Чому заборона рейсів для заробітчан стосується всіх

 Кабмін скасував право на виліт чартерних рейсів. Заробітчани, які за робочими візами виїжджають всесезонно на заробітки, тепер не можуть мати  такої змоги. Це неформальна заборона пролунала від одного з речників фінського уряду, але згодом ця інформація була підтверджена послом Естонії Каймом Кууском, в якій він говорить, що українська влада спочатку дозволила, а згодом відмовила у згоді на організацію чартерних рейсів для українських робітників.

Фінляндія мала на меті вмовити український уряд на подальші чартерні рейси, що і вийшло згодом. Після першого рейсу  до Фінлядії уряд України відмінив подальшу співпрацю з цього питання. За законодавством України в державі немає заборони на виїзд з країни та обмежень прав заробітчан. Уряд пояснює свої дії тим, що виїзд може загрожувати здоров’ю.

"В умовах поширення пандемії будь-яка подорож, особливо літаком – це наражання на небезпеку… Нелогічним виглядає організовувати масові чартери на вивезення українців до країн, де теж продовжується пандемія", – заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Голова українського  уряду Денис Шмигаль у своєму інтерв’ю для РБК- Україна сказав:  «Ми цих людей ідентифікуємо як надзвичайно кваліфіковану, навчену в Європі робочу силу... Це люди, які були б, напевно, дуже корисними для розвитку економіки всередині держави. Тому, очевидно, треба їх зберегти».Але ні обуренні люди, ні думки самих заробітчан з цієї ситуації не дали ніяких результатів.

Денис Шмигаль: Треба навчитися жити в нових умовах щонайменше два роки

Згодом в КМУ підтвердили, що заборону на виліти ніхто не відміняв, лише додали про можливі «точкові» дозволи, які уряд визнає безпечними. Формально скандальний  чартерний рейс Київ-Лондон, який був запланований на 29 квітня, скасували через відмову Державіаслужби.

Заборона уряду може коштувати Україні великих грошей. Світовий банк за минулий рік відзначив, що українські працівники перевели в Україну рекордні $15,8 млрд – це 10,5% ВВП України.

Варто подивитися на іншу ситуацію з пішохідним перетином  кордонів, які при пандемії закрилися і люди почали утворювати масові черги. То це теж дії уряду, які є нелогічними.

Державна влада закликала всіх повертатися додому, але навіть не подумала про автобуси з нормальними цінами, які б зустрічали наших заробітчан при перетині кордону, натомість люди повинні були платити в декілька разів більше, щоб дістатися домівки. Відбулася відміна евакуаційних рейсів, за які люди платили свої гроші на підставі того, що пасажири кількох рейсів порушили умови ізоляції, але при цьому не контролювали тих, хто перетинав самостійно кордон. «Європейська правда» писала про цю схему в статті «Як заробляють на українцях, що повертаються додому».

Право на вільне пересування є базовою потребою людини, щоб обмежувати  на це держава повинна мати достатні підстави. За законодавством, а саме за Конституцією (ст. 33) та Європейською конвенцією з прав людини (протокол 4) в обох документах говориться, що обмежити виїзд громадян можна лише за законом. Що і  є порушенням прав людини в даний час.


Расследования западных СМИ: Заробитчане с Украины соглашаются на ...

«Європейська правда» дізналася про один із випадків, який трапився в одній із COVID-ризикових країн, де перебувала на лікуванні онкохвора українка зі своїм чоловіком. Епідемія відбулася в момент їхнього там перебування, на жаль, жінку не вдалось врятувати лікарям і держава вирішила відправити труну з тілом дружини до України, але чоловіку померлої не дозволили повернутися цим рейсом попри прохання посольства та МЗС. Згодом «Європейська правда» дізналась, що чоловіку вдалося дібратися додому, але по при які зусилля?

Ця ситуація дає привід задуматися багатьом українцям, щодо так званого «гуманізму», в якому права людей не на першому місці.

Стає зрозумілим, що проблема безробіття в даний момент не тільки погіршується через пандемію, а й через відмову уряду, який начеб то повинен йти на поступки громадянам.

«Європейська правда» звернулася до речниці прем’єра Ольги Куришко, яка дала коментар щодо цієї проблеми.

Коментар речниці прем’єра:

- Кабінет міністрів не забороняв українцям виїжджати за кордон з метою роботи. В Україні діють карантинні заходи, якими обмежено авіасполучення. 

- Уряд готовий до перемовин з європейськими країнами, які висловлять бажання офіційно запросити українських робітників на сезонні роботи. Про це прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив під час зустрічі з послом Європейського Союзу в Україні Матті Маасікасом та тимчасово повіреною у справах США в Україні Крістіною Квін. Важливою передумовою є легальне працевлаштування строком від трьох місяців з дотриманням усіх соціальних гарантій та належних умов праці українців. Координацію цієї роботи буде здійснювати урядовий Офіс з питань європейської та євроатлантичної інтеграції. Станом на зараз Уряд не отримував офіційних звернень від інших країн, окрім Фінляндії. 

- Уряд розробив план поступового скасування карантинних обмежень. За сприятливої епідемічної ситуації цей процес розпочнеться 11 травня. На одному з етапів будуть скасовані транспортні обмеження. Це буде залежати, в тому числі, від епідеміологічної ситуації в країнах прямування.


Читала та переповіла для всіх небайдужих до власних прав


Анна Маковик


За матеріалами «Європейської правди» та «РБК-Україна».

Добавлено: 30-04-2020, 08:23
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх