Податкова амністія: як тгосударство контролюватиме доходи українців

Глава Міністерства фінансів України Сергій Марченко розповів, як держава планує виявляти тих, хто уникає сплати податків. Розповідаємо, яке покарання чекатиме недобросовісних громадян і, що таке податкова амністія.

Глава Мінфіну Сергій Марченко зазначив, що держава дає можливість легалізувати свої доходи тим, хто не зробив цього раніше і оплатити відповідні податки. Якщо ж недобросовісні українці проігнорують можливість, то відповідно до них будуть вжиті відповідні заходи в рамках законодавчої системи.

Той, хто зараз не задекларує доходи, після закінчення амністії буде відповідати перед законом,

- зазначив Марченко.

Як будуть виявляти порушників

До тих українців, які проігнорують, або не захочуть скористатися можливістю "нульового декларування" будуть застосовуватися непрямі методи виявлення прихованих доходів. Податківці планують порівнювати доходи громадян, які ухиляються від сплати податків і декларування всього свого майна, з їхнім способом життя.

Після закінчення амністії ми почнемо оцінювати громадян за видатками: будемо питати і перевіряти, а на яких офіційних підставах ви заробили кошти, щоб купити будинок, автомобіль і так далі,

- пояснює Марченко.

Нагадаємо! Президент України Володимир Зеленський вніс до парламенту законопроект №5153 про надання нульовий декларації. 23 березня 2021 року Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував парламенту прийняти законопроект №5153.

Що передбачає законопроект Зеленського

Закон передбачає введення податкової амністії активів з метою детінізації економіки України. Відповідно до закону, в період з 1 липня 2021 року до 1 липня 2022 року проведено одноразову (спеціальне) добровільне декларування активів фізичних осіб.

Збір з цього декларування буде визначатися за такими ставками:
  • 5% по валютних цінностей та активів, розміщених на рахунках в банках в Україні;
  • 9% по валютних цінностей, розміщених за кордоном;
  • 2,5% за вартістю державних облігацій України, придбаних декларантом в період з 1 січня 2021 року до 20 червня 2022 року.

За матеріалами: 24tv.ua
Добавлено: 24-03-2021, 16:03
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх