Зеленський затвердив нову Стратегію воєнної безпеки України (ДОКУМЕНТ)

Колишні редакції Воєнної доктрини та Концепція розвитку сектора безпеки і оборони, затверджені Порошенком, скасовані. Затверджена Зеленським Стратегія воєнної безпеки допускає повномасштабну війну Росії проти України. На національному рівні Російська Федерація залишається військовим супротивником України

Зеленський ввів в дію рішення РНБО від 25 березня

Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України «Про Стратегію воєнної безпеки України», затверджене 25 березня 2021 року. Текст указу №121/2021 опублікований на сайті глави держави.


Стратегія є документом оборонного планування, її метою вказано забезпечення реалізації державної політики в сфері оборони і визначення шляхів реалізації пріоритетів державної політики у військовій сфері, сферах оборони і військового будівництва.

Документ декларує запровадження комплексного і всеосяжного підходу до оборони в умовах військової загрози і гібридної агресії проти України.

У зв'язку з затвердженням Стратегії воєнної безпеки визнані такими, що втратили силу документи, що регулюють цю сферу:
  • указ президента №555/2015 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 2 вересня 2015 року« Про нову редакцію Воєнної доктрини України»;
  • указ президента №92/2016 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 4 березня 2016« Про Концепцію розвитку сектора безпеки і оборони України».
Стратегія визначає всеосяжну оборону України як комплекс заходів, що включають:
  • превентивні дії і стійка відсіч агресору на суші, на морі і в повітряному просторі України;
  • протидія в кіберпросторі та нав'язуванні своєї волі в інформаційному просторі;
  • використання для відсічі агресії військового, політичного, економічного, дипломатичного, духовного, культурного потенціалу держави і суспільства;
  • застосування всіх форм і способів збройної боротьби з агресором, в тому числі асиметричних та інших дій для оборони України, з дотриманням принципів і норм міжнародного права.
  • Стратегія визначає цілі, пріоритети та завдання реалізації державної політики у військовій сфері, сфері оборони і військового будівництва, спрямовані на захист національних інтересів від воєнних загроз, відсіч і стримування збройної агресії проти України, запобігання або стримування противника від повномасштабного застосування військової сили проти України, припинення російської окупації частини території України, захист суверенітету і територіальної цілісності України за допомогою міжнародно-правових, політико-дипломатичних, безпекових, гуманітарних і економічних заходів.
Головною метою Стратегії є заздалегідь підготовлена і всебічно обеспеченнаа комплексна оборона України в рамках стримування, стійкості і взаємодії, що забезпечує військову безпеку, суверенітет і територіальну цілісність держави відповідно до Конституції і в межах державного кордону України, сприяє інтеграції України в євроатлантичну простір і отримання членства в НАТО. Стратегія передбачає активну участь в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки.

Всеосяжна оборона України відповідає закріпленому Статутом ООН суверенному невід'ємному право кожної держави на самооборону від агресії.

Стратегія не ставить за мету досягнення військового паритету з Російською Федерацією, але передбачає підтримку певного балансу і синергії військових і невійськових засобів для забезпечення військової безпеки України.

Документ складається з 10 розділів, що роз'яснюють положення Стратегії.

Положення Стратегії будуть покладені в основу програмних документів з питань оборони і розвитку сил оборони, систем управління військами та зброєю, військово-морських можливостей, протиповітряної оборони України, авіації, ракетних військ і артилерії, систем розвідки, радіоелектронної боротьби, озброєння і військової техніки, вдосконалення систем мобілізації, територіальної оборони України та опору.

З урахуванням положень Стратегії будуть розроблені оперативні плани і плани застосування сил і засобів складових сектору безпеки і оборони.


За матеріалами: ZN,UA
Добавлено: 26-03-2021, 07:30
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх