Причини тромбозу при коронавірусі: дослідження німецьких медиків

У багатьох пацієнтів з COVID-19, вимушених проходити лікування в лікарні, виникають порушення згортання крові.

Чому при COVID-19 утворюються тромби

Європейське агентство лікарських засобів рекомендує продовжувати використання вакцини від коронавируса британсько-шведського концерну AstraZeneca і Оксфордського університету, незважаючи на повідомлення про випадки тромбозу серед щеплених.

Регулятор вважає вакцину безпечної ефективної і вважає, що її переваги перевищують можливі ризики. Дослідження в Нідерландах і Британії також не виявили зв'язку між появою тромбів і вакциною AstraZeneca.

Тим часом, COVID-19 майже з самого початку пандемії асоціюється з тромбозом. Свіже дослідження німецьких медиків, можливо, знайшли причину зв'язку з цим. Корреспондент.net розповідає подробиці.

Ми кожен день свідомо піддаємося ризику тромбозу

Глава Європейського агентства лікарських засобів Емер Кук на прес-конференції 18 березня назвав вакцину AstraZeneca безпечною та ефективною. Він зазначив, що її переваги перевищують можливі ризики.

"Переваги вакцини в боротьбі з все ще широко поширеною загрозою COVID-19 (яка сама по собі призводить до проблем зі згортанням крові і може бути фатальною) як і раніше переважують ризик побічних ефектів. Вакцина не пов'язана зі збільшенням ризику утворення тромбів у привившихся", - сказано на сайті EMA.

Разом з тим регулятор ЄС висловився за те, щоб включити виявлені у щеплених захворювання, які спричинили особливе занепокоєння, в список можливих побічних ефектів.

Також 18 березня Британська медичний регулятор і нідерландський центр побічних ефектів Lareb заявили, що не встановили взаємозв'язок між вакцинацією препаратів AstraZeneca і тромбоемболічними ускладненнями у привившихся цим препаратом.

"Проведене нами ретельне дослідження і критичний аналіз, здійснений провідними незалежними експертами, показали відсутність свідчень того, що тромбоз вен виникає у щеплених частіше, ніж у не отримали вакцину людей", - заявляється на сайті британського регулятора.

Lareb повідомляє, що в досліджуваних ними випадках ускладнень застосування вакцини AstraZeneca був як тромбоз, так і зменшення тромбоцитів після щеплення.

Раніше з'явилися повідомлення про можливі тяжкі побічні ефекти вакцини AstraZeneca, в зв'язку з якими Німеччина, Франція, Італія, Нідерланди та ряд інших країн призупинили її застосування.

Багато медики, науковці та експерти негативно сприйняли припинення вакцинації препаратом AstraZeneca. Рівень серйозного утворення тромбів у вакцинованих європейців не виходить за межі типової пропорції і не є приводом для занепокоєння, відзначали фахівці.

Деякі вчені кажуть, що ризик гострого тромбоутворення в результаті важкого перебігу COVID-19 - відомого симптому в ряді випадків - може бути гірше, ніж потенційні ризики від самої вакцинації. Про це докладно в матеріалі Проблеми вакцини від AstraZeneca.

Всесвітня організація охорони здоров'я також заявила, що переваги використання вакцини AstraZeneca перевищують ризики. Остаточний висновок ВООЗ очікується 19 березня.

Варто відзначити, що людина щодня свідомо піддаємося ще більш високому ризику появи тромбозу і іншими шляхами, не тільки через щеплення від коронавируса. Ось один з відомих науково доведених прикладів: 1,1 тисяча з одного мільйона жінок, що приймають протизаплідні препарати, страждають від тромбозу.

Бореться з мутаціями. ВООЗ рекомендує вакцину J & J

Крім того, деякі обставини, звички, поведінку підсилюють ризики тромбозу: зайва вага, тривалі перельоти або поїздки на автомобілі, автобусі або поїзді, а також куріння. Це науково доведено. У той час як можливий зв'язок появи тромбозу після щеплення вакциною AstraZeneca не доведена.

Як відомо, у багатьох пацієнтів з COVID-19, вимушених проходити лікування в лікарні, виникають порушення згортання крові. Вони можуть призводити до ускладнень і часто винні в тяжкому перебігу захворювання або летальний кінець.

Експерти повідомляють, що кожен п'ятий випадок коронавирусной інфекції супроводжується порушенням згортання крові, наслідком якого є венозна тромбоемболія.

Медики припускають, що причиною частого утворення тромбів в організмі пацієнтів з COVID-19 є надмірна згортання крові, гіперкоагуляція, яку вони пов'язують із запальною реакцією, яка виникає в ході захворювання.

"Ми побачили, що утворення згустків крові вимагає у них менше часу, а фактори, що впливають на згортання, активуються сильніше, ніж у інших стаціонарних хворих", - цитує Focus тамама Бакчоула, головлікаря Інституту клінічної та експериментальної трансфузійної медицини при Університетській клініці Тюбінгена.

Експерти кажуть, що антитіла володіють таким же способом прикріплення до поверхні тромбоцитів, як і до поверхні вірусів SARS-CoV-2.

"Якщо антитіла зв'язуються з тромбоцитами, вони викликають там комплексні зміни, що призводить до клітинної загибелі частини тромбоцитів (апоптозу). Інша частина тромбоцитів так змінює свою клітинну поверхню, що вивільняються чинники, що сприяють згортанню крові і тромбозів ", - говорить Бакчоул.

Таким чином, чим сильніше імунна відповідь на SARS-CoV-2, тим вище ризик активації тромбоцитів, підсумовує медик.

Британські медики називають основні симптоми, які свідчать про розвиток тромбів:
  • пульсуюча або переймоподібний біль в нозі, зазвичай в ікрі або стегні
  • набряк
  • відчуття тепла навколо ураженої ділянки
  • червона або потемніла шкіра навколо ураженої ділянки
  • тверді або хворобливі на дотик вени
  • Свідченням того, що тромб перемістився в легені, вважаються утруднене дихання, сильний кашель, біль у грудях і запаморочення. Для профілактики тромбозу лікарі рекомендують займатися спортом і робити обов'язкові активні перерви під час тривалої сидячої роботи.

За матеріалами:  Корреспондент.net 
Добавлено: 19-03-2021, 08:00
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх