів, але з цим погодились не всі.

У Дніпрі на сесії міськради депутати затвердили рішення "Про подальше функціонування закладів освіти" в рамках освітньої реформи, яку проводить МОН. Це рішення у місті було прийняте громадою неоднозначно. Багато хто вважав ухвалене рішення передчасним, оскільки, на думку батьків і окремих депутатів, місто ще не підготувало грунт для подібного реформування. У гуманітарному департаменті запевняють, що все прораховано, діалог з директорами шкіл і батьківськими радами налагоджений, і причин для хвилювання немає. Проте батьківська спільнота не так одностайна.

Вчасно чи передчасно?

Реформа навчальних закладів має завершитися до 2027 року, тому план заходів, який ухвалили депутати, стосувався поки що 16 закладів. Зокрема, 3 школи за міжнародним угодами стануть ліцеями. Це спеціалізована середня загальноосвітня школа № 53 з поглибленим вивченням німецької мови, спеціалізована середня загальноосвітня школа № 126 з поглибленим вивченням французької мови і спеціалізована школа № 134 гуманістичного навчання та виховання.

Ці заклади освіти не припиняють набору до перших класів. Водночас, ще 13 шкіл через перепрофілювання стають гімназіями і не формуватимуть набір до 10-11 класів. 




Саме навколо цього і точилися суперечки. Так, у сесійній залі наводили цифри, що місць для десятикласників у школах більш ніж на 300 менше, ніж самих десятикласників. Крім того, стверджувалося, що в окремих випадках діти мають долати відстань з лівого на правий берег, щоб вчитися у старшій школі. Представники гумдепартаменту запевнили депутатів, що все пораховано, і озвучені цифри не відповідають дійсності.

А от щодо інших побоювань ситуація не така однозначна. Наприклад, депутати порушили питання, що перш ніж на базі шкіл створювати ліцеї і гімназії, слід було б підготувати належну матеріально-технічну базу, провести там ремонти і т. д. Те, шо такі ремонти потрібні ніхто не заперечував. У підсумку 53 депутати ухвалили рішення, ще 8 утрималися.

Чого побоюються батьки

Напередодні сесії батьківська спільнота у соцмережах закликала депутатів не ухвалювати рішення, яке стосується реформування шкіл. Аргументів було чимало. По-перше, це вже згадувана проблема набору в перші і десяті класи цього року.

"Це фізично не можливо у зв'язку з тим, що на даний момент територія за навчальними закладами, згідно з рішенням виконавчого комітета – не закріплена, і відповідно реалізація даного плану цього року неможлива, – йшлося у звернені.  – Реалізація даного плану ставить дітей в нерівне становище. Дітей молодшої школи "переадресовують" в навчальні заклади, умови яких в рази поступаються умовам в запланованих ліцеях (обладнані навчальні приміщення, санітарні кімнати, столові, а от навчальні приміщення молодшої школи у багатьох закладах не обладнані і просто не придатні для малюків початкової школи і в плані капітальних ремонтів на найближчі роки (2021-2025 роки) не враховані".

Також, за даними батьків, реалізація даного плану відбере можливість всім дітям міста і області можливість отримання повної безкоштовної середньої освіти (24 планованих ліцеї зможуть вмістити не більше 3 тис. з більш ніж 8 тис. учнів). А у ПТУ не повна безкоштовна основа і відповідно цілком може мати місце порушення закону.

Чого ж хочуть батьки? Провести громадські слухання з питання перепрофілювання навчальних закладів, почути і врахувати їхню думку. При цьому батьки зазначили, що готові звератися до суду, якщо їхній голос у міськраді не почують, то вони звертатимуться у суди. Рішення ухвалене, про суди поки що не чути.

Процес реорганізації навчальних закладів триватиме до 2024 року, але вже найближчим часом стане відомо, до яких наслідків це призведе на практиці. Або справдяться побоювання батьків, або виявляться правдою обіцянки влади, що все враховано. 

За матеріалами:  Depo.Дніпро
Добавлено: 28-05-2021, 14:30
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх