Які рішення були ухвалені на засіданніІ РНБО (ВІДЕО)

Також Данілов анонсував публічний звіт щодо ходу справ про держзради

В Офісі президента завершилося засідання Ради нацбезпеки та оборони. На ньому розглянули вісім питань. Також на засіданні були відсутні двоє членів РНБО – голова НБУ Кирило Шевченко (через хворобу) та спікер ВРУ Дмитро Разумков (через відрядження). Про це повідомив секретар РНБО Олексій Данілов на брифінгу.

Другим питанням розглядали стратегію деокупації АР Крим та міста Севастополь. За словами Данілова, цю стратегію готували рік і це перший комплексний документ з часів окупації Криму Росією. На засідання були запрошені представники кримськотатарського Меджлісу. 

За словами Данілова, в 2008 році РНБО прийняла рішення, за яким упродовж двох місяців Кабмін мав запропонувати законопроєкт, який би урегульовував питання виходу російського чорноморського флоту у 2017 році. Втім, згодом цей законопрокєт не був розроблений. Згідно з позицією РНБО, це призвело до підписання Харківських угод у 2010 році.

Службі безпеки України доручили з'ясувати, у який спосіб 236 депутатів голосували за Харківські угоди. Данілов анонсував, що можуть бути порушені кримінальні провадження щодо депутатів, які голосували за Харківські угоди, – за статтею про держзраду. 

Зокрема, за Харківські угоди голосував Володимир Литвин, Нестор Шуфрич, Андрій Клюєв, Микола Злочевський, Вадим Столар, Ігор Палиця, Давид Жванія та інші. Повний список депутатів, які голосували за Харківські угоди, можна переглянути за посиланням. 

Також генеральна прокурорка відзвітувала щодо стану справ про держзраду, дезертирство, терористичну діяльність та порушення присяги. Данілов зазначив, що ця доповідь буде відкритою для громадськості.

Крім того, на РНБО розглянули подовження на три роки санкцій проти двох російських банків.

На РНБО розглянули виконання рішення від 1 березня щодо підприємства "Мотор Січ".


Зокрема, Данілов пообіцяв націоналізувати це підприємство "в законний конституційний спосіб найближчим часом". Підприємства, які є стратегічно важливими для України, але є приватними, найближчим часом будуть повернуті в державну власність, а власники отримають компенсації.

Також на засіданні розглянули питання надр і геології. Так, на наступному засіданні планують заслухати звіт щодо надрокористувачів від голови Держслужби надр та геології.

Сьомим питанням на РНБО розглянули питання створення Центру протидії дезінформації, який запрацює з вівторка. В апараті РНБО цими питаннями займаються вже рік, переконує Данілов.

Останнім розглянули питання відключення від газу та теплопостачання частини мешканців Донеччини. Зокрема, було встановлено, що власниками "Донецькоблгазу" є дві компанії, які були зареєстровані в Гонконзі. Якщо ж порушення будуть встановлені, то "Донецькоблгаз" буде повернуто до державної сфери управління. Також порушили питання щодо посилення боротьби з контрабандою з окупованих територійДонецької та Луганської областей. Данілов анонсував доповідь щодо цього питання, яку заслухають на наступному засіданні і пообіцяв поставити крапку в цій справі.

Як повідомляв 5.UA, 2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони про застосування санкцій проти нардепа "Опозиційної платформи – За життя" Тараса Козака та телеканалів, що йому належать. Відповідне рішення РНБО ухвалила також 2 лютого 2021 року.

Нагадаємо, 16 лютого Служба безпеки України оголосила про підозру в державній зраді громадянину України і проросійському пропагандисту Анатолію Шарію. На переконання слідчих, він здійснював протиправну діяльність на шкоду національній безпеці України в інформаційній сфері і діяв на замовлення Росії.

20 лютого РНБО запровадила санкції щодо Медведчука та його дружини через фінансування тероризму. Обмеження діятимуть щонайменше протягом 3 років., пише 5.ua

Добавлено: 12-03-2021, 07:48
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх