В Україні ввели нову систему безпеки на АЕС

Новітня технологія поки запущена тільки на одному енергоблоці, однак, до кінця року її планують впровадити на всіх енергоблоках відповідного типу.

На третьому енергоблоці Южно-Української АЕС ввели в експлуатацію систему примусового скидання тиску із системи герметичного огородження реакторної установки. Про це в понеділок, 29 березня, повідомляє прес-служба ДП НАЕК Енертоатом.

"Ця новітня технологія в рамках проекту ЄБРР і Євратому, а також Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки діючих енергоблоків, в Україні запроваджено вперше", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що система примусового фільтрованої скидання парогазової суміші з гермооболочки входить до переліку постфукусімскіх заходів. Вона покликана запобігти пошкодженню залізобетонних конструкцій і сприяти зменшенню викидів в навколишнє середовище в разі аварії.

"Система примусового скидання тиску для енергоблоку № 3 має комбіновану, двоступеневу, систему фільтрації. Перший ступінь - рідинна фаза, друга - метало-волокнисті фільтри. Вона забезпечує 99,99% очищення викидів для всіх типів аерозолів і 99,5% - для газоподібного йоду ", - розповіли фахівці підприємства.

За їхніми розрахунками, можливість виникнення тиску, здатного навіть в умовах важких аварій зруйнувати гермооболонку реакторів типу ВВЕР, що експлуатуються в Україні, мізерна.

НАЕК Енергоатом планує ввести таку систему в експлуатацію на всіх енергоблоках типу ВВЕР-1000 серії В-320 протягом 2021 року істотно підвищуючи їх безпеку.

Нагадаємо, ще в 2014 році повідомлялося, що ЄБРР і Євратом виділять 600 мільйонів євро на підвищення безпеки на українських АЕС.

За матеріалами:  Корреспондент.net
Добавлено: 30-03-2021, 08:15
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх