AstraZeneca все частіше пов'язують з утворенням тромбів: як розпізнати смертельно небезпечне ускладнення (ВІДЕО)

Побоювання з приводу потенційного зв'язку між вакциною AstraZeneca і тромбами привели до того, що деякі країни призупинили її використання, хоча ризик розвитку тромбу вважається мінімальним.

Чиновник Європейського агентства лікарських засобів заявив: щеплення вакциною AstraZeneca і дуже рідкісні випадки утворення тромбів у головному мозку - пов'язані між собою. Він наголосив: який саме з компонентів препарату призводить до утворення тромбів - наразі невідомо. 

А поки  на тлі повідомлень про кілька десятків випадків тромбозу у щеплених влада Європейського союзу перевіряє вакцину AstraZeneca на побічні ефекти - важливо знати ознаки і симптоми згустків крові. Більш детально - у матеріалі ТСН.ua.

За даними українських спеціалістів, останнім часом до лікарень потрапляє все більше пацієнтів з віддаленими ускладненнями коронавірусної інфекції, які потребують термінового хірургічного втручання. Це венозні тромбози і тромбоз судин тонкого кишківника. Та через несвоєчасне звернення врятувати вдається не всіх:

"Більшість таких пацієнтів перехворіли на СOVID-19, або коронавірусна інфекція у них є супутнім захворюванням і утворення тромбів виникає як ускладнення коронавірусної хвороби", – розповів лікар Гнат Герич. 

Водночас, ще 11 березня Данія першою тимчасово припинила використання вакцини AstraZeneca після повідомлень про утворення тромбів у деяких людей. Пізніше цьому прикладу послідували Норвегія, Ісландія, Данія, Болгарія, Таїланд, Нідерланди, Німеччина та інші, припинивши використання вакцини, розробленої англо-шведською компанією разом з Оксфордським університетом. Італія та Румунія припинили використовувати дози вакцини з однієї конкретної партії.

Окрім того, у Франції зафіксували 12 випадків тромбозу після вакцинації AstraZeneca. Чотири випадки ускладнень виявилися летальними. У Великій Британії зафіксованих випадків було 30.

Що таке тромб

Тромб - це згусток крові, що утворюється у кровоносних судинах. Він складається з фібрину та клітин крові, а утворюється внаслідок патологічних змін стінок судин або змін властивостей крові. Процес утворення тромбу називають тромбозом.

У нормі тромби захищають нас під час отримання подряпин та інших ран: кров згортається, тромб зупиняє кровотечу з пошкодженого капіляра або вени. А потім, виконавши завдання, протягом декількох годин або днів він розпадається і зникає. Але іноді все йде не за плану. 

Чим небезпечні тромби

Тромби можуть виникати і всередині вен. Найчастіше тромбоз вражає ноги, особливо якщо людина проводить сидячий спосіб життя. Але в зоні ризику може виявитися будь-яка частина тіла. Якщо такий згусток крові відірветься, він потрапить у загальний кровообіг і може закупорити судини в серці, мозку або легенях. Це смертельно небезпечна ситуація, яка здатна призвести до серцевого нападу, інсульту або тромбоемболії легеневої артерії - зупинки роботи легенів.

Що викликає тромби

Згустки крові можуть бути викликані безліччю різних причин. Наприклад, деякі ліки можуть заважати тромбоцитам передавати один одному сигнали. У деяких людей ризик утворення тромбів вище, ніж у інших, і генетика також грає роль.

Певні чинники ризику, такі як ожиріння, можуть уповільнити приплив крові до вен, а вік може підвищити природну здатність організму до згортання. Іншими факторами, які можуть збільшити ризик утворення тромбу, є вагітність, куріння, оральні контрацептиви, хронічні запальні захворювання, діабет, високий кров'яний тиск, високий рівень холестерину і багато іншого.

Як зрозуміти, що у вас можуть бути тромби: ознаки

Зафіксувати наявність згустків крові складно. За даними американських Центрів з контролю і профілактики захворювань, у половини людей тромби майже ніяк себе не проявляють. Проте, припустити закупорювання судин все-таки можна.

"Ці дуже специфічні згустки крові в мозку дуже рідкісні, зазвичай після вакцинації виникають мінімальні побічні ефекти, такі як температура, лихоманка, дригота, головний біль, але якщо ваші головні болі не минають понад чотири дні після вакцинації - вам слід звернутися за медичною допомогою. Інші симптоми - помутніння зору і нудота", - зазначив доктор Амір Хан в інтерв'ю для програми "Good Morning Britain", повідомляє видання Mirror.

Також є ознаки, що вказують на можливий тромбоз в різних частинах тіла

Набряк на нозі або руці: він може виникнути як в тому місці, де безпосередньо закупорена судина, так і поширитися на всю кінцівку. Водночас страждає в цьому разі тільки одна рука або нога - та, в судинах якої розташований передбачуваний тромб.

Судоми ніг: регулярні судоми можуть бути симптомом порушення кровообігу. Викликати його можуть зокрема тромби.

Раптові болі в нозі: це один з основних симптомів тромбозу глибоких вен. Часто біль у зоні м'язів - мало не єдина ознака гострого порушення кровообігу.

Зміни кольору шкіри: тромб ускладнює нормальну циркуляцію крові. В результаті частина кровоносних судин переповнюються кров'ю, а частина, навпаки, страждає від її нестачі. Це може проявлятися змінами кольору шкіри: на окремих ділянках ураженої кінцівки вона червоніє, стає синішою або блідою.

Зміна температури шкіри: в районі згустку крові шкіра може регулярно нагріватися і свербіти.

Нагадаємо, що ВООЗ радить країнам продовжувати використання вакцини AstraZeneca. Переваг більше, ніж ризиків. 

Деякі пацієнти можуть лікуватися вдома під регулярним наглядом. Їм виписують препарати нового покоління, які розріджують кров.

За словами професора-гематолога Адріана Ньюленда, дані показують, що 75% пацієнтів з тромбозом виживають.

Заступник голови експертної комісії JCVI професор Ентоні Гарнден зазначає, що кілька випадків тромбозу пов'язують з вакциною Pfizer, а також один випадок стався під час випробування вакцини Janssen. Але він додає, що "такі випадки - надзвичайно рідкісні, і наразі важко сказати, чи спричиняє їх щеплення".

За його словами, якщо зв'язок між тромбозом і вакциною AstraZeneca доведуть, вченим доведеться уважно проаналізувати й інші вакцини, які мають схожий метод дії, приміром, Janssen.

"Серед факторів ризику розвитку таких тромбозів у жіночої статі є оральні контрацептиви. Це фактор, який призводить до тромбозів", — запевняє імунолог Федір Лапій.

Тобто, ці жінки приймали контрацептиви. І саме це поєднання можливо  спричинило тромбоз. Але поки дослідження тривають і робити будь-які висновки зарано. Але є і такі версії.

За матеріалами: ТСН

Добавлено: 12-04-2021, 08:15
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх