Терористи "Л/ДНР" готуються до прориву

Протягом останнього місяця на Донбасі значно погіршилася ситуація: проросійські терористи ведуть масовані обстріли українських позицій із мінометів і стрілецької зброї, а впродовж останніх двох-трьох тижнів активізувалися ще й снайпери. Як результат, лише з початку 2021 року загинуло 11 українських воїнів.

Прогноз експертів і навіть членів української делегації в Тристоронній контактній групі щодо Донбасу невтішний: Росія продовжуватиме наступ і ймовірно, що ситуація дійде аж до прориву лінії розмежування.

OBOZREVATEL розповідає, чого чекати на Донбасі далі і навіщо Кремль активізував бойові дії.

В українських військових стріляють снайпери-жінки

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні з початку року зафіксувала понад сто випадків порушення режиму припинення вогню. Колишній військовий розвідник і нинішній волонтер Андрій Римарук розповів OBOZREVATEL, що терористи "Л/ДНР" активно готуються до контрудару по українських позиціях. А дані українських розвідників свідчать, що протягом останніх двох місяців окупанти ведуть активні навчання на полігонах, зокрема щодо медицини та зв'язку.


Скриншот карти активних бойових дій на лінії розмежування на Донбасі

"Там ніхто не спить, терористи провели загальний збір резервістів, війська приводять у бойову готовність. Навіть ОБСЄ фіксувала перехід через кордон військової техніки і ротацію військового складу. Ведеться активна підготовка до контрудару або навіть до прориву. Активізувалися снайпери, причому саме снайпери-жінки. Працюють у "робочій" дистанції – 200-800 метрів. Як "результат" – четверо загиблих українських воїнів. Діють хитро: спочатку ліквідовують камери, а потім стріляють на ураження", – розповів Римарук.

Де саме може статися прорив терористів, за словами Римарука, невідомо. Ймовірно, вони можуть обстрілювати прифронтові міста, щоб спровокувати українську армію до відповіді.

"Терористи захлинуться у своєму наступі"

Загострення на Донбасі може бути пов'язане із закриттям групи телеканалів, що належать депутатові від ОПЗЖ Віктору Медведчуку, а також із недавнім візитом на фронт президента Володимира Зеленського та послів Великої сімки G7.

"Це серйозний крок, адже Україна на найвищому політичному рівні показала виконання Мінських угод і дотримання всіх норм та вимог і що протилежна сторона ці самі угоди регулярно порушує. Це важливий політичний крок, який болісно сприйняли в Росії і вирішили відповісти", – припустив військовий експерт Олександр Коваленко.

Але в той же час, за його словами, Росія не наважиться піти на прорив. Мовляв, кремлівським кураторам украй невигідне загострення на Донбасі в масштабах 2014-2015 років. Тим більше, що українська лінія оборони на фронті стала набагато сильнішою.

"Терористи захлинуться у своєму наступі, не отримавши жодного ефекту. Міжнародна реакція вдарить і по їхніх покровителях. Не думаю, що для Росії, яка перебуває у внутрішній конфронтації з президентом, котрий фактично рік сидить у бункері й не з'являється в робочому кабінеті в Кремлі, це буде доречно", – підсумував він.

Кравчук визнав: домовитися з Росією неможливо

Окрім військового загострення, паралельно застопорилися перемовини в ТКГ щодо Донбасу. Протягом останніх місяця-двох про це говорять зокрема журналісти, члени української делегації в ТКГ – Сергій Гармаш і Денис Казанський. За їхніми словами, крім того, що Росія не збирається виконувати Мінські угоди, то ще й не збирається повертати окупований Донбас назад до складу України. Мета Кремля – розширити окупацію України, цілком захопити Донецьку та Луганську області, а також відібрати південний схід країни.


Росія може наважитися захопити Донецьку та Луганську області, а також весь південний схід України

Не витримав навіть глава ТКГ, перший президент України Леонід Кравчук, який на ранніх етапах своєї роботи в складі української делегації ще сподівався на якийсь успіх у переговорах із Росією.

Так, у недавньому інтерв'ю OBOZREVATEL він відкрито визнав: домовитися з Росією неможливо. Тим більше зараз, коли в Кремлі змінили свою стратегію – і вже відкрито йдеться не про інтеграцію окупованого Донбасу до складу України, а про більш масштабне завдання: створити квазідержави на українських землях.

"Росія хоче, щоб Україна погодилася на нові умови встановлення миру на Донбасі. Це повне підпорядкування Донецької і Луганської областей, національно-російських держав, які з часом мають інтегруватися до складу РФ. Зрозуміло, ми ніколи не погодимося на таку політику і концепцію та не збираємося здавати свої національні і державні інтереси", – запевнив очільник ТКГ.

У тому ж інтерв'ю Леонід Кравчук не став заперечувати, що в переговорах із Росією потрібна нова тактика і стратегія. Нібито зараз її якраз формує нова американська адміністрація новоспеченого президента Джо Байдена. В чому вона полягає – поки невідомо. Є тільки натяки, що санкції проти Росії через її агресивну поведінку у світі не вичерпані.

Але група міжнародних експертів підкреслюють: Захід більше нічого не може зробити Кремлю, ніж те що є станом на зараз. Він не може, наприклад, ввести санкції щодо російської нафти, не може зупинити будівництво Північного потоку-2, заблокувати міжнародні банківські операції через просту причину – економічно це не вигідно жодній розвиненій країні у світі.

Путін, знаючи про це, продовжує шкіритись, відповідно, загострення на Донбасі триватиме. Побічно він і сам це підтвердив на щорічному закритому брифінгу з головними редакторами російських ЗМІ. Мовляв, Росія ніколи не покине Донбас, підтримка "Л/ДНР" триватиме.
Добавлено: 16-02-2021, 09:15
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх